AcasăRecenziiAvengers: Infinity War - Recenzie

Avengers: Infinity War – Recenzie

Inifinity War este cel mai întunecat film Marvel

Ascultă acest articol

Avengers: Infinity War este punctul culminant a 10 ani de filme din universul Marvel și, trebuie să recunosc, este cel mai întunecat de până acum.

Regizor: Anthony Russo, Joe Russo

Scenariu: Christopher Markus, Stephen McFeely

Gen: Acțiune, Aventură, Fantastic

Lansare: 27 aprilie

Durata: 2h 40min

Studio: Marvel Studios

Distribuitor: Forum Film

Clasificare: A.P.13

Actori:

Karen Gillan … Nebula
Elizabeth Olsen … Wanda Maximoff / Scarlet Witch
Josh Brolin … Thanos
Carrie Coon … Proxima Midnight
Tom Holland … Peter Parker / Spider-Man
Scarlett Johansson … Natasha Romanoff / Black Widow
Chris Pratt … Peter Quill / Star-Lord
Chris Evans … Steve Rogers
Pom Klementieff … Mantis
Chris Hemsworth … Thor
Sebastian Stan … Bucky Barnes / White Wolf
Robert Downey Jr. … Tony Stark / Iron Man
Zoe Saldana … Gamora
Tom Hiddleston … Loki
Benedict Cumberbatch … Dr. Stephen Strange
Idris Elba … Heimdall
Chadwick Boseman … T’Challa / Black Panther
Dave Bautista … Drax
Letitia Wright … Shuri
Vin Diesel … Groot (voce)
Danai Gurira … Okoye
Benicio Del Toro … The Collector
Paul Bettany … Vision
Kerry Condon … Friday
Bradley Cooper … Rocket (voce)
Gwyneth Paltrow … Pepper Potts
Peter Dinklage … Eitri
Mark Ruffalo … Bruce Banner / Hulk
Anthony Mackie … Sam Wilson / Falcon
Tom Vaughan-Lawlor … Ebony Maw

Sinopsis:

Pe măsură ce Răzbunătorii (the Avengers) și aliații lor continuă să protejeze, ca o echipă, lumea de amenințările prea mari pentru a fi înfruntate de oricare dintre ei, pe cont propriu, un nou pericol apare din tenebrele cosmosului: Thanos.

Un tiran de o ticăloșie intergalactică, Thanos vrea să pună mâna pe toate cele 6 Pietre ale Infinitului (Infinity Stones), niște artefacte de o putere inimaginabilă și să le folosească pentru a-și impune voința plină de răutate asupra întregii realități.

Tot ce au încercat să apere, toți raufacatorii cu care s-au luptat până acum, totul pare că i-a condus pe Răzbunători către acest moment în care soarta Pământului și a existenței înseși devine mai incertă ca niciodată.

Recenzie:

Avengers: Infinity War este punctul culminant a 10 ani de filme din universul Marvel și, trebuie să recunosc, este cel mai întunecat de până acum. Și, îmi pare rău să spun asta, dar au făcut o treabă mult mai bună decât am văzut în filmele realizate sub umbrela DC, care, teoretic, ar fi trebuit să fie mult mai sumbre decât franciza concurentă. Pe lângă acest aspect, filmul se adresează unui public foarte clar: fanii acestui gen. Dacă Black Panther sau Wonder Woman au reprezentat filme cu un puternic impact social, Infinity War își propune să reunească toate personajele și să fie o platformă către un film cu, posibil, mai mult de un personaj nou (decât cel anunțat).

Să răspundem la întrebarea: este Avengers: Infinity War bun?

Depinde din ce unghi îl privești.

Dacă te duci cu dorința de a vedea filmele „clasice” Marvel atunci vei fi foarte dezamăgit și la final vei simți că a fost mult prea lung și, sincer, destul de dezamăgitor; gen foarte dezamăgitor. Însă, dacă te duci la film și înțelegi că de fapt filmul nu se învârte în jurul „răzbunătorilor”, ci a lui Thanos, atunci îl vei aprecia la adevărata lui valoare. Dap. Nu te așteptai la asta, nu? Nici eu, sincer să fiu. Dar când mergeam spre casă, în metrou, era acest sentiment de gol pe care nu l-am mai simțit după un film Marvel. De obicei eram destul de hyped de pe urma emoțiilor, dar acum era un vid pe care nu știam de unde să-l iau. Și mi-am dat seama – în Infinity War scopul este să fie conturat Thanos, să îl înțelegi mai bine, să îi vezi raționamentul și să ajungi să spui „da, așa este. Are dreptate”. Așa cum era Generalul Zod (atât de prost portretizat în filmul pe care nici nu-l voi numi), drumul lui Thanos spre Rai este pavat cu o mulțime de fapte rele (da, am inversat un pic sintagma).

Desigur, poți să spui că este irelevant și că tu vrei să vezi cum Iron Man și Thor îl bat la curuleț pe Thanos de nu mai știe pe unde să fugă la mami lui. Dar atunci ai pierde din vedere ceva extrem de important – relevanța personajului negativ.

