Ascultă acest articol


“Epson lansează cel mai mic proiector laser 3LCD din lume” se anunța într-un comunicat oficial publicat la data de 18.06.2019 fiind, bineînțeles, vorba de proiectorul portabil EF-100B pe care am avut și noi plăcerea să-l testăm, dar înainte o mică introducere despre utilizarea un proiector și câteva scenarii în care acesta este cel mai potrivit.

Proiectoarele sunt din ce în ce mai căutate în zilele noastre și sunt folosite pornind de la utilizare proprie în uz caznic și până la întâlniri de afaceri, în școli și la evenimente precum concerte și cinematografe. EF-100B este dedicat primului segment de utilizare, cea casnică, dar în urma testelor pot spune că fără probleme îl puteți utiliza și la ședințe de afaceri sau la școală, chiar și la evenimente mai mici.

Înainte de a începe să vorbim mai în detaliu despre el vă propun să vă închipuiți câteva scenarii în care un proiector, care poate fi chiar EF-100B, este necesar. În poate cel mai posibil scenariu, cel al unei seri de film cu familia și prietenii, proiectorul este perfect proiectând pe perete, la dimensiuni mari (Full HD în cazul EF-100B), filmul preferat atmosfera simțindu-se aproape ca un cinematograf, în întuneric, cu floricele și băuturile preferate. Într-un al scenariu foarte posibil ar fi o seară cu eveniment sportiv important, altături de prieteni și fani sportivi, cu bere și atmosferă gălăgioasă sau, alternativ, o seară de intensă de gaming. Un al treilea scenariu este cel în cadrul unei școli, grădinițe sau o întâlnire rapidă de afaceri. Proiectorul portabil, alături de un laptop, fiind exact ceea ce trebuie.

Pachet

Cu un asemenea produs revoluționar, EPSON a avut grijă ca EF-100B (mai exact modelul H914B) să fie împachetat atent într-un ambalaj alb de carton lucios pe care sunt imprimate imagini și detalii amănunțite despre produs. Pachetul include proiectorul EF-100B, protejat bine să nu se miște și să nu se zgârie, alături de care găsim și un manual de instrucțiuni și ghid de pornire rapidă, cablu de alimentare la priză și o telecomandă.

Aspect

Primul lucru care-ți sare în ochi atunci când deschizi pachetul și scoți EF-100B din cutie este aspectul elegant cu un iz clasic datorită combinației de culori și al texturilor folosite. Întreg corpul proiectorului este realizat dintr-un plastic tare cu o textură care imită pielea, iar partea din față are o ramă lată din plastic de culoarea cuprului. Există, de asemenea și o versiune albă cu inelul argintiu (EF-100W), dar noi pe cea cu negru am avut-o la teste.

În partea de sus, avem imprimat pe mijloc sigla EPSON, iar în partea de jos sigla 3LCD, în partea de sus având un inel analog pentru focalizare, buton de Power, două butoane de volum (+/-) și două pentru corecţia trapezului pe orizontală şi pe verticală, dar și trei LED-uri pentru temperatură, de stare și proiectare. Pe partea de jos avem, pe lângă sticker-ele cu Avertismente și informații tehnice, două piciorușe cauciucate care se deșurubează pentru a centra, la nevoie, proiectorul. Pe mijloc se află și un port unde se conectează un stand de susținere, iar în partea din față, tot pe mijloc, se află un picioruș de plastic, rabatabil, care înalță partea din față a proiectorului, în mai multe trepte.

Pe laterala din dreapta avem o mică fantă de aerisire și Kensington Lock-ul, iar pe partea din stânga, pe lângă două mari fante de aerisire, este portul de alimentare la curent și o ieșire audio protejată cu o ușiță.

Partea din față este aproape în întregime o fantă de aerisire plus obiectivul de proiecție, protejat de un gemuleț pe care e ștanțat logo-ul EPSON. Partea din spate, în întregime din material textil, are trei piciorușe de cauciuc, dacă dorești să pui proiectorul a proiecta pe tavan și este detașabilă, în spatele acesteia aflându-se difuzorul, intrarea HDMI și cea pentru a monta, spre exemplu, un dispozitiv Chromecast.

La acest capitol, cel al aspectului, EF-100B sigur atrage priviri și nicidecum nu arată ca un dispozitiv făcut la repezeală, atenția la detalii, combinația de culori și texturi și dimensiunile sale, fiind dovada că avem în față un produs premium.

Tehnic

Spuneam un pic mai sus de dimensiuni, acestea sunt mai exact de 210 x 230 x 92 mm, EF-100B având o greutate de 2.7kg – niște cifre impresionante pentru un astfel de dispozitiv, iar ceea ce face deosbit acest dispozitiv este tehnologia 3LCD cu obturator RGB cu cristale lichide și panou LCD de 0,59 inci cu C2 Fine.

