Ascultă acest articol


Halloween-ul se apropie cu pași repezi cu un crucifix într-o mână și cu un sac cu rozătoare în cealaltă, dar și cu o mască de hockey pe față. Ne-am gândit să facem o listă cu cele mai bune filme de groază din toate timpurile, doar așa ca listă pregătitoare pentru evenimentul special ce stă să bată la ușă.

50. The Devil’s Backbone (2001)

Director: Guillermo del Toro
Cast: Fernando Tielve, Eduardo Noriega, Federico Luppi, Marisa Paredes

Ce este o stafie? O emoţie, un moment de spaimă teribilă condamnat să se repete la nesfârşit? O clipă de durere poate? Un mort pe care se întâmplă să îl vezi viu. Un sentiment suspendat în timp… ca o fotografie neclară… ca o insectă prinsă în chihlimbar.

Acestea sunt cuvintele cu care începe Spectrul răzbunării, o poveste cu stafii care se petrece în timpul războiului civil în Spania, într-un orfelinat numit Santa Lucia care adăposteşte copiii republicanilor din rezistenţă şi ai politicienilor de stânga. Orfelinatul se afla într-o regiune pustie, într-un peisaj dezolant, iar bomba care a căzut fără să explodeze în curte le reaminteşte tuturor că moartea şi distrugerea pot irupe în orice clipă, fără avertisment.

Povestea este văzută prin ochii unui băieţel de 11 ani, Carlos, care ajunge la Santa Lucia după moartea tatălui său. Directoarea orfelinatului e Carmen, o simpatizantă de stânga, şi este ajutată de un profesor în vârstă, Dr. Casares şi de Alma, o altă profesoară. Figura cea mai turbulenta este tânărul îngrijitor Jacinto, care crescuse şi el în orfelinat şi rămăsese în continuare acolo ca să afle unde ascunsese Carmen aurul cu care îi ajută pe revoluţionari. Jacinto este dur, manipulant şi plin de ură faţă de foştii lui profesori.

Pentru Carlos însă, nu el este cea mai de temut prezenta din orfelinat, ci o stafie care bântuie noaptea pe culoare vrând să transmită celor vii un avertisment. Un băiat fusese ucis în noaptea în care bomba neexplodata a căzut în curtea orfelinatului şi spectrul lui desfigurat pluteşte în aer, îngrozindu-i pe băieţi.

Că nou-venit Carlos trebuie să câştige respectul celorlalţi şi într-o noapte se expune de bună voie acestei stafii neliniştite cu care ajunge să comunice. Mesajul lui Santis este totuşi vag: Pleacă de aici. Mulţi dintre voi vor muri şi copiii încearcă să înţeleagă de unde va veni pericolul. Secretele adulţilor aruncă o umbră ameninţătoare asupra lumii lor, iar tensiunile care se acumulează ziua capăta intensităţi sinistre în timpul nopţii.

49. Kill List (2011)

Director: Ben Wheatley
Cast: Neil Maskell, Michael Smiley, MyAnna Buring

Jay și Gal, foști soldați, cu misiuni în Europa de Est, devin criminali plătiți. Un client misterios le comandă uciderea a trei persoane – un preot, un pedofil și un parlamentar, de-aici începând cursul surprinzător al narațiunii: identitățile și reacțiile celor trei – pe care cei doi trebuie să îi asasineze – sunt neașteptate, iar finalul este unul absolut surprinzător.

48. The Evil Dead (1981)

Director: Sam Raimi
Cast: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Betsy Baker

Cinci prieteni se duc să-și petreacă vacanța la o veche cabană aflată într-o pădure. Acolo descoperă Cartea Morții și o înregistrare aparținând unui profesor care a locuit în cabană. Cei cinci se distrează ascultând înregistrarea, fără să știe că este un descântec care eliberează forțele răului aflate în pădure. Răul din pădure începe rând pe rând să le posede trupurile, una dintre fete e violată de copacii din pădure iar cei rămași conștienți luptă încercând să supraviețuiască. Filmul este considerat unul dintre cele mai reușite filme horror, cu toate că la realizare a dispus de un buget mic.

47. Audition (1999)

Director: Takashi Miike
Cast: Ryo Ishibashi, Eihi Shiina

La şapte ani de la moartea soţiei sale, producătorul de televiziune Shigeharu Aoyama este încurajat de fiul său adolescent să-şi găsească o nouă soţie. Un prieten îi sugerează să organizeze o audiţie pentru un film inexistent, ocazie excelentă de a o ochi printre candidate pe femeia ideală. Aceasta nu întârzie să apară. Sfioasă Asami are 24 de ani, e fosta balerină silită să renunţe la carieră din cauza unei neplăceri la coapsă, are multă clasă şi, mai presus de orice, este obedienta, aşa cum se “cuvine” să fie orice soţie. După un început de relaţie promiţător, fata dispare, iar căutările scot la iveală povesti înfricoşătoare. Spre nenorocul lui, îndrăgostitul Aoyama nu pare înfricoşat…

46. The Devil Rides Out (1968)

Director: Terence Fisher
Cast: Christopher Lee, Paul Eddington, Charles Gray, Rosalyn Landor

În 1930 la Londra şi sudul a Angliei, Duc de Richleau şi Rex van Ryn încearcă să îşi salveza prietenul Simon Aron de la un cult satanist. Mocata liderul unui grup iniţiază doua conexiuni psihice dar sunt atacaţi cu magie neagră. Apoi Mocata trebuie să plătească preţul de pierderi de vieţi, prin osânda veşnică a sufletului său, pentru că a convocat în mod eronat îngerul morţii. În rest urmăriri cu maşini decapotabile, cu roţi de motocicletă pe drumuri înguste pt căruţe, intro perioada în care oamenii nu aveau tv, net, cinema etc, dar aveau foarte mulţi bani..

