The Conjuring 2 – Recenzie

1
4488
Ascultă acest articol


Vera Farmiga şi Patrick Wilson revin în rolurile soţilor Warren care trebuie să investigheze unul dintre cele mai terifiante cazuri din profesia lor. Aceştia ajung în nordul Londrei pentru a ajuta patru copii şi mama lor care locuiesc într-o casă bântuită de spirite malefice terifiante.

Regizor: Rawson Marshall Thurber

Scenariu: Ike Barinholtz, David Stassen

Gen: GroazăMisterThriller

Lansare:  1 iulie

Durata: 114 minute

Studio: New Line Cinema

Distribuitor: Freeman Entertaiment

Clasificare: AP.15

Actori:

Patrick Wilson … Ed Warren
Vera Farmiga… Lorraine Warren
Madison Wolfe… Janet Hodgson
Frances O’Connor… Peggy Hodgson
Simon McBurney… Maurice Grosse

Sinopsis:

Lorraine și Ed Warren călătoresc spre nordul Londrei pentru a ajuta o mamă singură a patru copii, într-o casă afectată de un spirit rău intenționat.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

Niciodată să nu spui niciodată!

22

Într-o zi de 30 august 1977, undeva în Anglia, în cartierul Enfield, din nordul Londrei, familia Hodgson (cea adevărată), avea parte de prima întâlnire paranormală.

1
Adevărata familie Hodgson

O să vă întrebați de ce am început așa această recenzie. E foarte simplu, subiectul din filmul nostru are la bază fapte reale petrecute cu adevărat. După spusele multora este unul din cele mai documentate cazuri paranormale din toate timpurile dar, în același timp, considerat de alții cea mai mare și elaborată păcăleală.

Ceea ce este și mai intrigant, și important în economia recenziei de față, este faptul că personajele principale din ”The Conjuring 2”, Ed și Lorraine Warren, în povestea reală nici măcar nu au fost implicați în totalitate in rezolvarea misterului din Enfield, ba mai mult existând și dovezi care atestau faptul că cei doi au trecut  în doară pe acolo, doar pentru o singură zi.CON2-2ND-TRL-87346Mi se pare lăudabilă ideea scenariștilor de a aduce în discuție un astfel de eveniment, dar m-aș fi așteptat să o facă și ținând cont de adevărurile istorice și să nu deformeze adevărul.

Filmul vine după primirea extrem de bună a filmului lui James WanThe Conjuring”, care a marcat cea mai bună lansare a unui film de groază original. Filmul a avut încasări de 319 milioane de dolari la nivel mondial şi rămâne cel de-al doilea film horror, din punct de vedere al încasărilor, din toate timpurile, după „Exorcistul”.

În 1970, cei doi Warren s-au luptat cu o prezenţă răuvoitoare care pătrunsese într-o fermă retrasă  din Harrisville, Rhode Island, un caz care a fost adus pe ecrane de Wan, în 2013, cu un mare succes, acela înregistrat de filmul „The Conjuring”. Apoi a urmat cazul extrem de mediatizat legat de carierele lor, Amityville, care era cât pe ce să-i distrugă.

Când începe filmul, cuplul Warren este chemat în Amityville, pentru o şedinţă de spiritism, pentru a chema spiritele acolo. Sunt chemaţi ca experţi, pentru a vedea ce se întâmplă şi remarcăm că ei chiar cred că este ceva terifiant în acea casă.CON2-03505

Era la finalul anului 1977, când cei doi Warren, încă afectaţi de urmările întâmplărilor din Long Island, au decis să revină după o vacanţă autoimpusă şi să meargă în nordul Londrei pentru a se lupta cu o entitate demonică extrem de rea care s-a stabilit în casa familiei Hodgson, în orăşelul Enfield. Ceea ce mulţi au considerat a fi o farsă va deveni unul dintre cele mai bine documentate cazuri din istoria paranormală.