Din punct de vedere optic, EF-100B este capabil să proiecteze la dimensiuni între 30 inci – 150 inci, având o distanță de proiecție Wide/Tele de 1,34 m – 1,81 m și una focală de 13,53 mm. Focusul se face manual și are un raport de proiecție de 1,04 – 1,40:1.

Trecând la partea de imagine, EF-100B, are un raport al contrastului de 2.500.000 : 1 fiind capabil de reproducerea a 1.07 miliarde de culori. Sursa de lumină este laser și este un dispozitiv HD Ready cu un raport al aspectului de 16:10.

Difuzorul are o putere de 5 Wați, consumul fiind de 172 Waţi (115 Waţi în mod economic și 0,4 Waţi în Standby) și un nivel de zgomot 29 dB (mod Normal) respectiv 26 dB (mod Economic).

La conectivitate avem USB 2.0 tip A, USB 2.0 tip B, intrare HDMI, ieşire audio mini-jack stereo și Bluetooth, iar EPSON promite 10 ani de utilizare pentru EF-100B, asta ar veni cam 20.000 de ore de utilizare.

Setările EF-100B se fac cu ajutorul telecomandei pe care avem butoane pentru Power și întoarcere înapoi, săgeți de direcție și Enter plus buton de Play/Pause și Înainte și Înapoi, Volum (+/-) și corecţia trapezului pe orizontală şi pe verticală. Există chiar și un buton pentru întrerupere automată a semnalului video și audio, dar și un buton pentru Meniu.

Meniul este ușor de utilizat și, pe lângă modurile gata pregătite, Dinamic, Natural, Cinema sau Cinema Strălucitor, putem face și noi setări la mai multe categorii precum Sunet și Imagine:

Alături de un aspect sofisticat, nici partea tehnică nu stă rău, împreună transformând EF-100B într-un proiector portabil care merită atenția oricui este interesat de acest tip de device.

Teste

Testele le-am efectuat utilizând ca spațiu pentru proiectare pereții albi din două camere, distanțele dintre proiector și aceștia fiind diferite. În primul caz distanța dintre proiector și perete a fost de mai puțin de trei metri, iar în cel de-al doilea, distanța a fost mai mare, de aproximativ șase metri. Testele le-am făcut rulând televiziune online, clipuri YouTube HD, Netflix și HBO GO via laptop și desktop, dar și jocuri prin PlayStation 4 Pro – ambele prin cablu HDMI. Pe lângă difuzorul încorporat al EF-100B, pe partea audio am făcut teste pe un sistem audio via Bluetooth. De menționat ar fi că nu am reușit să fac rost de un dispozitiv de tip Chromecast deci nu am testat proiectarea de pe device-uri mobile (smartphone/tabletă).

Distanța dintre proiector și suprafața de proiectare este importantă, cu toate că EF-100B a reușit fără probleme să se descurce foarte bine în ambele situații de test, dar luând în considerare rezoluția capabilă de proiectare, a avut ca rezultat o imagine acceptabilă, dacă este să facem o comparație cu rezoluția 4K. Lucrurile arată bine pe timp de zi, dar întunericul face ca totul să fie mult mai plăcut.

Poziționarea EF-100B nu este musai să fie în perpendicular cu spațiul de proiectare pentru că se pot face rapid reglaje fine pentru corecţia trapezului pe orizontală şi pe verticală, iar focalizarea se rezolvă imediat prin comutarea inelului până când imaginea devine clară. Un lucru care trebuie să-l subliniez pentru că ține foarte mult de rapiditate și noțiunea de portabilitate. EF-100B este genul de device pe care-l iei cu tine în deplasare, montarea făcându-se rapid și în maxim 10 minute dai drumul la proiectare.

Obișnuit fiind cu TV de dimensiuni mari și rezoluție 4K, singurul lucru care m-a impresionat la proiector a fost dimensiunile mai mari ale proiecției, în rest calitatea și rezoluția imaginilor proiectate fiind destul de slabe. Este adevărat, că dacă nu ți neapărat la detaliile vizuale, proiectorul, cu imaginea s-a uriașă proiectată, noaptea, la un meci sportiv sau de gaming, creează o atmosferă incredibil de plăcută.

Cea mai plăcută imagine am obținut-o prin proiectarea filmelor Blu-ray și a jocurilor cu suport 4K, prin PlayStation 4 Pro și rularea de clipuri 4K de pe YouTube, unde, parcă se vede mai bine, chiar dacă EF-100B “poate” numai Full HD.

Concluzie

EPSON EF-100B a demonstrat că-și merită titulatura de proiector portabil datorită dimensiunilor reduse și luând în considerarea acestea, capacitățile tehnice sunt mai mult decât mulțumitoare. Îl poți lua cu tine la ședințe sau la prieteni, e bun de utlizat la școală sau grădiniță – ca portabilitate și are avantajul și de a fi ușor de montat și utilizat, dar îl poți foarte bine folosi și acasă pentru filme sau evenimente sportive și de gaming EF-100B se descurcă respectabil în toate aceste situații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.