45. Cat People (1942)

Director: Jacques Tourneur
Cast: Simone Simon, Kent Smith, Tom Conway

Simone Simon joacă rolul unei fermecătoare femei de origine sarba care – convinsă fiind că strămoşii ei s-au ocupat cu ritualuri oculte legate de animale sălbatice – se transformă într-o sângeroasă pantera ori de câte ori sentimentele îi sunt zgândărite.

44. Day Of The Dead (1985)

Director: George A. Romero
Cast: Richard Liberty, Lori Cardille, Sherman Howard

Morţii vii au cucerit pamanatul şi numai grupuleţe răzleţe de oameni au reuşit să scape din ghearele lor. Unul dintre aceste grupuri, format din oameni de ştiinţă şi personal militar, ascunşi într-un bunker undeva în Florida, încearcă să ia legătura cu alţi supravieţuitori ai invaziei de zombi, dar realizează că sunt singuri în această nouă lume. Căutând cu disperare un tratament şi astfel permiţându-şi să facă experimente ciudate şi periculoase în încercarea de a opri această bizară transformare a oamenilor în zombi, oamenii de ştiinţă pierd încrederea armatei, totul transformându-se într-o cursă împotriva morţii, în timp ce morţii vii câştiga teren cu uşurinţă. Numai iscusinţa şi simţul practic îi mai pot salva acum.

43. Drag Me To Hell (2009)

Director: Sam Raimi
Cast: Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver

Christine Brown, un ofițer de credite din Los Angeles, are o viață minunată alături de fermecătorul ei iubit, profesorul Clay Dalton. Asta până într-o zi, când la bancă vine dna. Ganush cerând o prelungire de credit, pe care Christine decide să nu i-o dea, și asta doar ca să-și impresioneze șeful. Drept răzbunare, Ganush o blesteamă pe Christine, transformându-i viața într-un adevărat iad. Urmărită de un spirit malefic, tânăra trebuie să decidă până unde va merge pentru a scăpa de blestem.

42. The Skin I Live In (2011)

Director: Pedro Almodovar
Cast: Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet

De când soția i-a murit în incendiul unui accident, doctorul Robert Ledgard, un eminent specialist în chirurgie plastică, s-a ocupat de crearea unui nou tip de piele, artificială, rezistentă la arsuri, cu care și-ar fi putut salva soția. După doisprezece ani, reușește să creeze o piele care funcționează ca un scut împotriva tuturor agenților externi. În continuarea anilor de studiu și de experimente, Robert mai are nevoie de trei lucruri: să fie lipsit de scrupule, să aibă un complice și un cobai. Scrupulele n-au fost niciodată o problemă. Iar Marilia, femeia care a avut grijă de el de când s-a născut, este complicele perfect. Cât despre cobaiul uman…

41. Dracula (1958)

Director: Terence Fisher
Cast: Peter Cushing, Christopher Lee, Michael Gough

După ce Jonathan Harker îl atacă pe Dracula în castelul său, vampirul călătorește într-un oraș din apropiere, unde vânează familia logodnicei lui Harker. Singurul care ar putea fi în măsură să îi protejeze este Dr. van Helsing, prieten și coleg cu Harker, care este hotărât să îl distrugă Dracula cu orice preț.

40.The Blair Witch Project (1999)

Director: Eduardo Sánchez
Cast: Heather Donahue, Michael Williams, Josh Leonard

Pe 21 octombrie 1944, Heather Donahue, Joshua Leonard și Michael Williams intrau în pădurea Black Hills (Maryland) cu scopul realizării unui film documentar despre o legendă localã: “The Blair Witch” (vrăjitoarea din Blair). De atunci, nu s-a mai auzit nimic de ei.

Un an mai târziu, a fost găsit materialul filmat. I s-a dat un nume – “Proiectul Blair Witch” – acestei, de fapt, mărturii. Ea descrie cele cinci zile cumplite petrecute de cineaști în pădurea Black Hills, surprinzând întâmplările înspăimântătoare ce au condus la dispariția grupului.

Materialul a fost filmat pe 16mm de Joshua Leonard, sunetul a fost înregistrat de Michael Williams, iar lui Heather Donahue i-au revenit comentariul și filmarea video a echipei la lucru. Au fost consemnate astfel disensiunile apărute între ei, conflicte ce s-au acutizat cu fiecare zi neplăcută, cu fiecare noapte de groază.

39. The Babadook (2014)

Director: Jennifer Kent
Cast: Essie Davis, Noah Wiseman

O mamă singură, bântuită de sfârșitul violent al soțului ei, este preocupată de teama fiului ei de un monstru ce s-ar ascunde în casă. Curând devine clar că o prezență sinistră le dă târcoale…

38. Bride Of Frankenstein (1935)

Bride of frankenstein

Director: James Whale
Cast: Boris Karloff, Colin Clive, Elsa Lanchester, Ernest Thesiger

Această urmare este considerată mai reușită decât “pilotul” seriei și povestește cum doctorul Frankenstein crează o pereche monstrului celebru. “La mai bine de 30 de ani de la realizare, acest film nu are niciun rid deoarece marea suferință a monstrului a rămas intactă și profund emoționantă”.

37. Frankenstein (1931)

Director: James Whale
Cast: Boris Karloff, Colin Clive

Henry Frankenstein e un doctor care încearcă să găsească o metodă prin care să facă morţii să umble. Reuşeşte în cele din urmă şi crează un monstru care trebuie să facă faţă (el şi nu numai el) faptului că trăieşte din nou!

Boris Karloff joacă rolul celui mai renumit monstru de pe ecran, mulţi considerând acest film ca fiind cel mai bun film de groază realizat vreodată. Dr. Frankenstein (Colin Clive), se joacă cu viaţă şi cu moartea, pentru a crea un monstru (Karloff) din părţi de cadavre.

