Bethesda Game Studios, creatorii jocurilor Skyrim şi Fallout 4, iţi oferă bun venit in Fallout 76, prequel-ul online in care fiecare supravieţuitor este o persoană reală.

Gen: Aventură, Acțiune, RPG

Lansare: 14 noiembrie

Studio: Bethesda Game Studios

Distribuitor: Best Distribution

Platforme: PlayStation 4, Xbox One, PC

Clasificare: A.P.13

Sinopsis:

Bethesda Game Studios, creatorii jocurilor Skyrim şi Fallout 4, iţi oferă bun venit in Fallout 76, prequel-ul online in care fiecare supravieţuitor este o persoană reală. Colaboraţi – sau nu – pentru a supravieţui. Sub ameninţarea anihilării nucleare, vei experimenta cea mai mare şi mai dinamică lume creată vreodată in universul legendar Fallout.

Reclamation Day, 2102. La 25 de ani de la căderea bombelor, tu şi camarazii tăi Valut Dwellers – aleşi dintre cei mai buni şi mai inteligenţi ai naţiunii – veţi păşi in America post-nucleară. Joacă singur sau fă echipă cu alţi jucători şi explorează, indeplineşte quest-uri, construieşte şi supravieţuieşte celor mai mari ameninţări.

Recenzie:

Despre franciza Fallout


Înainte de a vorbi despre Fallout 76 trebuie să spun câteva cuvinte despre seria asta până la punctul la care s-a ajuns şi cu ce s-a distins în istoria jocurilor. Mai exact trebuie să vorbesc de primele două, jocuri care la vremea lor, 1997 şi respectiv 1998, au fost RPG-urile preferate de jucătorii acestui gen şi încă sunt considerate printre cele mai bune din serie.

În primul rând, Fallout 1 şi 2, tratează lumea după explozia nucleară şi cum lumea încearcă să refacă sau să supravieţuiască după dezastru. Libertăţile oferite de aceste două jocuri cred că nici la ora actuală nu au fost egalate de alte jocuri şi pot să spun asta pentru că unul din ele îţi dă voie să omori chiar și… copii. Un gând negru dar este o variantă pe care o ai într-un joc care nu s-a mai reprodus în ultima vreme nici în cele mai violente jocuri scoase, şi am avut parte de tot felul de jocuri mega violente de-a lungul timpului.

În timp ce în cele vechi poţi să ajungi chiar şi preşedinte, în 2008, Fallout 3 ne-a dat drumul pe lângă Washington DC, într-o nouă perspectivă şi un nou stil de joc, action-RPG-ul. Deşi povestea este una destul de straight forward şi indiferent de ce alegeri faci rezultatul va fi ori A ori B. Ai libertatea de a explora terenul, un lucru de care multă lume a fost încântată.

New Vegas, în 2010, pe de altă parte a încearcat să ne ofere tot ce am primit la 3 dar cu o anumită libertate de a face orice, când vine vorba de poveste, și anume că aici ai 4 tabere şi te poţi alia cu oricare sau le poţi distruge pe toate.

Dar acest concept nu a durat prea mult, în 2015, a 4-a intrare oficială în serie, Fallout 4, a introdus elemente de crafting şi mai nou în poveste, în loc de diferite variante de conversaţie cu cei din jur și poți deveni ce vrei, cel mai rău lucru pe care îl poţi face este să devi nesimţit cu ceilalţi, dar oricare cale o vei alege nu afectează prea mult progresul jocului.

De ce am spus stat să înşir toate astea când recenzia tratează Fallout 76? Pentru că este important să ştim de unde am pornit şi unde am ajuns.

Fallout 76

Fallout 76 este un First-Person/Third-Person Online Action-RPG cu elemente de crafting şi base-building. Cu acţiunea în West Virgin, jocul aduce conceptul de Multiplayer Online într-un mediu post-apocaliptic, care, pe hârtie sună foarte bine. Conceptul de a juca alături de prietenii, de a explora şi a face quest-uri împreună într-o lume post-apocaliptică, plină de mutanţi, zombies şi animale ciudate poate apela la interesul unui grup foarte mare de oameni şi dacă mai adaugi şi că este vorba de Fallout, probabil măreşti de câteva ori acel grup. Dar în timp ce pe foaie şi în teorie ideea este una destul de bună, execuţia nu a fost una tocmai ideală. Au trecut deja câteva săptămâni în momentul în care scriu această recenzie, de la lansarea jocului, şi după câteva patch-uri sau actualizări, problemele cu care s-a lansat jocul, acum au dispărut. Mă rog, unele din ele.

În cantitatea de ore pe care le-am petrecut în pustietatea Apalasiei, pot spune de la început că nu am întâmpinat nici un fel de bug care să îmi strice jocul. Este un lucru important având în vedere că primele impresii făceau foarte multă referinţă la game-breaking bugs. Pot spune că merge şi se mişcă excelent pe un PC decent, în ULTRA, la o rezoluţie1080p, adică FullHD. Din acest punct de vedere jocul rulează fără probleme. Dar asta se poate datora şi faptului că, grafic vorbind, e posibil să arate mai rău ca Fallout 4, care a apărut în 2015, cum am mai menţionat mai sus, şi asta nu este un lucru complet bun, dar e de înţeles, este un joc online şi trebuie să  ruleze bine pe o gamă mai mare de sisteme, mai performante sau mai puţin performante.

