Ascultă acest articol


N-am cum să nu încep să deschid articolul acesta fără să aduc referiri la hate-ul și boicotul pe care și l-a luat jocul nelansat al celor de la Obsidian Entertainment – un producător de jocuri cu titluri “grele” precum Star Wars Knights of the Old Republic II: The Sith Lords, Neverwinter Nights 2, Fallout: New Vegas, Dungeon Siege III, Pillars of Eternity, The Outer Worlds. Din 2022 a devenit parte a Xbox Game Pass, iar Avowed – căci despre el este vorba, fiind primul lor titlu sub noua conducere, în plan având și o continuare pentru The Outer Worlds.

Planul de dezvoltare, din ce a fost arătat până acum din Avowed, dar și multe amânări și întârzieri au stârnit multă zarvă în online printre fanii titlurilor Obsidian și mai ales ai celor Pillars of Eternity și ploaia de hate a căzut pe dezvoltatori fiind arătați cu degetul pe teme de woke – foarte în trend în zilele noastre, sau vis-a-vis de prețul prea mare, deși au fost confirmate peste 100 de ore de joc.

Hate-ul asupra unui produs, înainte de a pune mâna per-se pe acel produs, mi se pare de bezna minții și chiar am vrut să testez pe pielea mea Avowed, și mă bucur că am primit posibilitatea de a testa un preview pre-Early Access – disponibil de astăzi, jocul urmând să intre și în PC Game Pass din 18 februarie.

Având loc în lumea fictivă din Eora, cu care au făcut cunoștință jucătorii în franciza Pillars of Eternity, Avowed este parte a genului first-person/third-person fantasy action RPG – un gen cu care Obsidian este foarte familiarizat, luând în calcul portofoliul lor, deci automat ne așteptam să fie un joc bun sau foarte bun.

Pășim, așadar în Living Lands, o insulă misterioasă, parte din Eora – despre care aflăm de la cinematicul introductiv. Personajul tău este un trimis (envoy) al Imperiului Aedyr pentru a investiga extinderea unui fel de ciume (poartă numele de Dream Scourge) de-a lungul Living Lands – un fel de ciupercă sau parazit, depinde cum vrei s-o iei. Aceasta amenință cu distrugere întreaga natură cu flora și fauna sa.

Imediat cum începe jocul ne alegem un nume și ne configurăm personajul – avem foarte multe opțiuni de personalizare putând să optăm pentru multe combinații. Chiar am pierdut mai mult de 10 minute numai pentru a-mi face, cât de cât, un personaj pe plac (JimmyTheX). Avem de ales între, nu clase, sunt numite “Backgrounds” – fiecare cu câte o specialitate. Avem de ales între Arcane Scholar, Court Augur, Noble Scion, Vanguard Scout și War Hero (pe care l-am ales noi). În funcție pe care-l alegi vor fi adăugate din start anumite puncte în arborele de dezvoltare al personajului – putere, inteligență, dexteritate ș.a.m.d.

Urmează introducerea cinematică (care este foarte mișto făcută și… diferită), mergi să-ți configurezi tot ce trebuie de ordin tehnic din meniu – în cazul nostru pe sistemul scris la caseta tehnică de sub acest articol – am lăsat setările la rezoluția 4K cu frame rate la liber (monitorul are 165Hz), cu DLSS pe ON (treapta Quality), cu restul setărilor puse pe Ultra sau High, și observăm că există posibilitatea de a configura și partea de audio, interfața utilizatorului, tastatura și mouse-ul sau controller-ul, și nu în cele din urmă, tabu-ul de Accesibility unde ai acces, de asemenea, la multe setări.

Luând în considerare că jocul este făcut pe motorul grafic Unreal Engine 5, la setările precizate, imediat cu ajungi pe insula în cauză, realizezi că pe sistemul de joc, totul se mișcă foarte bine, un lucru important de menționat aici, că ai posibilitatea de a schimba perspectiva oricând dorești – de la persoana întâi la a treia – noi am testat, așa cum vine jocul în mod defaultfirst person și am înregistrat primele 45 de minute de joc – la primul nostru gameplay:

Dezvoltarea personajului este secvențială și avem acea creștere în nivel clasică, prin experiență și care aduce puncte care pot fi atribuite în acel arbore ale personajului, dar și la cel de abilități. Avem, bineînțeles și nelipsitul Inventory unde găsim ce avem de făcut/jurnal, tutorialele, harta, cei doi arbori al personajului și abilitățile (Godlike, Fighter, Ranger, Wizard). De asemenea, avem și posibilitatea de a face anumite modificări printr-un meniu rapid de accesat, fără să fie nevoie să intrăm în Inventory.

Personajului în poți pune două perechi de arme – între care poate schimba rapid – armură și bijuterii (inele, colier), și un “foc” secundar – fel de fel de bombe. Armele sunt și ele sortate pe categorii în funcție de clase – mai exact acele abilități menționate un pic mai sus. Adică, poți folosi arme de distanță – Ranger -, (arc sau pistol/flintă), arme de tip melee – cuțite, topoare, ciocane etc. – Fighter -, de magie – cărți și baghete magice – Wizard.

Jocul oferă libertatea jucătorului de a-și construi personajul așa cum dorește el – ex. dacă vrea să fie mag va pune punctele în arborele personajului și al abilităților dedicate magilor, respectiv va îmbrăca armura și va folosi armele adecvate – transformarea devenind cât mai evidentă pe tot parcursul jocului și creșterea în nivel a personajului.

Harta este destul de mare și ca în orice RPG, se descoperă pe parcurs și pe ea apar punctele de interes (din firul epic de bază și sidequest-uri) și există și un fel de check-point-uri (niște stâlpi mai speciali) care face posibilă teleportarea rapidă între ele.

