În luna februarie are loc la Festivalul de Film Berlin&Beyond premiera lungmetrajului “Gipsy Queen” în care Alina Șerban este protagonistă. Tot luna aceasta, Alina Șerban a finalizat postproducția “Bilet de iertare”, scurtmetrajul său de debut în regie de film. “Bilet de iertare” este o premieră cinematografică și reprezintă primul film românesc scris și regizat de o femeie romă.

Alina Șerban este prima din familia ei care a absolvit liceul, și-a continuat studiile la UNATC, New York University – Tisch şi a obţinut diploma de masterat la Royal Academy of Dramatic Art, Londra.

Cunoscută în România ca inițiatoarea teatrului cu mesaj social rom, artista a reușit în decursul ultimilor 11 ani să aducă în atenția publicului național și internațional povești despre experiențele romilor din perspectivă romă, atât pe scenă cât și pe marele ecran.

La San Francisco are loc pe 9 februarie premiera în Nordul Californiei a lungmetrajului “Gipsy Queen” în care Alina Șerban este protagonistă, în cadrul Festivalului de Film Berlin&Beyond. Filmul va fi distribuit anul acesta și în România.

Pentru rolul din “Gipsy Queen” Alina Serban a obtinut premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul Internațional de Film Black Nights din Estonia. Filmul spune povestea lui Ali, o femeie romă curajoasă, mamă singură a doi copii, imigrantă, care luptă să le ofere copiilor șansa la o viață mai bună, câștigându-și existența din meciuri de box. Filmul conține o scenă de box în premieră cinematografică – cea mai lungă scenă de box filmată dintr-o singură dublă.

Cel mai recent proiect al Alinei Șerban este “Bilet de iertare”, scurtmetrajul său de debut în regie de film. Proiectul este unic în peisajul cinematografiei contemporane, un film de epocă bazat pe o poveste reală din vremea sclaviei romilor în Țările Române, a cărui acțiune se petrece în anul 1856. “Bilet de iertare” este un proiect independent, finanțat prin programul “În Stare de Bine“ susținut de Kaufland România și co-finanțat de Departamentul Pentru Relații Interetnice.

Alina Șerban a făcut accesibil proiectul unui public cât mai divers, rom și nerom, pentru a aduce în atenție istoria sclaviei romilor și consecințele acesteia, vizibile și în zilele noastre – discriminarea și marginalizarea populației rome. Mulțumită finanțării obținute, scurtmetrajul a putut fi prezentat publicului în cadrul a 13 evenimente cu intrare liberă. Scurtmetrajul “Bilet de iertare” a fost proiectat la Cinema Pro, Cinema Elvira Popesco, dar și în școli, universități, centre culturale și comunități, ajungând la peste 1100 spectatori.

Scurtmetrajul “Bilet de iertare” este un proiect derulat de Asociația Untold Stories și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile” și co-finanțat de Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.