Seria Galaxy de la Samsung a fost și este probabil cea mai de succes și este dedicată entuziaștilor foto și celor care vor să aibă în palmă cele mai bune smartphone-uri ale momentului. Cu această serie Samsung a reușit să acapareze o mare parte a pieței globale de smartphone-uri nu numai datorită performanțelor ci și al tehnologiilor și camerei foto.
2020 a fost așteptat de către fani, și nu numai, cu sufletul la gură pentru a vedea ce poate cel mai nou model al seriei Galaxy. Abordând o strategie interesantă de a trece de la 10 la 20, noile modele includ, pe lângă “+” și unul Ultra 5G – cel mai performant al seriei.
Noua serie include modelele S20, S20+ și S20 Ultra 5G și bineînțeles își păstează tradiția de a duce camera foto pe noi culmi ale performanței și tehnologiei, dar timpul a făcut ca și alți producători să intre în cursa pentru cel mai bun smartphone, an de an.
Mulțumită Samsung România am avut și noi în teste vârful de gamă, S20 Ultra 5G și l-am putut testa și chiar face o mică comparație la nivel de design cu două modele anterioare (S9+ și S10+), dar și cu rivalul său direct Huawei P40 Pro 5G.
Pachet
După cum am fost obișnuiți cu seria Galaxy, S20 Ultra 5G vine într-un ambalaj din carton tare, de culoare neagră, cu un design minimalist, doar cu singla modelului și care este acesta, inscripționate cu gri respectiv argintiu. Pe laturile cutiei apare, de asemenea, numele modelului și brandul Samsung scrise cu negru lucios. Am mai spus și o să repet că-mi place acest tip de promovare prin ambalaj. Pe cât mai minimalist pe atât de atrăgător.
În interior găsim, pe lângă smartphone și perechea de căști intrauriculare USB-C AKG cu o cutiuță cu mulajuri de cauciuc de diferite mărimi pentru ureche, cheița pentru SIM, o husă transparentă de plastic moale, manual, ghid și garanție, alimentatorul Fast Charge și cablul de date USB – USB-C. De asemenea, smartphone-ul vine cu folie aplicată.
Un pachet standard care oferă tot ce este nevoie, totul împachetat într-un ambalaj tipic seriei premium Galaxy.
Aspect
În ultima perioadă producătorii s-au concentrat mai mult pe detalii decât pe aspectul general al noilor smartphone-uri lansate, cel puțin la seriile premium ale fiecăruia. Bineînțeles, dacă anterior lupta s-a dat la capitolul cameră selfie și cum să fie cât mai puțin vizibilă aceasta pe display, acum se pare că încă se caută o soluție funcțională pentru smartphone-urile pliabile.
În timp am văzut că terminalele deștepte au devenit din ce în ce mai subțiri, cu greutate redusă și nu s-a făcut rabat la dimensiunea display-ului. Acestea au ajuns în zilele noastre să fie adevărate computere ambulante, tehnologii duse la extrem care încap în palma utilizatorului.
Nici nu ne făceam griji că Samsung Galaxy S20 Ultra 5G să nu fie arătos și performant, căci după lansarea modeluli anterior, S10+, știam că Samsung va împinge și mai mult limitele tehnologiei și ale aspectului la un nou nivel al seriei Galaxy. Bineînțeles că nu am uitat și de cameră, piesa principală a acestei serii.
La capitolul aspect, seria și modelul de față, aduc probabil îmbunătățiri minore, căci vorba aia când ceva e OK și funcționabil nu are rost să-l schimbi, sau să-l modifici. Începând cu capacul de pe spate care este disponibil în două variante de culori, Cosmic Black și Cosmic Grey (noi am testat varianta Grey), avem prezente acolo grupul impresionant de camere, 4 la număr (12MP, 48MP, DepthVision și 108MP) și LED Flash sub care avem imprimat și textul “Space Zoom 100x”. Camerele sunt grupate, sunt ieșite puțin în relief și sunt poziționate în partea din stânga sus, pe mijloc, jos, având imprimate și sigla producătorului, Samsung, zona de fabricare și IMEI-ul. Pe partea din față avem display-ul de 6.9″ cu o cameră de 40Mp pe mijloc și difuzor, sus, și un cititor de amprente integrat, în partea de jos a display-ului.
În laterala din stânga nu avem butoane, decât o antenă integrată, iar în cea din dreapta, sub antena integrată avem butoanele de volum +/- și cel de Power. Pe latura de sus avem sertarul pentru nano SIM-uri/MicroSD, antena integrată și un microfon, iar în partea de jos avem iarăși o antenă integrată, microfon, portul USB-C și difuzorul.