Adaptarea romanului lui Mary Shelley, regizata de James Whale, amestecată cu portretul plin de compasiune construit de Karloff pentru o creatură ce îşi cauta identitatea, fac din Frankenstein o capodoperă nu numai a genului sau, ci a tuturor timpurilor.

36. Dracula (1931)

Director: Tod Browning
Cast: Bela Lugosi, Dwight Frye, Edward Van Sloan

Cu ajutorul lui Renfield, pe care îl transformă cu ușurință în supusul său, contele Dracula se mută pe pământul englezesc, unde își continuă șirul de victime. După o vânzătoare de flori, o tânără din înalta societate este, în aparență, ucisă. Însă atunci când vrea să o transforme și pe prietena acesteia, Mina, în vampir, lucrurile iau o altă întorsătură. Neliniștiți de simptomele pe care le prezintă Mina, apropiații acesteia recurg la ajutorul unui specialist care a auzit de vampiri și are câteva metode care să îl ajute în lupta împotriva acestora.

35. Poltergeist (1982)

Director: Tobe Hooper
Cast: Craig T. Nelson, JoBeth Williams, Heather O’Rourke

Fiica cea mai mică a familiei Freeling, Carol Anne (Heather O’Rourke), pare să fie conectată la un post TV cam ciudat. Nu trece mult şi în viaţa familiei încep să apară o serie de mistere, ciudăţenii inexplicabile. La început, pare a fi vorba despre nişte fantome gălăgioase, care le fac şicane şi se distrează pe seama membrilor familiei. Dar curând, şicanele încep să se transforme în adevărate orori, cu păpuşi ucigaşe şi plante furioase.

34. [•REC] (2007)

Directors: Jaume Balagueró, Paco Plaza
Cast: Manuela Velasco, Pablo Rosso, Ferrán Terraza

[•REC], regizat la patru mâini de Paco Plaza şi Jaume Balaguero (Fragile) se concentrează pe o realizatoare de emisiuni TV care face un reportaj într-o staţie de pompieri. Totul scapa de sub control când aceştia sunt chemaţi să salveze o bătrână, prinsă în capcană în propriul domiciliu. Însoţit de jurnalistă, grupul de pompieri ajunge la adresa precizata, unde vor descoperi cu toţii că în misteriosul edificiu s-a petrecut ceva oribil. Începe astfel o confruntare pe viaţă şi pe moarte…

33. Don’t Look Now (1973)

Director: Nicolas Roeg
Cast: Julie Christie, Donald Sutherland

Un cuplu de tineri căsătoriți este bântuit de o serie de întâmplări misterioase dupa moartea enigmatică a fiicei lor. Laura și John Baxter se mută la Veneția pentru că John este implicat în restaurarea unei biserici vechi. Ambii cred că schimbarea mediului de viață le va permite să treacă mai ușor peste dispariția tragică a copilului, dar în noul oraș se întâmplă o serie de crime inexplicabile. Lucrurile iau o altă întorsătura atunci când cei doi cunosc un orb și pe excentrica lui soră, care afirmă că pot lua legătura cu spiritul fiicei lor. Laura îmbrățișază ideea, dar John rămâne sceptic până când el trăiește experiența unei viziuni: zărește pe cineva într-o haină de culoare roșie similară cu cea care a aparținut fiicei sale.

32. Let The Right One In (2008)

Director: Tomas Alfredson
Cast: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar

Oscar, un băiețel hăituit și batjocorit de majoritatea celorlalți copii, găsește dragoste, înțelegere și răzbunare în Eli, o frumoasă, dar stranie tânără care se dovedește a fi vampir.

31. The Innocents (1961)

Director: Jack Clayton
Cast: Deborah Kerr, Michael Redgrave, Martin Stephens, Pamela Franklin

O tânără guvernantă, ce se ocupă de educaţia a doi copii, are presimţiri că împrejurimile şi casa sunt bântuite…

30. It Follows (2014)

Director: David Robert Mitchell
Cast: Maika Monroe, Keir Gilchrist, Daniel Zovatto

Pe urmele tale este o metaforă deloc subtilă, dar teribil de pertinentă apropo de bolile cu transmitere sexuală; filmul lui David Robert Mitchell i-a fascinat și înspăimântat pe criticii și spectatorii de la Cannes, unde a rulat în premieră mondială în cadrul secțiunii Semaine de la critique.

29. Night Of The Living Dead (1968)

Director: George A. Romero
Cast: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman

Radiația de la un satelit căzut i-a făcut pe cei decedați de curând să se ridice din mormânt și să pornească în căutarea celor vii pentru a-i folosi drept hrană. Câțiva oameni s-au baricadat în interiorul unei case din mediul rural în încercarea de a supraviețui nopții. Afară sunt hoarde de zombi care pot fi omorâți doar împușcându-i în cap.

28. The Descent (2005)

Director: Neil Marshall
Cast: Shauna Macdonald, Natalie Mendoza, Alex Reid, MyAnna Buring

La un an după un tragic accident, șase prietene se întâlnesc în munții Apalași pentru excursia lor anuală de sport extrem, în acest an explorând o peșteră ascunsă adânc în munți. Mult în adâncul peșterii are loc un dezastru și nu mai există cale de ieșire. Grupul se împarte, fiecare căutând o cale de acces către exterior. Dar mai există ceva ascuns sub pământ. Pe măsură ce fetele descoperă că acum sunt victime, ele sunt obligate să apeleze la cele mai primare instincte într-un adevărat război împotriva unui rău de neimaginat – un rău care atacă fără avertizare, iar și iar.

