Maps to the Stars – O satiră la adresa industriei de la Hollywood

0
1225
Ascultă acest articol


Maps to the Stars / Hărţi către stele, cel mai recent film al regizorului canadian David Cronenberg, o satiră cinematografică la adresa showbiz-ului de la Hollywood, în care îi veţi putea vedea pe Julianne Moore, John Cusack, Robert Pattinson şi Mia Wasikowska, va avea premiera în România în 31 octombrie. Distribuit de Independenţa Film.

Filmul este o incursiune în lumea complicată a Hollywood-ului şi a culturii occidentale, o lume populată de celebrităţi pline de orgolii, împreună cu oamenii lor de casă.

Scenariul este scris de Bruce Wagner şi porneşte de la experienţele trăite de el în anii ‘90, când avea un part time job ca şofer de limuzină pentru celebrităţile de la Hollywood.

Maps to the Stars / Hărţi către stele a avut premiera anul acesta, în competiţia Festivalului Internaţional de Film Cannes 2014. Julianne Moore a primit premiul pentru “Cea mai bună actriţă”.

Regizorul canadian David Cronenberg, poreclit Baronul sângelui, a devenit cunoscut în urma remake-ului The Fly (1986) şi apoi al lui Videodrome (2003). Alte titluri celebre ale lui Cronenberg sunt A History of Violence (2005), Crash (1996) şi eXistenz (1999), acestea din urmă fiind foarte bine primite la vremea respectivă la festivalurile de la Cannes şi Berlin. eXistenz a obţinut Ursul de argint la Berlin.

Maps to the Stars / Hărţi către stele (2014) reprezintă a doua colaborare dintre regizorul David Cronenberg şi actorul Robert Pattinson (Twilight Saga), după Cosmopolis (2012). De asemenea, Maps to the Stars este primul lungmetraj al regizorului canadian filmat în Statele Unite.

[pull_quote_right]“Hollywood-ul este un bordel în care oamenii o iau razna”[/pull_quote_right]

Într-un interviu recent acordat cotidianului britanic The Guardian, după premiera filmului Maps to the Stars, actorul John Cusack (Being John Malkovich, The Thin Red Line, High Fidelity, Serendipity, 1408, 2012) a catalogat industria de film americană drept “un bordel în care oamenii o iau razna”. Cusack a subliniat dificultăţile prin care trebuie să treacă tinerii actori pentru a reuşi la Hollywood.

[pull_quote_center]“Nu poţi ajunge sus. Acolo este un bordel, iar oamenii o iau razna, cultura de acolo pur si simplu mănâncă actorii tineri şi apoi îi scuipă afară. Este greu să supravieţuieşti fără să îţi găseşti un refugiu”, [/pull_quote_center]

a declarat actorul american.

Scenaristul, şofer de limuzină ca al doilea job

Ideea scenariului din Maps to the Stars datează din anii ‘90, când Bruce Wagner (actualmente scenarist, regizor, producător şi actor) era un tânăr actor debutant care, pentru a se putea întreţine la Hollywood, trebuia să lucreze şi ca şofer de limuzină. Oarecum asemănător personajului lui Robert Pattinson din film. Wagner a început să scrie un scenariu care să cuprindă experienţele trăite de el la Hollywood în acea perioadă. Povestea s-a dezvoltat şi modificat ulterior, pe măsură ce Wagner devenea un scriitor şi scenarist de succes.

Abia după vreo zece ani, el s-a hotărât să-i arate materialul lui David Cronenberg. Acesta a fost impresionat pe loc de poveste care era o combinație între comedie, horror şi sinceritate debordantă.

[pull_quote_center]“Este o poveste care atacă în modul cel mai feroce momentul în care trăim acum, din punct de vedere cultural, tehnologic şi tot ce vrei”,[/pull_quote_center]

a spus la un moment dat regizorul Cronenberg.

[pull_quote_center]“Asta admir la ea cel mai tare. Cred că aici este forţa lui Bruce. Pur şi simplu nu are nici o teamă de nimic. Am simţit pe loc că trebuie să fac acest film.”[/pull_quote_center]

Maps to the Stars – “o dramă de familie, doar că nu orice fel de familie”

Cronenberg este cunoscut pentru filmele sale controversate şi pentru faptul că nu se dă înapoi de la nici un fel de subiect. Vezi filmele sale de tinereţe: Scanners, Videodrome, The Fly, Naked Lunch, eXistenZ şi Spider. Sau, cele mai recente, thriller-ul A History of Violence, drama istorico-psihologică despre Freud şi Jung, A Dangerous Method sau Cosmopolis. Pentru Cronenberg, Maps to the Stars a fost o şansă pentru abordarea a încă unei teme controversate, ceea ce el a numit “o dramă de familie, doar că nu orice fel de familie”.

De-a lungul anilor, Wagner şi Cronenberg au continuat să modifice scriptul, să-l aducă la zi.

[pull_quote_center]“Ori de câte ori ne întâlneam să lucrăm pe scenariu, Bruce şi eu ne mai uitam pe anumite pasaje din text şi spuneam: ah, asta nu mai e de actualitate, mai bine renunţăm la ea!”, [/pull_quote_center]

povesteşte regizorul canadian.

Maps to the Stars / Hărţi către stele este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.