Ascultă acest articol


Mohamed Tomescu și Brick in the Wall, două dintre filmele produse de Aristoteles Workshop, atelierul internațional de film documentar organizat de Dan Nuțu, au fost selectate în Competiția oficială (secțiunea Student) (Mohamed Tomescu), respectiv Made in Romania (Brick in the Wall) a Astra Film Festival, care va avea loc în perioada 6 – 12 octombrie 2014, la Sibiu.

Cele două filme spun, fiecare în aproximativ 25 de minute, povestea unui băiat sirian, artist hip-hop, care trăieşte într-un sat din Bucovina, departe de problemele din Siria, dar, emoțional, şi de tatăl său (Mohamed Tomescu), și respectiv a unei case a cărei construcții a început acum 30 de ani și nu se știe când sau dacă va fi terminată vreodată (Brick in the Wall).

În acest moment se desfășoară cea de-a noua ediţie a Aristoteles Workshop, atelierul internaţional de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar. Grupaţi în patru echipe mixte a câte trei participanți cu experiență prealabilă în film – un regizor, un operator și un editor – ei au la dispoziţie o lună pentru a învăța și a realiza propriul documentar.

Premiul ediției de anul acesta este de 2000 de euro, acordat de Compania Farmexim echipei câștigătoare. Farmexim a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Susținut de Canalul ARTE/France, Aristoteles Workshop este un proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), de Centrul Național al Cinematografiei și de iStyle. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști.

Atât tutorii, experții, cât și invitații de prestigiu din industria filmului pe care Aristoteles Workshop i-a avut până acum sunt de părere că modul în care este structurat acest atelier este un privilegiu de care studenții nu vor avea parte la nicio facultate de film sau program de masterat din lume.

Mohamed Tomescu, sirianul din Vama

Mohamed Tomescu (24 min.), cel de-al doilea film nominalizat la Premiile Gopo 2014, a fost realizat de o echipă formată din: regizorul Olesya Bortnyak (Ucraina), imaginea – Norbert Fodor (România), montajul – Răzvan Ilinca (România).

Filmul este povestea inedită a lui Mohamed Tomescu, un tânăr pasionat de muzică şi care încearcă să-și răspundă la întrebări despre propria identitate. Tatăl lui este sirian, mama, româncă. Divorțați. Mohamed este văzut de comunitatea în care trăiește ca fiind băiatul sirian care locuiește în satul Vama. El vrea să își schimbe numele și să uite de Siria, dar nu știe cum să-i spună asta tatălui său. Dorința lui va face ca relația, deja rece, pe care o are cu tatăl său să devină și mai fragilă. Documentarul a fost realizat în contextul în care, de mai bine de doi ani, conflictul din Siria continua să crească în intensitate.

Coloana sonoră a filmului Mohamed Tomescu este semnată de însuşi personajul Mohamed Tomescu.

Brick in the Wall – Cel mai bun documentar AW, ediţia 2013

Brick in the Wall (23 min.) a primit și premiul pentru cel mai bun documentar la Aristoteles Workshop, ediţia 2013. Filmul a fost realizat de o echipă mixtă: regizor – Grzegorz Brzozowski (Polonia), imaginea – Ioana Turcan (România), montajul – Iulia Matei (România).

Scurtmetrajul redă o bucată din viața unui cuplu de oameni în vârstă și a fiului lor. Ei caută să finalizeze construcția unei case mai mari decât putințele lor. Tinerii documentariști au surprins încercarea acestei familii de a trăi o viață normală, în umbra acestui vis care pare de neîmplinit. Zădărnicia muncii lor pornește de la o superstiție, de la o teamă că viața s-ar stinge odată cu încheierea acestei lucrări.

Faptul că într-un timp foarte scurt echipa a reușit să se apropie într-atât de mult de această familie, încât cei trei oameni și-au deschis sufletul în fața camerei, este uimitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.