27. Texas Chain Saw Massacre (1974)

Director: Tobe Hooper
Cast: Marilyn Burns, Gunnar Hansen, Jim Siedow

Cinci prieteni ajunși în vizită la casa bunicului unuia dintre ei devin ținta vânătorii unui criminal mascat, înarmat cu o drujbă, și a familiei lui de canibali, profanatori de morminte…

26. The Others (2001)

Director: Alejandro Amenábar
Cast: Nicole Kidman, Alakina Mann, James Bentley

Insula Jersey, 1945. Rãzboiul s-a sfârsit, dar sotul lui Grace nu s-a mai întors de pe front. Singurã într-o casã victorianã masivã si izolatã, îsi creste copiii în spirit sever religios. Ambii copii suferã de o boalã ciudatã: sensibilitate la luminã, asa cã noii servitori sunt obligati sã se supunã unei reguli stricte: casa trebuie sã stea în semiîntuneric; nici o usã nu se va deschide înainte ca cealaltã sã fie închisã. Însã în curînd aceastã regulã va fi încãlcatã. Grace, copiii, toti ceilalti dimprejur vor avea de înfruntat ceva teribil si fatal.

25. 28 Days Later (2002)

Director: Danny Boyle
Cast: Cillian Murphy, Naomie Harris, Brendan Gleeson, Christopher Eccleston

Un grup de militanți pentru drepturile animalelor descoperă într-un institut de cercetare a primatelor mai mulți cimpanzei care, închiși în cuști și imobilizați în lanțuri, sunt obligați să privească niște ecrane pe care se derulează scene de o violență extremă. Ignorând spusele cercetătorilor îngroziți, conform cărora cimpanzeii ar fi infectați cu un virus periculos, ei eliberează animalele, ca imediat apoi să fie atacați de ele.

28 de zile mai târziu… Jim, curier de meserie, se trezește din comă într-un spital pustiu din Londra. Nedumerit, străbate coridoarele și saloanele goale și, negăsind pe nimeni, iese pe străzile orașului în căutare de ajutor. La căderea serii, se adăpostește într-o biserică, în care are surpriza neplăcută să găsească o mulțime de cadavre, unul peste altul, pe podea. Deodată, un zgomot îi atrage atenția, dar apariția preotului este departe de a-l liniști. Văzând privirea însângerată și auzind răcnetele violente ale acestuia, Jim fuge din nou în stradă. Acolo, panica îi sporește când constată că o întreagă adunătură de ființe ciudate și amenințătoare este pe urmele lui.

Explozia neașteptată a unei bombe cu petrol marchează apariția a doi „supraviețuitori”, Selina și Mark. Riscând, ei îl salvează pe Jim de urmăritorii săi și îl duc la adăpost. Acolo, îi explică situația: ființele violente pe care le întâlnise fuseseră infectate cu un virus extrem de periculos care pusese stăpânire pe toată Anglia și despre care nu știau dacă se răspândise și dincolo de granițe.

Selina și Mark acceptă să-l ajute pe Jim să se întoarcă acasă la părinții săi, în Deptford, chiar dacă acest lucru este dificil și cu niște consecințe nebănuite. Furișându-se pe străzile întunecoase, cei trei remarcă o lumină venind de la fereastra unui bloc și imediat se duc să vadă dacă există supraviețuitori. Astfel, ei fac cunoștință cu Frank și fiica lui, Hannah, aflați într-o situație dificilă datorită rezervelor de apă, devenite insuficiente. În timp ce încearcă să-și amenajeze un adăpost în blocul părăsit, cei cinci recepționează o transmisie a unui post de radio prin care Henry, liderul unui grup militar din Manchester, pretinde că a identificat virusul și îi cheamă pe toți supraviețuitorii să-l ajute să-și pună în aplicare soluția. Neavând alternativă, cei cinci pornesc la drum spre nord, cu taxiul lui Frank, neștiind că răul de-abia acum începe.

24. The Omen (1976)

Director: Richard Donner
Cast: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Harvey Spencer Stephens

Copilul lui Kathy Thorn se naşte mort, dar soţul ei, Robert, îi ascunde cumplitul adevăr, pentru a o proteja. El înlocuieşte copilul lor cu un nou-născut rămas orfan – fără a şti că acesta avea origini satanice. Oroarea începe în ziua când Damien împlineşte cinci ani, iar bonă lui se sinucide în mod dramatic. La scurt timp după aceea, un preot care încearcă să îl prevină pe tatăl lui Damien îşi pierde viaţa într-un accident cumplit. Numărul victimelor ucise creşte, iar Robert, dându-şi seama că fiul lui este Anticristul, hotărăşte că trebuie să îl ucidă pe băiat, pentru a-l împiedica să împlinească o profeţie catastrofală. Derulat în ritm alert, “The Omen” creează o atmosferă malefică, într-un mod care îţi taie respiraţia, fiind primul film dintr-o moştenire clasică a groazei.

23. Suspiria (1977)

Director: Dario Argento
Cast: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci

Suzy Banyon este o tânără americancă ce ajunge în Germania pentru a studia balet la o prestigioasă academie de dans. Suzy ajunge la şcoală noaptea, în mijlocul unei ploi torenţiale. Ea zăreşte o tânără blondă, care fuge panicată din clădire. Tânără este ucisă în mod brutal, iar Suzy începe să creadă că lucrurile nu sunt aşa cum par a fi în şcoală. În timp ce alte crime monstruase au loc în şcoală, Suzy începe să aibă momente inexplicabile de ameţeală. Ea îşi dă seamă într-un final că şcoala de balet este adăpostul unui grup de vrăjitoare malefice.

22. Eyes Without A Face (1960)

Director: Georges Franju
Cast: Pierre Brasseur, Alida Valli

Faimosul chirurg Dr. Génessier a distrus fața fiicei lui iubite într-un accident de mașină. Nefericitul eveniment l-a făcut să-și piardă mințile. Acum Génessier răpește fete cărora le ia fața pe care încearcă să o pună fiicei lui. Dar experimentul eșuează de fiecare dată și din ce în ce mai multe tinere nevinovate sunt ucise.