NPC-urile sunt importante și poți purta dialoguri care sunt influențate și de acel Background ales de tine, la Character Creator, dar trebuie să știi cum, cu cine și când să le folosești – acestea vor apărea accesibile în timpul discuțiilor.

Vei avea (dacă-ți dorești) un însoțitor (companion) care să te ajute în aventura ta, unii fiind activi, iar alții făcând parte din misiunile jocului. Cei care te însoțesc activ, ai posibilitatea de a umbla și la câteva elemente de atac (activ/pasiv) al acestuia existând chiar și un mic arbore de dezvoltare și le poți schimba vestimentația.

Aduni anumite plante și materiale pentru a face crafiting singur, sau poți apela la vânzătorii din orașe, banii dobândindu-se ori prin buzunăreala nefericiților care-ți cad la picioare, ori prin vânzarea altor produse de prin inventoriu sau ce găsești prin butoane, sicrie etc.. În general, în orașe – sau lângă ele, îți poți face un fel de tabără (peste noapte) unde ai un Stash – o ladă-depozit a ta, și unde te poți odihni sau face anumite upgrade-uri.

Inamicii pornesc de la gândaci, șobolani, paienjeni, urși și până la fel de fel de creaturi ciudate care arată a reptile, monștri și nu lipsesc nici cei de tip “Boss”. Fiecare dintre ei au anumite slăbiciuni, tactici și avantaje, ceea ce înseamnă că trebuie să folosești moduri de atac și anumite tipuri de arme dacă vrei să-i dobori (cel puțin, mai repede). A.I.-ul lor nu mi s-a părut unul prea bun, dar nici nu sunt “bătuți în cap”.

Controlul personajului e simplu din tastatură și mouse, dar poți opta și pentru controller dacă dorești. Te poți târî (furișa), sări, cocoța și controlezi ambele mâini cu cele două butoane ale mouse-ului. Într-o mână pui arma de atac, iar în cealaltă scutul – în cazul Fighter-ului, carte cu vrăji și baghetă magică la Wizard, la Ranger ai arcul sau armă de foc – în cazul armei de foc poți folosi în cealaltă mână un scut, spre exemplu. Buton (Q) ai pentru a arunca cu grenada (poți selecta de care să fie), și ca la toate RPG-urile la butoanele de la 1 la 6 îți poți așeza fel de fel de poțiuni – de viață, mana, fel de fel de combinații care-ți oferă avantaje tactice sau magii ș.a.m.d.

Dacă din punct de vedere grafic, Unreal Engine 5 îți spune cuvântul și face ca totul să arate și să se miște bine, pe partea de sonorizare dar și cea de muzică de fundal (OST), cea ce face Venus Theory e demn de respectat, mai mult de atât avem deja accesibilă coloana sonoră:

Deși chiar în această seară am aplicat un nou update (1.2.5.0), întreg gameplay-ul de până acum nu a oferit nicio piedică, bug, sau mai știu eu, vreo problemă ceea ce îl face mai mult decât “pregătit”, cel puțin de Early-ul disponibil acum.

Am să aștept lansarea oficială să vedem dacă mai apare vreun update (Day One patch poate ?!) și apoi am să revin să văd dacă se observă vreo diferență, sau, în funcție de log să văd ce anume s-a “corectat” și cum e situația în momentul lansării oficiale.

Obsidian Obsidian Entertainment “se ține bine” cu AVOWED

Știți cum se spune “ce-i în mână, nu-i minciună” și odată ieșit jocul (cei care au boicotat prețul jocului, pot încerca prin PC Game Pass) sunt curios ce mai au (dacă mai au) de zis haterii, însă eu pot să vă spun clar că Obsidian Obsidian Entertainment se ține bine cu Avowed și este o dovada că mai bine îți ții gura critică pentru după ce joci jocul, nu înainte de lansarea acestuia.

Avowed este dezvoltat de Obsidian Entertainment și distribuit de Xbox Game Studios și poate fi jucat pe PC (Battle.net, Steam) și Xbox Series X|S din 18 februarie, sau prin PC Game Pass, acum putând fi accesat în Early Access și se poate opta și pentru varianta Premium Edition sau Premium Upgrade Edition – pentru cei care au luat deja varianta Standard, care oferă în plus față de joc și Premium Skin Packs: 2 seturi de skin-uri bonus pentru fiecare dintre companionii din joc, respectiv acces la Avowed Digital Artbook & Original Soundtrack.

  • Gen: Actiune, Aventură, RPG
  • Lansare: 18 februarie
  • Studio: Obsidian Entertainment
  • Distribuitor: Xbox Game Studios
  • Platforme: Microsoft Windows PC (Steam și Battle.net), Xbox Series X|S.
  • Clasificare: Mature 17+
  • Sistem de testare: PC: MB MSI MAG X670E Tomahawk WiFi, CPU AMD Ryzen 5 8600G, CPU COOLER MSI MAG CoreLiquid E360, RAM Kingston Renegade Fury 2x16GB 7600MT/s, GPU AORUS NVIDIA GeForce RTX 4070 Ti, MONITOR Philips Evnia 34M2C7600MV (3440×1440@165Hz), SSD Kingston Fury Renegade (2TB).
  • Sinopsis:Bine ai venit în Living Lands, o insulă misterioasă plină de aventură și pericole. Ești trimisul Aedyrului, un tărâm îndepărtat, trimis să investighezi zvonurile despre o ciumă care se răspândește în Ținuturile Vii – o insulă plină de mistere și secrete, pericole și aventuri, alegeri și consecințe, și o sălbăticie neîmblânzită. Descoperi o legătură personală cu Living Lands și un secret străvechi care amenință să distrugă totul. Poți salva această frontieră necunoscută și sufletul tău de forțele care amenință să le destrame?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.