Jurassic World – Recenzie

2
5891
Ascultă acest articol


După 10 ani de funcționare, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, așa că se creează o nouă atracție care să retrezească interesul publicului, dar consecințele vor fi dramatice.

RegizorColin Trevorrow

Scenariu :  Rick Jaffa, Amanda Silver

Gen: Acțiune, Aventură, Sci-Fi

Lansare : 12 iunie 2015

Durata : 124 min

StudioUniversal

Distribuitor : Ro Image 2000

Clasificare :  A.P.12

Actori :

Chris Pratt     …     Owen
Bryce Dallas Howard     …     Claire
Vincent D’Onofrio     …     Hoskins
Ty Simpkins     …     Gray

Sinopsis:  La 22 de ani după evenimentele din Jurassic Park (1993), pe insula Nublar se află acum un parc tematic cu dinozauri, Jurassic World, așa cum îl visase John Hammond. După 10 ani de funcționare, numărul vizitatorilor a scăzut dramatic, așa că se creează o nouă atracție care să retrezească interesul publicului, dar consecințele vor fi dramatice.

RECENZIE: 

Despre trilogia Jurassic Park am făcut un rezumat în cel mai nou număr al revistei @FiLM și se observă clar că sunt un fan al francizei, iar Jurassic World nu vine să completeze trilogia, ci să-i dea o continuitate, filmul legându-se mai mult de prima parte.

Tot în același număr al revistei am făcut și un preview în care am descris o parte din personajele și povestea filmului. Pentru cei care nu vor să răsfoiască revista am să le fac un rezumat și am să vă povestesc pe scurt  și despre evenimentul de promovare al acestui block-buster și dacă filmul își merită renumele în franciză.

Dino Parc Râșnov

20150611_191709Într-un moment perfect ales și sincronizat, vizionarea filmului “Jurassic World” a coincis cu ziua inaugurării celui mai mare parc cu dinozauri din Europa de Est, Dino Parc Râșnov.

După ce am luat luat parte la o festivitate de deschidere, a cărei introducere a fost făcută de oficialitățile locale, am vizitat parcul plin de exponate realizate la o scală 1:1 și ne-a adus aminte de vestita trilogie cu dinozauri, “Jurassic Park”. De la dinozauri acvatici, dinozauri mici și mari și până la ierbivori și carnivori feroce, în frunte cu “eroul” nelipsit al trilogiei, Tyranosaurus Rex, parcul este pregătit să întâmpine pe oricare dintre ne, indiferent de vârstă și să ne prezinte o părticică din lumea ființelor uriașe ce au trăit într-o perioadă străveche.

Ziua inaugurării s-a încheiat cum nu se poate mai bine cu rularea filmului “Jurassic World” chiar în mijlocul parcului, sub cerul liber și aproape de exponate, ceea ce a făcut din vizionare o experiență și mai plăcută, să nu mai spunem și că filmul e foarte bun.

Jurassic World

Dacă în prima parte o echipă avea să verifice primul parc din lume dedicat dinozaurilor, iar situația scapă sub control încă dinaintea deschiderii lui, 22 ani mai târziu, Nublar Isle din “Jurassic Word” este la apogeu – un parc al dinozaurilor în toată regula prezentat și expus de regizorul Colin Trevorrow cum nu se poate mai spectaculos.

jurassic-3“Jurassic World” începe, la fel ca și filmul original, prin prezentarea locației și rapid vom face cunoștință și cu personajele principale și aflăm de rolurile și pozițiile fiecăruia în cadrul parcului. Claire (Bryce Dallas Howard) este coordonatoarea a tot ce se întâmplă în parc – o tipă cochetă cu un rol bine înrădăcinat în funcție; Owen – dresează o echipă de patru raptori și are experiență pe teren, iar Hoskins (Vincent D’Onofrio) vrea neapărat să pună la testare raptorii lui Owen.