CON2-2ND-TRL-88553Vera Farmiga şi Patrick Wilson îşi reiau rolurile ca Lorraine şi Ed Warren, și o fac la fel de bine și de asumat ca și în primul film. Cu mult mai multă responsabilitate și cu mai multă deschidere către spectator, dându-ne voie să pătrundem și în interiorul fiecăruia. Fiecare dintre cei doi au și demonii lor, personali, cu care trebuie să lupte, iar Wan de data asta ne dă voie să pătrundem dincolo de voalul pe care l-am văzut în primul film.

Vera Farmiga este actriţă nominalizată la Oscar şi laureată a mai multe premii care continuă să captiveze publicul cu capacitatea sa de a întruchipa fiecare dintre personajele care i se atribuie, iar Patrick Wilson este un actor laureat al mai multor premii, extrem de apreciat de critici, care a devenit foarte repede cunoscut pentru rolurile sale. În timp, Wilson a avut roluri importante în muzicaluri cunoscute de pe Broadway, precum şi în filme cu buget mare.CON2-FP-126

Nicio parte din acest film nu a creat senzaţia că se revine pe un teren cunoscut. Strădania scenaristului Carey Hayes și a regizorului a fost aceea de a ne aduce ceva diferit, oferind, în acelaşi timp, publicului elementele care au făcut din primul film un succes. Scenariul din Enfield a fost o urmare naturală a poveştii din primul film, parţial şi datorită faptului că era unul dintre cele mai bune exemple de posedare supranaturală documentate, dar şi pentru că situaţia le-a permis să facă în aşa fel încât filmul să nu pară deloc că seamănă cu primul. 1977, Londra – erau greve ale minerilor, era momentul naşterii mişcării punk – un mediu complet diferit pentru cei doi Warren.

Un alt element unic în această poveste a fost scepticismul care a înconjurat aceste evenimente. Oare aceste lucruri chiar s-au întâmplat? A fost implicată poliţia, reporterii, fotografi. A fost un adevărat circ, având în vedere numărul celor care au mers acolo şi care au discutat despre aceste evenimente. A fost şi un ventriloc care a încercat să verifice dacă vocea fetei nu era cumva falsă, vorbind aici de povestea reală a filmului.

CON2-FP-045Acum totul e pe dos şi Lorraine e cea care este temătoare şi protectoare, pentru că îi e frică de ceea ce ar putea să păţească Ed şi îmi place dinamica dintre ei şi felul în care Patrick joacă rolul acestui tip practic, aproape fără frică, un tip care ar face orice pentru a-şi proteja soţia şi pentru a ajuta această familie aflată într-o situaţie cumplită.

Cât despre familia afectată direct, cea mai mare teamă a oricărui părinte este aceea de a-şi vedea copiii suferind. Dar dacă sursa care produce durerea copilului este indescriptibilă, de neatins, poate chiar nereală? Pentru Peggy Hodgson, interpretată foarte bine de Frances O’Connor, devine foarte clar că un rău suprem a intrat în casa ei şi în sufletul propriei ei fiice, Janet. Este la fel de clar că nu pare a fi nimic ce poate face ea pentru a-şi proteja familia.CON2-04652r

Maddy Wolfe, interpreta lui Janet Hodgson, e impresionantă, foarte pricepută pentru vârsta ei. Are aşa de multă forţă şi a intrat şi a ieşit din toate acele cotloane ale negativismului reușind cu brio să joace inocenţa lui Janet, naivitatea de la început, iar apoi să arate schimbarea, pe măsură ce fata devenea tot mai afectată, mai infectată de această entitate care trăia în casa lor.

Filmul are o tensiune pe care o simți încă de la primul cadru și te urmărește până la final, imaginea, sunetul și muzica fac filmul și mai intens și te duce exact acolo unde și-a imaginat regizorul că trebuie, într-un ungher întunecat al minții, unde fiecare dintre noi avem câte un mic demon. Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Cu aceste gânduri și rânduri vă invit din 01 iulie în cinematografe să vedeți ”The Conjuring 2”, film adus în România de Freeman Entertaimentîn format 2D.

Poster:

afis

Trailer:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.