21. The Fog (1980)

Director: John Carpenter
Cast: Adrienne Barbeau, Jamie Lee Curtis, Tom Atkins, John Houseman

Micul orășel litoral Antonio Bay aniversează 100 de ani de la înființare. În acea noapte, o misterioasă ceată învăluie orașul, iar oamenii încep să moară în chipuri înfiorătoare. Zvonurile despre un secret la fel de vechi ca orașul însuși ies la iveală și oamenii din Antonio Bay își dau seama că sunt victimele unor marinari morți de mult, care au venit să se răzbune pentru că au fost uciși de întemeietorii orașului. Orășenii nu pot decât să aștepte să treacă ceața și să spere că nu vor fi următorii pe lista răzbunării.

20. Psycho (1960)

Director: Alfred Hitchcock
Cast: Anthony Perkins, Janet Leigh, Vera Miles

Anthony Perkins îl interpretează pe Norman Bates, ale cărui casă și motel sunt cele mai neindicate locuri pentru a-ți petrece o seară liniștită. Nimeni nu știe asta mai bine decât Marion Crane, ghinionista călătoare a cărei drumeție ia sfârșit în celebra scenă din duș, în această adaptare după romanul omonim de Robert Bloch.

Mai întâi un detectiv privat, apoi sora lui Marion pornesc în căutarea ei până când suspansul și teroarea ating cote maxime, în momentul demascării ucigașului. Cel mai celebru thriller din istoria cinematografului, cu soluții regizorale încă și azi proaspete și surprinzătoare, un film care a inspirat generații de regizori. Mai nou s-a făcut o variantă modernă, cu scena dușului filmată identic ca la Hitchcock, violentă și controversată, ca să nu mai pomenim de sutele de parodii.

“În Psycho m-au interesat destul de puțin subiectul și personajele. Ceea ce m-a interesat a fost să impresionez publicul cu ajutorul montajului, al imaginii, al benzii sonore și a tot ceea ce este pur tehnic. Este o mare satisfacție pentru noi să folosim arta cinematografică pentru a crea emoție. Și în Psycho am reușit acest lucru.” – Alfred Hitchcock, 1966 (Le Cinema selon Hitchcock)

19. An American Werewolf In London (1981)

Director: John Landis
Cast: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine

David Naughton și Jenny Agutter joacă în această comedie neagră, un clasic al filmelor de groază. David Kessler și Jack, doi aventurieri americani, pleacă într-o călătorie de trei luni în Europa. Odată ajunși în partea rurală și dezolantă a Angliei, localnicii le dau sfaturi sumbre și înfricoșătoare: “Nu vă abateți din drum”, “Feriți-vă de mlaștină” și “Feriți-vă de lună”.  Băieții se afundă în întuneric și aud un urlet înfiorător de peste ținutul mlăștinos, fără să știe că sunt urmăriți de o creatură mitică, însetată de sânge. Cei ce sunt omorâți de acest monstru se transformă în vârcolaci, sortiți fiind să bântuie pământul pentru totdeauna, cei ce scapă cu viață au însă parte de un alt destin.

18. The Cabinet Of Dr. Caligari (1920)

Director: Robert Wiene
Cast: Conrad Veidt, Werner Krauss, Friedrich Feher

“Expresionismul în film cunoaște mai multe etape până la expresionismul total în care fizionomia și mimica obiectelor este tot atât de vie și demonică asemeni omului din film.” – Bela Balazs – 1947 (Arta filmului)

Capodoperă a expresionismului german, e un film considerat de criticii de artă cu totul singular în istoria cinematografului la aceea vreme. Este povestea unui somnambul ce se lăsa condus, fără voia să, ca un automat, de o voinţă străină care, în final îl conduce la crimă. Stilizarea tipic curentului expresionist, în care apar permanent deformări de perspectivă, efecte de lumină originale, de cele mai multe ori pictate direct pe decor, un machiaj excesiv al interpreţilor pentru a induce spaima, oroare şi frica constituie un început într-o unitate omogenă din punct de vedere artistic a filmelor hororr de astăzi. Eroul principal, interpretat de Werner Kraus constituie “primul tip tragic”, în întregime, constituit şi creat de cinematograf şi este un amestec de spirit, cruzime, nelinişte, teamă, oroare…

Văzut în perspectiva sec. XXI când filmele de acest gen invadează sălile de cinematograf, poate fi considerat naiv, copilăresc şi simplu dar constituie un început, un prim pas spre ce avea să urmeze.

17. Ringu (1998)

Director: Hideo Nakata
Cast: Nanako Matsushuma, Hiroyuki Sanada, Rie Inō

O capodoperă a genului horror, RING este o poveste japoneză despre un blestem antic care face ravagii în epoca modernă, în care mass media are o influență uneori fatală asupra oamenilor. Tomoko, o ziaristă, anchetează moartea misterioasă a unei adolescente. Ea descoperă că la origine stă o casetă video ucigașă. Toți cei care au văzut-o și în decurs de o săptămână nu au arătat-o altcuiva, mor. Iar ea descoperă blestemul casetei ucigașe mult mai târziu, poate prea târziu..

16. Carrie (1976)

Director: Brian De Palma
Cast: Sissy Spacek, Piper Laurie, Nancy Allen

Carrie, la fel ca toate personajele lui De Palmă, îşi cauta inconştient identitatea. Carrie White este o paria. Ostracizată de colegii de clasă, Carrie schimbă rareori câteva cuvinte cu aceştia. Profesoara Miss Collins este prima care îi explică fetei adevărurile despre viaţă, pentru că acasă, mamă, o credincioasă fanatică, crede că tot ceea ce este legat de sex este un păcat. Puţini ştiu însă că liniştită şi tăcută Carrie are puteri telekinetice. De aceea, când la balul de la şcoală, doi colegi pun la cale o glumă, Carrie se înfurie şi, inconştient, declanşează un dezastru

15. Rosemary’s Baby (1968)

Director: Roman Polanski
Cast: Mia Farrow, John Cassavetes, Ruth Gordon

După ce se mută într-un apartament dintr-o clădire rău famată, Rosemary Woodhouse începe să aibă vise ciudate. Iar soțul ei, Guy, se împrietenește cu doi bătrâni, Roman și Minnie. Rosemary află că este însărcinată, deși soțul ei s-a îndepărtat de ea. Minnie se oferă să o îngrijească pe viitoarea mamă și astfel îi oferă o poțiune despre care îi spune că este bună pentru copil. Rosemary se simte din ce în ce mai rău.

