Ascultă acest articol

Când patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume, iminența colapsului economiei globale, au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor.

Regizor: Adam McKay

Scenariu: Charles Randolph, Adam McKay

Gen: Dramă, Biografic

Lansare: 29 ianuarie

Durata: 130 m

Studio: Plan B Entertainment, Regency Enterprises

Distribuitor: Ro Image

Clasificare: N.15

Actori:

Steve Carell … Mark Baum
Brad Pitt … Ben Rickert
Ryan Gosling … Jared Vennett
Christian Bale … Michael Burry

Sinopsis:

Când patru outsideri observă ceea ce marile bănci, media și guvernul refuză să vadă, și anume, iminența colapsului economiei globale, au o idee de geniu: să parieze împotriva băncilor. Investițiile lor extrem de îndrăznețe îi vor duce în culisele sumbre ale sistemului bancar, unde vor fi nevoiți să se îndoiască de oricine și de orice.

Recenzie:

“Distruge toT ca să îți meargă ție bine!”

Salutare “tovarăși cinefili!”

Imaginați-vă anul 2000, undeva într-o clădire plină de brokeri, speculatori financiari și de bancheri. Nu, nu e un curs de economie mondială, ci o introducere în lumea creată de Adam McKay după un roman bestseller semnat de Michael Lewis.

Dar ca să putem discuta despre film este necesară, imperativă aș zice, o scurtă întoarcere în timp, mai exact in anii ’70 când un anume Lew Ranieri propunea băncilor un produs care avea să aducă câștiguri fabuloase bancherilor și nu numai, dar nu muritorului de rând, este vorba despre obligațiunile ipotecare. Acest Ranieri este părintele viitoarei căderi a sistemelor financiare la nivel mondial. Nu intrăm în detalii tehnice pentru că nu ne-ar ajunge nici timpul și nici zilele unei săptămâni pentru a discuta despre asta.

81wBzBcSclLSă ne întoarcem la anii 2000 și să vă spun doar atât: criza economică mondială a început în luna decembrie 2007, moment când pierderea încrederii investitorilor americani în ipotecarea securitizată a condus la o criză de lichidități ce a determinat o injectare substanțială de capital în piețele financiare din partea Rezervei Federale americane, a Băncii Angliei și a Băncii Centrale Europene. Indicele TED spread (ce descrie riscul de creditare perceput în economia generală) a sărit în iulie 2007, a oscilat vreme de un an și apoi a crescut din nou în septembrie 2008, atingând valoarea record de 4,65% în 10 octombrie 2008. Criza s-a agravat în 2008, întrucât bursele de valori din lume s-au prăbușit sau au intrat într-o perioadă de instabilitate acută.

Un număr mare de bănci, creditori și companii de asigurare au dat faliment în săptămânile ce au urmat. Prăbușirea Administrației Federale pentru Locuințe (S.U.A.) este adesea făcută responsabilă pentru producerea crizei. Însă vulnerabilitatea sistemului financiar a fost provocată de contractele și operațiile financiare complicate și supuse efectului de pârghie, politica monetară a S.U.A. stabilind un preț neglijabil pentru credit și astfel favorizând o cotă foarte ridicată a efectului de pârghie și, conform economistului american John Bellamy Foster, o „hipertrofie a sectorului financiar”. Țările afectate drastic de criză au avut creșteri semnificative ale salariului minim, impuse prin legislație. Administrația SUA a emis Fair Minimum Wage Act of 2007, care a intrat în vigoare în 25 mai 2007 și a prevăzut creșterea salariului minim în trei etape. Același efect poate fi observat și în țările europene, cele mai afectate țări fiind exact acelea care au avut creșteri semnificative ale salariului minim în anii premergători crizei. Cea mai afectată țară de criza economică din U.E. este Letonia.

landscape-1450730780-elle-january-2016-the-big-short-03Extrem de interesant este că această țară a avut, în anii care au precedat criza, cea mai mare creștere a salariilor minime din Uniunea Europeană. Rezultatul acestei creșteri spectaculoase a fost apariția unei crize extrem de puternice cu șomaj ridicat. Consecința a fost creșterea galopantă a șomajului ajungând în scurt timp la 12,8%. Spania, de asemenea una dintre țările cu o rată foarte mare a șomajului, atingând un nivel de 20,5% în aprilie 2010, a avut o creștere a salariului minim de la 490 Euro/lună în 2004 la 700 Euro/lună în 2008. Pe de altă parte, singura țară din U.E. care a intrat în clasamentul țărilor cel mai puțin afectate de criză este Suedia, una dintre cele 6 țări europene care nu au salariu minim.

