După 30 de ani de la filmările lungmetrajului “Moromeții” în regia lui Stere Gulea, actorii Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu revin împreună pe marele ecran în “AFERIM !”.

Prezența lor, în lungmetrajul premiat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, nu este deloc întâmplătoare, Radu Jude dorindu-și prin această secvență să aducă un omagiu peliculei “Moromeții”.

De altfel este pentru prima oară, după 30 de ani, când Victor Rebengiuc și Luminița Gheorghiu joacă din nou împreună într-un lungmetraj.

[pull_quote_center]“Mă bucur că am lucrat cu Radu Jude. A fost o întâlnire foarte plăcută, o revenire în prezent și o aducere aminte de la colaborarea cu el pe platourile de la “Moartea Domnului Lăzărescu, unde Radu a fost asistent de regie. M-am bucurat foarte tare când mi-a spus că voi juca împreună cu Victor Rebengiuc cu care m-am simțit foarte bine și abia aștept o nouă provocare din partea lui Radu, o nouă partitură pentru mine și Victor”, [/pull_quote_center]

a declarat Luminița Gheorghiu.

[pull_quote_center]“Am fost foarte fericit că mi s-a oferit ocazia să joc din nou cu Luminița, partenera mea minunată din “Moromeții” și am înțeles ca Radu Jude a dorit să aducă un omagiu filmului lui Stere Gulea prin acest scurt și dur moment din filmul “AFERIM!”. Sunt fericit că în argintul „Ursului” se găsește o fărâmă din prestația mea și a Luminiței”,[/pull_quote_center]

a afirmat Victor Rebengiuc.

Cel mai așteptat film românesc al anului, “AFERIM!” în regia lui Radu Jude, va fi lansat în cinematografe pe data de 13 Martie.

Luminița Gheorghiu este una dintre cele mai îndrăgite actrițe de cinema din România. Cariera ei a început acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producții ale Noului Cinema Românesc. A avut roluri secundare memorabile în “Moromeții” (regia Stere Gulea, 1988), și “Code Inconnu” (regia Michael Haneke, 2000). De-a lungul timpului a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din București.

Regizorul Cristi Puiu a distribuit-o în toate cele trei lungmetraje ale sale: “Marfa și banii” (2001), “Moartea domnului Lăzărescu” (2005) și “Aurora” (2010). Rolul asistentei din “Moartea domnului Lăzărescu” a fost răsplătit cu Premiul pentru interpretare de la Festivalul Internațional de Film de la Namur și Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar din partea Asociației Criticilor din Los Angeles (2007)

A jucat în filme ca “A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu, 2006), câștigătorul Palme d’Or “4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” (regia Cristian Mungiu, 2007), “Fața galbenă care râde” (regia Constantin Popescu, 2008), precum și în “După dealuri” (regia Cristian Mungiu, 2012). Rolul principal din “Poziția copilului” (regia Călin Peter Netzer, 2013) i-a adus cele mai impresionante critici internaționale. A fost recompensată cu Premiul de Interpretare la Namur precum și Premiul Gopo pentru rol principal al Corneliei.

Aferim_Morometii, photo credit Silviu GhetieActor de o versatilitate incredibilă, profund și subtil, cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii românești. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile. A interpretat roluri cheie pe scena teatrului și a explorat cele mai variate fațete: de la tragic, dramatic până la comic. A colaborat cu regizori celebri precum Liviu Ciulei, Andrei Șerban sau Alexandru Dabija.

Rolul din “Pădurea spânzuraților” (regia Liviu Ciulei, 1965) i-a marcat cariera cinematografică. Au urmat o serie de alte roluri în filme precum “Tănase Scatiu” (regia Dan Pița, 1976), “De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981) sau celebrul “Moromeții” (regia Stere Gulea, 1988).

Lista rolurilor principale continuă cu peliculele “Niki Ardelean” (regia Lucian Pintilie, 2003), “Medalia de onoare” (regia Călin Peter Netzer, 2009) pentru care a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor la Salonic, Mențiuni Speciale la Torino și Wiesbaden. Cel mai recent rol principal în debutul lui Tudor Jurgiu – “Câinele japonez” (2014) i-a adus cel de-al doilea Premiu Gopo din carieră.

În 2014, Victor Rebengiuc a fost distins cu Premiul de Excelență UNITER.

“AFERIM!” este o producție Hi Film, în coproducție cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timișoreana, MEDA, Dr. Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank și Fundația pentru o Societate Deschisă. Finanțat de Centrul Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susținut de Eurimages.

MovieNews.ro este partener media “Aferim!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.