“Este un film care merită banii pentru bilet, dacă ești fan MCU și vrei să mai bifezi încă o producție Marvel.”

Regizor: Anna Boden, Ryan Fleck

Scenariu: Anna Boden, Ryan Fleck

Gen: Acțiune, Aventură

Lansare: 8 martie

Durata: 2h 4min

Studio: Marvel Studios

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.12

Actori:

Brie Larson … Carol Danvers / Vers / Captain Marvel
Samuel L. Jackson … Nick Fury
Jude Law … Yon-Rogg
Annette Bening … Supreme Intelligence

Sinopsis:

Acțiunea noului film “Captain Marvel” are loc în 1995, când Carol Danvers, fost pilot în U.S. Air Force, devine unul dintre cei mai puternici eroi ai galaxiei. După un stagiu de pregătire în Starforce, o unitate militară de elită de pe planeta Kree, Carol se întoarce pe Pământ, cu o mulțime de întrebări fără răspuns despre trecutul și identitatea ei. Abia sosită, Carol e prinsă în mijlocul unui conflict intergalactic între două rase de extratereștri, având planeta noastră drept miză și câmp de bătaie. “Captain Marvel” vine cu o poveste nou-nouță despre o perioadă încă nevăzută din istoria Universului Cinematic Marvel.

Recenzie

Salutare ”tovarăși cinefili!”

De-a lungul timpului, dacă e să ne luăm după cronologia aparițiilor, Captain Marvel a avut mai multe identități, până să ajungă la Carol Danvers (personajul din filmul nostru), totul începând undeva prin anii ’60 și, ce nu multă lume știe, este că prima dată cei de la DC Comics au folosit acest nume, ca mai târziu, să aflăm că era sinonim cu Shazam.

Încurcate sunt căile comic book-urilor, nu-i așa? Dar important este că cei de la Marvel Studios au decis, greu de altfel, să aducă pe ecrane acest personaj, de altfel primul super erou pe care Nick Fury avea să-l întâlnească în cariera sa de agent al SHIELD.

Captain Marvel este un film cu un singur supererou american, din 2019, bazat pe personajul Marvel Comics, Carol Danvers. Produs de studiourile Marvel și distribuit de studiourile Walt Disney Studios Motion Pictures, acesta este cel de-al 21-lea film din Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmul este scris și regizat de Anna Boden și Ryan Fleck, iar Geneva Robertson-Dworet contribuie de asemenea la scenariu. Brie Larson joacă rolul lui Danvers, alături de Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg și Jude Law.

Stabilită în 1995, povestea o urmărește pe Danvers când devine Căpitanul Marvel, după ce Pământul este prins în centrul unui conflict galactic între două lumi străine.

Dezvoltarea filmului a început încă din mai 2013 și a fost anunțată oficial în octombrie 2014, devenind prima peliculă de supereroi condusă de Marvel Studios. Povestea împrumută elemente din benzile desenate din 1971 semnate de Roy Thomas, „Kree-Skrull War”. Brie Larson a fost anunțată ca actrița ce îi va da viață pilotului Carol Danvers la San Diego Comic-Con, în 2016, iar Boden și Fleck au fost aduși la bord direct în aprilie 2017.

Captain Marvel a avut premiera la Londra în data de 27 februarie 2019 și urmează să fie lansat în Statele Unite și în Europa (inclusiv la noi), pe 8 martie 2019 în IMAX și 3D. Criticii au descris filmul ca fiind „distractiv, plăcut și priceput” și au lăudat performanța lui Larson, deși unii au dorit să aibă mai multă „nuanță, claritate sau emoție”.

Întorcându-ne acum la cele văzute, și vorbind despre Brie Larson, se vede că i-a plăcut personajul jucat în această producție, și l-a asumat 100%. Dar, pentru că există un “dar”, echipa regizorală și scenaristică parcă a fost reținută în a dezvolta mai mult istoricul personajului, asta dacă ținem cont că era pentru prima dată când lumea făcea cunoștință cu cel mai puternic supererou din MCU.

Mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre Carol Danvers, despre relația ei cu Mar-Vell (jucată de Annette Bening), despre încurcata relație cu Yon-Rogg (interpretat de Jude Law), dar trebuie să recunosc că ni s-au dat câteva elemente incipiente despre cine, ce și cum a ajuns Carol să dețină aceste puteri.

Jocul actoricesc al lui Larson este bun, nu excelează, dar este acolo, în acțiune și ceea ce mi-a plăcut este că au învățat din filmele anterioare scenariștii, și au adăugat și micile momente de umor și ironie, ici-colo. (toată lumea a râs la momentele cu pisica… o să aflați și voi de ce)

Samuel L. Jackson își reia personajul, Nick Fury, dar de data asta este mai tânăr, fără peticul pe ochi, și încă la începuturile carierei sale în S.H.I.E.L.D. Îl regăsim și pe Coulson (un personaj care mie mi-a plăcut, atât în filmele MCU, cât și în Agents of S.H.I.E.L.D. – serialul). Jackson face ceea ce știe el cel mai bine și e de prisos să mai discutăm despre jocul său actoricesc în această peliculă.

Surpriza, și nu aș putea spune una plăcută, vine din partea lui Annette Bening, ea având dublu rol în film, odată este Inteligența Supremă de pe planeta Kree, ca mai apoi, să aflăm că fusese un agent Kree, pe nume Mar-Vell trimis pe Pământ să spioneze, care ajunge să-și trădeze semenii, în favoare entităților Skrull, și din acest motiv ajunge să fie și omorâtă. Ăsta ar trebui să fie spoiler, dar mă opresc aici și vă las pe voi să descoperiți dacă Mar-Vell face sau nu alegerea corectă. O să vă întrebați de ce “neplăcută”, păi răspunsul este foarte simplu. Dacă restul actorilor au demonstrat că își doresc să fie credibili, unii chiar reușind asta, Bening parcă dădea impresia de să mai bifez un rol, iar credibilitatea ei ca și personaj s-a pierdut undeva pe drum.

Ben Mendelsohn, de data asta în rolul Generalului Skrull, Talos, e mai uman, chiar sub acele măști hidoase, și mi-a plăcut modul în care reușește să ne facă, la un moment dat, să empatizăm cu povestea lui și a semenilor lui, în film.

Efectele vizuale sunt, așa cum te-ai aștepta, la înălțime, dacă ne referim la cele CGI, dar și cele mecanice sunt foarte bine închegate și incluse în tot acest amalgam de CGI computer made characters. Muzica, să zicem că a fost un minus, cel puțin din punctul meu de vedere, deoarece nu m-a atras în poveste, mai ales în scenele, nu puține, de acțiune și combat, dar este prezentă.

Dacă mă întrebați pe mine, nu pot spune dacă este mai bun decât ultimul film din seria Avengers, Avengers Infinity War, sau nu, dar este importantă introducerea personajului Captain Marvel în acest univers.

Este un film care merită banii pentru bilet, dacă ești fan MCU și vrei să mai bifezi încă o producție Marvel. Pentru cinefilul amator, filmul nu este wow și nu cred că va rămâne cu nimic la ieșirea din sala de cinematograf, copii în schimb, vor fi fericiți.

Marvel Studios’ CAPTAIN MARVEL..Captain Marvel (Brie Larson) ..Photo: Film Frame..©Marvel Studios 2019

Rămâne, așadar, să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Captain Marvel va rula la cinema din 8 martie și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.