Publicul leton va avea mâine oportunitatea de a viziona filme documentare românești și va putea cunoaște istoria festivalului Astra Film, în cadrul unei zile dedicate filmului documentar românesc la Riga Pasaules Film Festival.

Scurt-metrajul O scurtă isorie a Astra Film Festival, regizat de Carmen Lidia Vidu, care redă evoluția celui mai longeviv festival de film de non-ficțiune din România, ajuns la 25 de ediții, va încânta spectatorii cinematografului Kino Bize din Riga. Proiecția va fi urmată de o discuție cu Dumitru Budrala, directorul fondator al Astra Film Festival și cu Csilla Kato, director de programe al AFF.

De asemenea, Dumitru Budrala va vorbi, într-o sesiune de Q&A cu publicul festivalului din Riga, detaliile din spatele camerei și povestea creației sale, unul dintre cele mai valoroase documentare românești, Blestemul ariciului/The Curse of the Hedgehog, ce explorează, vreme de cinci ani, realitatea crudă și lupta pentru supraviețuire a unei famili de romi.

Cinefilii festivalului leton vor mai putea viziona episoade din viața offline a două modele de videochat și ce presupune pe plan emoțional și social o astfel de meserie în filmul Phoenixxx, regia Mihail Gavril Dragolea, premiat toamna trecută pentru cea mai bună cercetare într-un film documentar la Astra Film Festival. O altă producție din selecția AFF 2017, Planeta Petrila/Planet Petrila, regia Andrei Dăscălescu, care urmărește lupta unui artist-activist de a stopa demolarea clădirilor istorice aparținătoare minei din Petrila și transformarea lor în spații culturale, va putea fi urmărită pe marele ecran al cinematografului Kino Bize.

„Ne bucurăm de prezența filmelor românești la festivalurile internaționale și ne bucurăm să aducem la Riga povestea de un sfert de secol a festivalului nostru. AFF este de 25 de ani o instituţie culturală de prim rang în contextul cinematografiei documentare româneşti şi internaționale, care s-a remarcat ca o rampă de lansare pentru producția de film documentar, un susținător devotat al filmului românesc și un reper pe harta cinematografică est-europeană”, a declarat Dumitru Budrala, directorul fondator Astra Film Festival.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.