14. The Wicker Man (1973)

Director: Robin Hardy
Cast: Edward Woodward, Britt Ekland, Christopher Lee

Un ofiţer de poliţie este chemat într-un sat aflat pe o insulă pentru a căuta o fată dispărută, despre care localnicii pretind că nu a existat niciodată. Oricum, în acest loc poliţistul descoperă o serie de ritualuri ciudate

13. The Cabin In The Woods (2012)

Director: Drew Goddard
Cast: Chris Hemsworth, Kristen Connolly, Anna Hutchison, Fran Kranz

Mai mulți tineri ajung plini de entuziasm într-o cabană din pădure. Sunt convinși că vor petrece un weekend de milioane, cu muzică și băutură din plin, dar ceva cu totul și cu totul ieșit din comun li se va întâmpla…

12. A Nightmare On Elm Street (1984)

Director: Wes Craven
Cast: John Saxon, Ronee Blakley, Robert Englund, Johnny Depp

Nancy are un coșmar teribil legat de o figură înspăimântătoare care îi va pătrunde în viață. Figura este cea a lui Freddy Krugger și a făcut carieră cu ajutorul celebrelor degete lungi, sub formă de cuțite, de la mâna dreaptă. Nancy descoperă curând că și prietenii ei au coșmaruri asemănătoare, cu același personaj. Când unii dintre cunoscuți încep să moară, Nancy crede că singura cale de supraviețuire este să stea trează. Secretul identității ucigașului de copii de pe strada Ulmilor devine prioritatea lui Nancy.

În anii 80, un psihopat numit Freddy Krueger a omorât câțiva copii cu ajutorul unei mănuși prevăzute cu lame ascuțite pe post de degete. Arestat și eliberat din lipsă de probe, el devine victima răzbunării părințiilor copiilor uciși și moare ars, în beciul unde lucra. La ani după moartea sa, adolescenții Nancy, Tina, Rod și Glen, ai căror părinți au fost responsabili de moartea lui Krueger, trec prin coșmaruri terifiante în care apare un om ars, îmbrăcat ciudat, purtând o mănușă cu lame ascuțite. Fantoma lui Freddy Krueger îi vânează unul câte unul, iar Nancy își dă seama că trebuie să rămână treji și își avertizează și prietenii. Nancy știe că trebuie să găsească o cale de a-l opri pe Krueger sau nu va mai dormi niciodată.

11. The Exorcist (1973)

Director: William Friedkin
Cast: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair

Bazat pe romanul lui William Blatty din 1971, filmul combină 3 scenarii într-o temă de success. O fetiță de 12 ani este posedată de demoni și numai un exorcist o poate salva. Ea locuiește împreună cu mama ei în Georgetown, Washington și trăiește simptome ciudate, care îi pun în pericol viața. Ajutorul medical nu îi poate fi de niciun folos, singura soluție rămânând căutarea unui exorcist care să alunge demonii.

“Exorcistul este primul film de acest gen care a avut un asemenea mare succes de public. Mizând pe realism, regia lui Wiliam Friedkin este de o eficacitate exemplară care îmbină perfect climaxul, de la teroare la masca de groază a eroinei posedate de Diavol, ceea ce constituie cheia naturalului din spectacol.” – Gerald Lanne – 1991 (Dictionnaire des Films)

10. Jaws (1975)

Director: Steven Spielberg
Cast: Roy Scheider, Robert Shaw, Richard Dreyfuss

“Adaptare strălucită după un best seller Fălci este un thriller captivant despre un rechin care terorizează o zonă de coastă din Noua Anglie. El a costat doar 8,5 milioane de dolari şi a obţinut 130 de milioane profit numai din închirierile de casete video în America de Nord. Acest film a schimbat concepţia despre producţia de filme. Epoca filmelor de buget mare a apus şi a apărut o nouă matematica prin care costurile au fost evaluate în funcţie de câştigurile potenţiale.” – Ephraim Katz Film Encyclopedia, 1994.

În anul 1975, regizorul Steven Spielberg a ecranizat best seller-ul lui Peter Benchley, de o forţă impresionantă şi plină de suspans. Unul dintre cele mai mari succese din istoria filmului, “Fălci” a lăsat o amprentă de neuitat, atât asupra publicului, cât şi asupra celor care merg la plajă, descriind în câteva cuvinte, o mare înspăimântătoare: “NU INTRA ÎN APĂ!”
Teroarea odată pornită, Roy Scheider, Richard Dreyfuss şi Robert Shaw trebuie să-şi unească forţele într-o încercare disperată de a distruge un ucigaş ce cântăreşte aproape trei tone.

9. Pan’s Labyrinth (2006)

Director: Guillermo del Toro
Cast: Ivana Baquero, Sergi López, Maribel Verdú, Doug Jones

Una dintre cele mai negre părţi ale naturii umane este capacitatea de a porni un război, şi nimic nu e mai pervers sau destructiv decât Războiul Civil. Acesta separă prieteni şi vecini, şi învrăjbeşte frate cu frate. Războiul Civil din 1936 care a dus la aproape 40 de ani de dictatură a lui Franco, a fost teribil pentru Spania. “Labirintul faunului” povesteşte urmările războiului, depăşind drama istorică şi aducând la viaţă ororile Spaniei fasciste. Este un thriller cu elemente fantastice şi clasice ale genului gore a la Toro.