Problema adevărată a jocului apare în celelalte puncte, primul fiind că lumea este nepopulată. Nu prea sunt jucători și nici monştrii cu care să te lupţi şi nici NPC-uri, cel puțin așa a fost cât am butonat jocul. Ultima problemă afectează şi duce la cea de-a doua problemă cu jocul, fiind vorba despre partea de poveste. Din lipsă de NPC-uri, misiunile se vor transforma în e-mail-uri şi audiologuri şi de mers de la un calculator la un robot care să-ți ceară să faci ceva care nu este foarte gratifiant la sfârşitul zilei. Vei descoperi lucruri despre personaje și despre West Virginia, dar niciodată nu se vă simţi aventura ca una unică şi că trăieşti cu adevărat wasteland-ul. Câteodată vei mai întâmpina misiuni explorând care pot fi mult mai interesante decât cele principale, dar trebuie prinzi curaj să faci asta. Cea de-a treia problemă ar fi base-building-ul şi crafting-ul. Poate pentru uni oameni este interesant, însă eu personal mă joc Fallout pentru explorare, pentru a descoperii chestii ascunse în pustietate, dar în timp ce fac looting, şi car mai mult decât pot duce, o să fiu nevoit să mă ocup și de nişte elemente în plus precum să îmi mut tabăra, care costă bani, să mai fac o masă de lucru care costă materiale ca să pot să transform junk-ul cu care sunt supraîncărcat, în alte materiale de crafting. La bază, conceptul este bun şi potrivit, pentru că este până la urmă un joc de supravieţuire într-o lume post-apocaliptică şi resursele trebuie căutate şi folosite, dar mă scoate atât de tare din acţiune şi din minima bucurie de a explora, că îmi vine să dau Alt+F4. Există aceste bench-uri şi prin oraşe, însă trebuie să le găseşti,  să mergi încet şi să te mai lupţi şi cu ce monştrii sau mutanţi îți sar în cale. Şi cu asta ajungem la problema cu numărul patru: AI-ul, care nu este chiar așa inteligent. Nu îmi doream să fie la nivel de Dark Souls şi jocul să fie unfair sau prea greu, însă chiar şi cei mai mari monştrii îi vei omor cu nişte tactici de cheeser, dând înapoi, sau urcând un pic mai sus unde nu te poate atinge şi vei trage până moare. Nu există nici un fel de challenge, iar din câte am observat prin wasteland mai sunt şi puncte care pot fi exploatate pentru experienţă şi loot însă din ultimele mici update-uri Bethesda a început să le modifice pentru a nu fi abuzate de jucători.

Pe partea efectiv de multiplayer am avut câteva întâlniri cu alţi jucători, însă mult prea puţine şi din care nu a rezultat nimic pentru că nici ei nu s-au aventurat să iniţieze o luptă şi nici eu nu am vrut asta. Iar de făcut trading nu am avut nevoie pentru că tot timpul am găsit sau mi-am făcut ce aveam nevoie. Poate mai târziu, poate cu mai mulţi prieteni şi cu sistemul de cărţi care îţi îmbunătăţeşte abilităţile şi XP-ul, când joci cu party o să fie o experienţă mult mai bună. Dar de moment este un joc efectiv pustiu şi destul de deprimant, care te face să mănânci şi să bei apă şi să tot faci lucruri de care nu ai chef. Nici controlul nu te ajută, butoanele fiind un dezastru din toate punctele de vedere, dar cu care la un moment dat te vei obişnui. Mişcarea prin weapons aid şi toate cele, este pur şi simplu oribilă, folosind tot felul de taste, iar în lipsa unei forme de ”pauză” de multe ori vei rămâne fără gloanţe sau ţi se va strica o armă şi vei fi nevoit să deschizi repede Pip-boy-ul, în timp ce te atacă un monstru, să îţi pui altă armă sau să îţi injectezi un Stimpak pentru viaţă.

Însă nu totul este rău în joc, când explorezi de unul singur, cu muzica de fundal, jocul se aseamănă foarte mult cu filmul The Road din 2009 cu Viggo Mortensen. Lipsa de populaţie nu este întotdeauna un lucru rău atâta timp cât ai unde să mergi şi ai ce să omori şi să lootezi. Este un joc care funcţionează bine cum am mai zis, armele sunt responsive şi în ciuda faptului că avem un control oribil fizic, în joc este bun. Este foarte asemănător cu cel din Fallout 4 doar că e adaptat pentru online. Chiar şi misiunile, aşa de slabe cum sunt ele, te ajută să explorezi, te trimit în puncte care încurajează exploratul şi drumul de la A la B devine o aventură în sine, sau nu, asta depinzând de ce inamici dai pe drum. Looting-ul este satisfăcător, mai puţin partea că nu poţi căra prea multe.

Fallout 76 are tot potenţialul de a ajunge un joc bun, dacă se depune interesul şi timpul necesar în a-l transforma într-un joc adevărat şi nu doar o idee care pare a fi de Early Access. Până la urmă este un joc full price iar ca să se evite de a se poziționa într-o anumită categorie de jocuri, survival sau crafting, putea măcar să îţi dea de ales la început ce fel de stil de joc preferi, PVP, PVE, Survival, Crafting-Based, Exploration şi să te pună cu oameni care caută aceeaşi experienţă ca şi tine. Ar fi fost un început mai bun decât cel pe care l-am primit, dar e mult prea târziu să ”cry overspilled milk”. Faptul este consumat, iar de aici înainte totul spre bine pentru că jocul are potenţial, dacă jocurile online sunt ceva care îţi place sau dacă un Fallout Online este ceea ce te interesează. Nu pot să fiu nici foarte pozitiv cu Fallout 76, dar nici să spun că este un dezastru, pentru că există altele într-o stare mult mai rea.

Fallout 76 îl găsiți de astăzi în format digital din GameShop.ro sau din pe PlayStation Store, Microsoft Store și Steam și retail în magazinele de specialitate.

Mulțumim Best Distribution

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.