Din 7 martie 2014 se lansează pe ecranele din România “Closer to the Moon”, cel mai nou proiect cinematografic al regizorului Nae Caranfil. Filmul este o coproducție internațională România – Italia– Polonia– Franța și are o distribuție hollywoodiana, în rolurile principale fiind nume deja bine cunoscute la noi: Mark Strong, Vera Farmiga și Harry Lloyd.

closer_to_the_moon

Scenariul filmului poartă semnătura lui Nae Caranfil și este inspirat din fapte reale petrecute în  Bucureștiul anului 1959 când un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naționale punea întreaga țară pe jar.

În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc era de neconceput atât pentru autoritățile statului, cât și pentru orice om normal: ce să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic și economic ce limita drastic utilitatea banilor?

Autorii loviturii: patru bărbați și o femeie, toți comuniști situați la vârful ierarhiei de Partid, departe de orice lipsuri materiale. O lună mai târziu erau arestați, judecați și condamnați la moarte; dar în așteptarea execuției au fost “invitați” să-și joace propriile roluri într-o reconstituire cinematografică a acțiunii lor, menită să devină un film educativ și de propagandă, destinat oamenilor muncii din întreaga țară!

De-a lungul celor câteva zile în care eroii jafului erau scoși dimineața din celulele închisorii Jilava și transformați în “staruri de cinema” într-un București însorit și plin de viață, toată lumea din jurul lor – milițieni, securiști, anchetatori, echipă de filmare – căuta cu disperare răspunsul unei singure întrebări: de ce au făcut-o?

Regizorul Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează și azi asupra acestei povești adevărate, într-un film comic și tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuție internațională de prestigiu.

Filmările s-au desfășurat în locații istorice din București, precum Casa Capșa, Parcul Carol, Casa Armatei, Casa Presei, cladirea IMOD, Centrul Vechi, dar și într-un decor de epocă special construit în suprafață de 2000 mp2.

Actorii principali distribuiți în proiect sunt cunoscuți publicului pentru rolurile din superproducții precum: “Up in the air” – George Clooney, Vera Farmiga; “Body of Lies” – Leonardo diCaprio, Mark Strong, Russell Crowe; “Sherlock Holmes” – Robert Downey Jr., Jude Law, Mark Strong; “The Iron Lady” – Meryl Streep, Harry Lloyd, Jim Broadbent.

Pe lânga distribuția de excepție, filmul a beneficiat de o echipă de profesioniști în domeniu. Astfel, costumele au fost realizate de creatoarea Doina Levintza, imaginea a fost adusă pe camera de Marius Panduru, scenografia filmului a fost semnată de Cristian Niculescu. Pe platou, regizorul Nae Caranfil a fost asistat de Brian Cook, cunoscut drept colaborator al lui Stanley Kubrik în filmul “Eyes Wide Shut” (Tom Cruise, Nicole Kidman). Coloana sonoră include melodiile specifice Bucureștiului anilor ’60 și totodată muzica special compusă de Laurent Couson.

Companiile de producție implicate în proiect sunt Mandragora Movies (România), Rainieri Made (Italia), Agresywna Banda (Polonia), Denis Friedman Productions (Franța), cu participarea Ithaca LLC (SUA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.