Anul 1944. Tânăra Ofelia este forţată să se mute în casa noului tată, acum că mama sa trebuie să nască. Ea îşi urăşte noua viaţă şi noul tată, tiranicul căpitan Vidal (o incredibil de morbidă interpretare din partea lui Sergi Lopez).

Acesta vrea să anihileze mişcarea de partizani care refuză să asculte de regimul fascist. Ofelia şi-a găsit un aliat în Mercedes, servitoarea, care îi ajută în secret pe rebeli. Fata descoperă un labirint lângă casă, şi acolo îl întâlneşte pe grotescul personaj care păzeşte locul, pe Pan.

O poveste pentru adulţi, o dovadă a puterii imaginaţiei. O poveste gotică pe fundalul represiunii franchiste post-război… O poveste fără vârstă despre bine şi rău, despre curaj şi sacrificiu, despre dragoste şi pierderi…

8. Nosferatu (1922)

Director: F.W. Murnau
Cast: Max Schreck

Ecranizare după romanul Dracula de Bram Stoker, subintitulat o simfonie a ororii, filmul redă confruntarea dintre un tânăr om de afaceri dintr-un orășel german și contele Orlock, alias Nosferatu, stăpânul-vampir al unui castel din Carpați, care va deveni flagelul lui Dumnezeu, răspândind ciuma și nu va putea fi anihilat decât prin sacrificarea soției tânărului.

7. Shaun Of The Dead (2004)

Director: Edgar Wright
Cast: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield, Lucy Davis

Viața nu are niciun sens pentru Shaun. El își petrece viața în barul local, The Winchester, împreuna cu Ed, prietenul său cel mai bun, are probleme cu mama sa și își neglijează prietena, pe Liz. Când Liz îi dă papucii, Shaun decide să-și pună ordine în viață. El trebuie să recucerească inima prietenei sale, să-și repare relația cu mama și să facă față responsabilităților de adult.

Din păcate, MORȚII se întorc la viață și încearcă să-i mănânce pe cei vii. Pentru Shaun, cuprins de o nouă forță, acesta e doar un alt obstacol. Confruntat cu o epidemie de ZOMBI și înarmat doar cu bune maniere și o lopată, Shaun pleacă împreună cu Ed să-și salveze mama și, deși nu îi face plăcere, tatăl vitreg, prietena și, cu totul împotriva voinței sale, pe prietenii acesteia, David și Dianne, ducându-i în locul cel mai sigur pe care îl știe, barul Winchester.

6. Evil Dead II (1987)

Director: Sam Raimi
Cast: Bruce Campbell, Sarah Berry, Dan Hicks

Evil Dead II este un sequel și un remake în același timp făcut după originalul Evil Dead. În această parte, un grup de tineri este prins într-o cabană în mijlocul unei păduri. În jurul cabanei există și dă târcoale diavolul care-i înspăimântă, îi atacă și îi posedă. Poate eroul nostru, Ash, să iasă din această situație pentru a doua oară? Poate prietena lui cea moartă să învie pentru a-i cauza și mai multe probleme? Ash e acum împreună cu fiica profesorului, un asociat al profesorului, un mecanic și soția mecanicului, și încearcă să supraviețuiască încă o noapte în cabană.

5. Halloween (1978)

Director: John Carpenter
Cast: Jamie Lee Curtis, Donald Pleasance, Nancy Kyes, P.J. Soles

1963, Haddonfield, Illinois. Un criminal periculos evadează din locul de detenţie şi terorizează localitatea. Filmul este considerat drept cel care a revoluţionat genul horror în cinematografie. Filmul clasic de groază Halloween își concentrează acțiunea în jurul omorurilor săvârșite de Michael Myers, devenit o figură foarte cunoscută în rândul ficțiunii horror. La vârsta de doar șase ani, în noaptea de Halloween a anului 1963, Michael își omoară sora mai mare și, astfel, e internat într-un spital de psihiatrie, cel ce îl îngrijește fiind psihiatrul pediatru dr. Sam Loomis. Opt ani de tratament îl convinge pe acesta că Michael Myers reprezintă răul pur, un adevărat “Boogeyman”. După încă șapte în care este ținut închis, într-o încercare de transfer a acestuia, el reușește să evadeze. Și, în noaptea de Halloween, el se întoarce acasă, unde începe să terorizeze tineri, precum Laurie Strode.

4. The Thing (1982)

Director: John Carpenter
Cast: Kurt Russell, Keith David, David Clennon, T.K. Carter

Autorul acestui remake este un maestru al horror-ului, John Carpenter, care a făcut uz de efecte speciale extrem de elaborate, dintre cele mai înfricoșătoare făcute vreodată de magicienii Hollywood-ului, lăsând în plan secund povestea în sine și personajele sale.

3. Scream (1996)

The Exorcist

Director: Wes Craven
Cast: Neve Campbell, Courteney Cox, Skeet Ulrich, Rose McGowan

Amestec de umor negru şi mister. Un ucigaş în serie hărţuie un grup de tineri. Pericolele apar din toate părţile, dar ei nu se lasa înfrânţi. Sydney Prescott trece prin momente grele în viaţa sa. Încă nu şi-a revenit după ce mama ei a fost omorâtă şi violată cu un an în urmă, iar acum una din prietenele ei a fost ucisă de un nebun îmbrăcat într-un costum de Halloween, care o hărţuia cu telefoane în mijlocul nopţii. Acum Sydney primeşte apeluri asemănătoare şi este atacată de acelaşi nebun mascat. De partea sa nu este decât Tatum, o foarte bună prietenă, şi fratele acesteia, Dewey. Cât despre criminal, poate fi oricare din prietenii ei.