Singura apariție din seria veche, mai exact din prima parte, în “Jurassic World” o are B.D. Wong (Henry Wu), iar la capitolul asemănări cu trilogia, sunt multe de menționat, cu un mare accent pe prima parte, cum vă spuneam mai sus.

La doar 10 ani după inființare a Jurassic World, vizitatorii încep să-și piardă interesul, iar conducerea parcului decide să realizeze o specie nouă, mai mare și mai fioroasă, prin combinarea ADN-ului unui Tyranosaurus Rex cu a altor dinozauri și animale. Experimentul este un succes, două specimene luând viață, doar unul dintre ele reușind să ajungă la maturitate. Specia a fost denumită Indominus Rex (nu are un nume pompos pentru a putea fi rostit mai cu ușurință) și a crescut în captivitate, într-un cușcă fără acoperiș, încă de la naștere și până în prezent.

De cealaltă parte, Owen încearcă să-i dresese pe Blue, Charlie, Delta și Echo, raptorii, impunându-se ca mascul Alpha, dar din nefericire, nu pentru mult timp.

jurassic-2La fel ca și în prima parte, situația va deveni critică atunci când Indominus Rex – care-i întrece în inteligență pe “micuții” raptori, scapă din cușca sa și se pune pe făcut curățenie prin parc. Momentul e perfect pentru Hoskins să-și pună în aplicare planul cu raptorii dar rezultatele vor fi devastatoare.

Owen și Claire sunt inima filmului, fiecare dintre ei având momentele sale “eroice”, iar filmul nu duce lipsă de un umor clasic cu efect sigur asupra publicului. Cei doi vor trebui să pună punct situației, iar dacă vor reuși, rămâne să aflați singuri.

Câteva aspecte de menționat sunt îmbinarea interesantă a tehnologiei cu natura de pe insulă, prezentarea mai multor specii de dinozauri, foarte bine animate și redate (s-a folosit mai departe tehnologia animatronix în combinație cu cea digitală cu ecranul verde), atmosfera este exact cea din prima parte, iar muzica lui Michael Giacchino este fix pe linia melodică a seriei și se potrivește nemaipomenit.

Cadre panoramice excepționale ne fac să ne dorim și noi un astfel de parc, dansul luptelor dintre dinozauri este adevărată capodoperă vizual-artistică (nu menționez oamenii nici în această a patra parte a seriei pentru că sunt o verigă prea slabă în lupte), iar ultimele aproximativ 15 minute ale filmului sunt… n-am cuvinte… demențiale.

jurassic-1Vom afla, la încheierea filmului, cine este ființa supremă, zeul parcului, masculul alpha, regele regilor sau cum vreți voi să-i spuneți, într-o secvență, de asemenea clasică, care personal mi-a dat fiori pe șira spinării.

Dacă sunt șanse pentru un al cincilea titlu al seriei, sau chiar al șaselea? Regizorul spune că e loc pentru a face un final de serie să contureze și să pună capăt poveștii. Să nu mai spunem că filmul a avut un debut puternic la box-office în acest weekend, cu încasări de peste 511 milioane de dolari în toată lumea.

Părerea mea este că merită să-l vedeți la 4Dx-ul din Mega Mall, sau cel puțin la IMAX 3D, chiar dacă sunteți fani ai seriei sau nu. Cei care nu au încercat încă 4Dx-ul ar fi o experiență și un debut perfect cu “Jurassic World”. Vă așteptăm la comentarii cu păreri despre film.

“Jurassic Word” rulează din 12 iunie în cinematografele 3D, IMAX 3D și 4Dx și este distribuit în România de Ro Image 2000.

Mai multe detalii despre Dino Parc Râșnov aflați de pe pagina oficială, iar pe paginile de Facebook ale MovieNews.ro și revistei @FiLM vom pune câteva imagini din experiența noastră de la inaugurare și cadre cu exponatele.

Postere:

Jurassic World RO

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.