maxresdefault

Vinovații recunoscuți pentru cele întâmplate, atât în Statele Unite ale Americii, cât și la nivel mondial, sunt 25 de persoane, toate implicate direct sau indirect în ceea ce avea sa urmeze în 2008, iar acestea sunt Angelo Mozilo, Phil Gramm, Alan Greenspan, Chris Cox, Hank Paulson, Joe Cassano, Ian McCarthy, Frank Raines, Kathleen Corbet, Dick Fuld, Marion și Herb SandlerBill Clinton, George W. Bush, Stan O’Neal, Wen Jiabao, David Lereah, John Devaney, Bernie Madoff, Lew Ranieri, Burton Jablin, Fred Goodwin, Sandy Weill, David Oddsson și Jimmy Cayne.

Toate aceste detalii au fost necesare pentru a vă putea introduce în atmosfera filmului de față, un film greu, o palmă dată, pe față, fără menajamente aș mai adăuga eu, celor ce au condus destinele Americii în acea perioadă. Filmul a fost și este controversat tocmai din acest considerent, că aduce în discuție una dn cele mai negre perioade din istoria Americii, de la marea criză din anii 1929-1933, care s-a bazat tot pe speculațíi financiare și pe tranzacții umflate de acțiuni.

big-short-wideAdam McKay, regizorul acestei pelicule, și-a asumat un rol ingrat în a portretiza această pată neagră din istoria recentă a Americii, și pot spune că a facut acest lucru documentat, real, adevărat. Dacă mergi la acest film, dragă cititorule, cu gândul că te distrezi, cu părere de rău te anunț că nu este cazul. De la această peliculă, dacă ai mintea deschisă, o să pleci cu mult mai multe întrebări decât cu răspunsuri la întrebarea “de unde a început toată această nebunie?“. Personajele filmului sunt foarte bine structurate, fiecare cu istoria lui și cu luptele interioare de moralitate sau nu.

Ca fapt divers, singurul personaj din film păstrat cu numele real este cel al lui Christian Bale, și anume Michael Burry, restul personajelor au la bază persoane reale, dar care nu au vrut să le fie facută publică identitatea. Am făcut ceva documentare și vă pot spune că personajele interpretate de Steve Carell (Mark Baum), Brad Pitt (Ben Rickert) și Ryan Gosling (Jared Vennett) au corespondeță în viața reală, după cum urmează.

Toți cei enumerați mai sus fac parte, ca și în film de altfel, dintr-un grup care, descoperind frauda băncillor și a marilor firme de brokeraj de pe Wall Street 21, au riscat prin a paria împotriva sistemului câștigând sume cu multe zerouri în coadă, tocmai pe colapsul economic ce avea să vină. Filmul este o reală desfătare, daca luăm în considerare pleiada de actori aduși la un loc, dar și o lecție de așa nu, lecție pe care, din păcate, cei care au generat acest armaghedon financiar la finele lui 2007, nici astăzi nu au înțeles și se joacă iar cu banii și cu viețile oamenilor.

video-the-big-short-you-hate-your-job-superJumbo

Vă recomand să mergeți să vedeți acest film cu amendamentul să vă înarmați cu răbdare. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

The Big Short/”Brokerii apocalipsei” va sosi din 29 ianuarie în cinema și este distribuit în România de Ro Image.

Postere:

The Big Short

Trailer:

2 COMENTARII

  1. […] Michael Burry. Acest Ranieri este parintele viitoarei caderi a sistemelor financiare la nivel mondial. U.A.) este adesea facuta responsabila pentru producerea crizei. Pe de alta parte, singura tara din U. Am facut ceva documentare si va pot spune ca personajele interpretate de Steve Carell (Mark Baum), Brad Pitt (Ben Rickert) si Ryan Gosling (Jared Vennett) au corespondeta in viata reala, dupa cum urmeaza. Steve Carell. Mark Baum. Ryan Gosling. Jared Vennett. Brad Pitt. Ben Rickert. Christian Bale. Dr. Michael Burry. Dr. Michael Burry.Mai multe detalii pe Movie News […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.