2. Alien (1979)

Director: Ridley Scott
Cast: Sigourney Weaver, Tom Skeritt, Ian Holm, Veronica Cartwright

Formula de reclamă a Nepământeanului a fost extrem de atractivă, dar, spre satisfacția realizatorilor, țipetele s-au auzit în cinematografe. Sfidând stilul “Războiul Stelelor”, Ridley Scott a revigorat genul ieftin al monștrilor înspăimântători veniți din spațiu, i-a injectat imagini superbe, realizate cu un buget generos și a creat un film Horror Ștințifico-Fantastic surprinzător, exasperant și care lasă publicul epuizat.

Scenariul foarte inteligent al lui Dan O’Bannon este inspirat din filmul comercial “It! The Terror From Beyond Space”, fiind foarte la modă în anii 1950, și urmează schema filmelor despre case bântuite de fantome, precum “Pisica și Canarul” sau “Zece negri mititei”, plasând, însă, acțiunea la bordul unei nave spațiale și cu un stil comic mult mai alarmant. Nostromo este un uriaș remorcher spațial cu un echipaj minim, și remarcabil, condus de căpitanul Dallas din care fac parte, între alții, severul ofițer Ripley și pisica navei, Jones. Răspunzând unui apel de ajutor, ei descoperă o navă extraterestră părăsită și câteve ouă ciudate. Dintr-un ou iese un mic parazit care se atașează de Kane și țâșnește afară din pieptul lui în timpul mesei de dimineață, declanșând o criză practic fără ieșire.

Se spune că restul distribuției nu știa ce urma să se întâmple, așa că șocul și dezgustul lor au fost adevărate. Scott dă fiori și utilizează în mod dramatic coridoarele întunecate unde echipajul decimat, care pare să nu fi văzut vreodată un film horror, își găsește sfârșitul în cele două perechi de fălci larg deschise ale monstrului. Anxietatea proprie unui horror se transformă în fapt de artă prin intermediul unor efecte vizuale speciale care și-au câștigat un Oscar. Scenografia și regia artistică incredibile îmbină elementele naturale și metalice, ființa rar văzută a extraterestrului, concepută de artistul H.R. Giger, de o frumusețe teribilă, capătă o statură de o surprinzătoare grație mulțumită dansatorului masai Bolagi Badejo.

Weaver a devenit legendă și vedeta vie peste noapte în rolul curajoasei supraviețuitoare Ripley, care apare într-o vestă scurtă și chiloți. În final se plănuise de fapt să apară goală subliniind fragilitatea ființei umane împotriva mașinii ucigașe, dar studiourile 20th Century Fox au interzis scena, temându-se că filmul va fi interzis minorilor. În mod neobișnuit pentru un film horror, continuările au fost toate încredințate unor regizori cunoscuți pentru stilul lor vizual, James Cameron, David Fincher și Jean-Pierre Jeunet.

1. The Shining (1980)

The Shining

Director: Stanley Kubrick
Cast: Jack Nicholson, Shelley Duvall, Scatman Crothers, Danny Lloyd

Ingenioasa ecranizare de către Stanley Kubrik a romanului omonim a lui Stephen King a adus faimă durabilă atât scriitorului, cât și regizorului și l-a propulsat pe Jack Nicholson printre superstarurile Hollywoodului.

Răcnetul său rău prevestitor ”Heeeeeeeeere’s Johnny!” a devenit una dintre cele mai faimoase scene din istoria cinematografului, una care ne îngheață sângele în vine. Jack Torrance, un alcoolic care vrea să se lase de băutură, îi ia cu sine pe soția sa Wendy și pe fiul lor Danny în hotelul Overlook, o clădire luxoasă din Munții Stâncoși de care a fost angajat să aibă grijă în afara sezonului turistic.

Pe măsură ce săptămânile trec, fiecare membru al familiei are episoade de halucinații terifiante. Danny, înzestrat cu puteri psihice deosebite, este primul care își dă seama că hotelul a fost scena unor crime sângeroase cu mulți ani înainte. Apoi, Jack începe să se afunde tot mai adânc în nebunie. Deși nu-și recunoaște crizele, cu fiecare halucinație, comportamentul devine din ce în ce mai instabil, mai violent și mai brutal. Derutată de atitudinea interiorizată a lui Danny și de purtarea iraționala a lui Jack, Wendy este ultima care rezistă. În final ea devine dureros de conștientă de pericolul care îl amenință și, în ciuda spaimei sale isterice, reușește să supraviețuiască împreună cu copilul.

În cuvintele lui King, cartea este ”doar o mică povestire despre pana de inspirație a scriitorului”. Colaborând la elaborarea scenariului cu romanciera Diane Johnson, Kubrick insistă asupra temei comunicării/iluziei, pe care o amplifică prin numeroase simboluri. Tema aceasta apare recurent în film, parțial în capacitatea psihică a lui Danny de a ‘străluci’ dar și prin motivul nebuniei galopante a lui Jack.

Un film întunecat, neliniștitor și claustrofob. Kubrick își etalează măiestria, creând o atmosferă de groază profundă. Alegându-și cu atenție unghiurile de filmare și ritmul, regizorul ne stârnește spaima. Ca orice capodoperă, ‘The Shining’ își depășește statutul de ecranizare, devenind nu doar un film Kubrick clasic – imagini aeriene spectaculoase, mânuirea fenomenală a culorilor în maniera simbolică, o mulțime de oglinzi și labirinturi, toate amplificate de o coloană sonoră memorabilă și inegalabila scenografie a lui Roy Walker -, ci un film clasic al genului horror modern.

În mod ciudat, Stephen King nu a fost tocmai fericit de felul în care Kubrick i-a interpretat povestea despre deteriorarea simțului realității și al nebuniei. În 1997 el a scris, împreuna cu Mick Garris, scenariul unui miniserial de televiziune care respectă cu fidelitate romanul.

Cam asta este lista noastră, dacă voi aveți altă scrieți-ne mai jos și o comparăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.