În cinematografie (dar și în literatură) există o teorie – cu cât anarhetipul (tipul rău) este mai puternic, cu atât arhetipul (tipul bun) va fi mai iubit de audiență. Este în natura noastră ca atunci când întâlnim personaje fictive să vrem să se chinuie pentru a înfrânge inamicul. De-aceea cel mai bun film cu supereroi este, de departe, The Dark Knight. Relația dintre cei doi (arhetip și anarhetip) este perfectă – nicio secundă nu ai impresia că Batman va câștiga. Și chiar dacă o face, tot Joker câștigă în final. Mă rog, nu îi fac și mai mult elogie filmului, că oricum au făcut-o alții înaintea mea și nu despre asta este vorba în recenzia asta. Revenind la Infinity War, construcția personajelor a fost deja creată în ultimii 10 ani. Ești la curent cu tot ceea ce înseamnă tipi buni în universul Marvel – ai putea să spui că cel puțin pe actorii care îi interpretează pe Thor, Iron Man, Hulk, Black Widow etc au devenit un fel de F.R.I.E.N.D.S. Însă ceea ce lipsea în acest univers unde binele învinge întotdeauna, și o știi, este un anarhetip, un villain, un răufăcător cu adevărat puternic care se ia la trântă, rând pe rând cu „răzbunătorii” și îi bate. Grav. Și asta este Thanos.

Inifinity War este cel MAI întunecat film Marvel

Întreg storyline-ul din film se învârte în jurul construcției lui Thanos – ca tată ce iubește, ca lider, viziune, valori, putere/puteri, motivație, sacrificiile și visele lui; toate puse în contrabalans cu ai noștri bravi eroi care încearcă să-l oprească. Toate scenele precursoare luptelor dintre Avengers și Thanos cuprind porțiuni din povestea lui Thanos, pentru ca tu să-l înțelegi mai bine. Și este incredibil de frumos conturat. Sincer, este de departe cel mai bun film Marvel din toate câte au ieșit – da, am spus-o; da, poți să mă contrazici, dar după ce ieși de la film o să îmi dai dreptate. Inifinity War este cel mai întunecat film Marvel. Până și replicile acide ale lui Spider-Man sunt rare, iar glumițele specifice universului sunt incredibil de rare.  Știu că poate o să fii „bă, ce naiba, dar atunci de ce se mai numește Avengers: Infinity War și nu Life with Thanos?”. Pentru că acest film este de fapt un story arc pentru a introduce aspecte noi și foarte diferite (nu spun mai multe, pentru că nu vreau să vă dau spoilere, dar WOW!).

Filmul se desfășoară pe mai multe fronturi, atât pe Pământ cât și în spațiu, deoarece Avengerșii sunt încă despărțiți, și fiecare grup se bate cu Thanos. Acest lucru se simte din plin, pentru că este și, în opinia mea, cel mai mare dezavantaj – este foarte obositor să vezi cât de mult sar oamenii dintr-un loc în altul. Ceea ce este diferit față de celelalte filme din serie este că fiecare – și când spun fiecare sunt foarte serios – personaj este pus în împrejurări speciale unde viața i se schimbă radical. În toate celelalte filme personajul principal sau, cel mult, relația dintre două personaje, este alterată de secvențe care schimbă total felul în care va decurge povestea. În Infinity War chiar dacă impactul asupra personajelor principale nu este atât de mult reprezentat în film, accentul fiind pe Thanos, știindu-i atât de bine din filmele precedente, poți să înțelegi schimbarea. Ca o comparație – fiecare personaj primește o schimbare în poveste la nivelul secvenței când Hela îi sparge ciocanul lui Thor.

Finalul filmului este aproape horror pentru ceea ce înseamnă franciza (și nu mă refer că e de rău, ci din contră, e incredibil de bun) și completamente diferit față de tot ceea ce s-a făcut până în prezent. Desigur, sunt câteva întrebări pe care mi le pun și lucruri pe care pur și simplu nu le înțeleg, însă nu aș putea să intru în detalii deoarece ar însemna să fie spoilere, așa că te las pe tine să le vezi și să revii cu un comentariu să dezbatem pe marginea lor. De asemenea, nu știu dacă merită să îl vezi neapărat în 3D pentru că nu sunt atât de multe efecte speciale randate specific pentru această tehnologie, cu toate că apare și Dr Strange o bună bucată din film – dar trebuie să recunosc, sunt niște scene în film de am rămas cu gura căscată la ce au putut să creeze omuleții ăia de la studio-ul Marvel –  dar eu cred că ar trebui să-l vezi la IMAX ca să te poți bucura de întrega experiență a filmului. Ah, și, evident, nu uita să rămâi după credits – o să ai parte de o MEGA SURPRIZĂ.

După cum spuneam, vă invităm însă să mergeți să-l vedeți și să decideți singuri dacă vă este pe plac sau nu și vă așteptăm să discutăm despre el. Avengers: Infinity War/ “Răzbunătorii: Războiul Infinitului” rulează la cinema în 3D, IMAX 3D și 4DX din 27 aprilie și este distribuit în România de Forum Film.

Poster:

Trailer:

REVIEW OVERVIEW

REVIEW OVERVIEW

Scenariu
90 %
Imagine
95 %
Interpretare
90 %
Sunet
85 %

SUMMARY

Dacă Black Panther sau Wonder Woman au reprezentat filme cu un puternic impact social, Infinity War își propune să reunească toate personajele și să fie o platformă către un film cu, posibil, mai mult de un personaj nou (decât cel anunțat).

Leave a review

Imagine
Interpretare
Regie
Scenariu
Sunet

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reviews (0)

This article doesn't have any reviews yet.
Dacă Black Panther sau Wonder Woman au reprezentat filme cu un puternic impact social, Infinity War își propune să reunească toate personajele și să fie o platformă către un film cu, posibil, mai mult de un personaj nou (decât cel anunțat).Avengers: Infinity War - Recenzie