Așadar, nu s-au schimbat prea multe la capitolul aspect, comparabil cu S10, singura zonă unde sunt modificări fiind cea de camere de pe spate. Finisajele sunt frumoase, colțuri rotujite și un capac spate în două culori la alegere care sunt deosebite vizual. Nu am putut să nu remarc și partea din mijloc, metalică, ale cărei colțuri se ridică peste display inclusiv peste partea din spate, pentru o rezistență mai mare.
Tehnic
Seria Galaxy este un adevărat cumul de tehnologii și componente performante care asigură posesorul că are în mână un instrument tehnologic capabil să facă față tuturor încercărilor de ordin tehnic. An de an, Samsung a adus seria la zi oferind utilizatorilor tot ce au nevoie pentru a-i mulțumi, zona cea mai mare de interes fiind asupra camerei foto.
Pornind din interior, S20 Ultra 5G este disponibil în trei configurații și anume, în funcție de locație, fiind disponibil în varianta cu 16GB RAM (LPDDR5) și 512GB memorie de stocare internă și cu 12GB RAM (LPDDR5) cu variante de stocare de 256GB respectiv 128GB. Memoria internă de stocare poate fi extinsă prin card MicroSD la până la 1TB.
Procesorul e disponibil în două variante, Octa-Core la frecvențe maxime de 2.7Ghz, respectiv 2.8Ghz, ambele lucrând în 64-bit și sunt realizate la tehnologia de 7nm.
Display-ul Dynamic AMOLED 2X Quad HD+ are o dimensiune de 6.9″ și este de tipul Infinity-O Display, cu o densitate a pixelilor de 511 ppi, este certificat HDR10+ și are o rată de refresh maximă de 120Hz. Rezoluția maximă suportată este de 3200×1440.
La conectivitate avem 5G pentru datele mobile, LTE Cat.20 cu viteze de transfer de 2.0Gbps Download / Upload de 150Mbps, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz cu viteze de transfer de 1.2Gbps Download / Upload de 1.2Gbps, Bluetooth v5.0, ANT+ și NFC, iar pe partea de localizare, GPS, Galileo, Glonass și BeiDou.
Pe partea de audio avem difuzoare stereo și căști AKG și suport pentru Surround Sound cu tehnologia Dolby Atmos (Dolby Digital, Dolby Digital Plus), iar la senzori avem Ultrasonic Fingerprint, Accelerometer, Barometer, Gyro, Geomagnetic, Hall, Proximity și RGB Light.
S20 Ultra 5G este certificat IP68 (rezistent la apă și praf), are o baterie de 5000mAh cu suport pentru Fast Charging și Wireless Fast Charging 2.0 și Wireless PowerShare, iar pe partea de tehnologii enumerăm Bixby, Intelligent Performance Enhancer, Samsung Pay, Knox.
Camerele, cea selfie este de 40MP cu F2.2, iar cea principală e compusă din 12MP Ultra Wide cu F2.2, 48MP Telephoto cu F3.5, DepthVision Camera și 108MP Wide-angle cu F1.8 cu OIS (Optical Image Stabilization), Tracking AF și Space Zoom (Hybrid Optic Zoom 10x, Super Resolution Zoom până la 100x). Tehnologii prezente enumerăm Scene Optimizer, Shot suggestions și Flaw Detection, iar printre mod-urile de fotografiere sunt prezente și Live focus, Live focus Video, Pro Video, Slow Motion și Super Slow Motion, Hyperlapse și Single Take. De asemenea, avem mai departe suport pentru AR prin AR Doodle, Quick Measure, 3D Scanner și nu lipsește, bineînțeles, suportul HDR (High Dynamic Range).
Înregistrările video sunt capabile la 8K @ 24 fps (7680×4320), 4K UHD @ 60 fps (3840×2160), 1080p FHD @ 60 fps (1920×1080) și 720p HD @ 30 fps (1280×720) cu capabilități precum Super Steady, Super Slow-mo 720p @ 960 fps, Slow motion 1080p @ 240 fps și Hyperlapse 1080p. La tehnologii avem înregistrare la HDR10+, Digital Zoom până la 20x, Tracking AF, Playback și Microphone Zoom.
Sistemul de operare este Android 10 cu One UI 2.1.
După cum bine se observă, din punct de vedere tehnologic, S20 Ultra 5G este un adevărat colos adunând într-o carcasă rezistentă de dimensiunile 166.9 x 76.0 x 8.8mm și o greutate de 220g, cele mai recente și performante componente ale momentului.
Testare
Am spus că-mi place modul de ambalare, ambalajul și aspectul său minimalist – mi se pare o alegere potrivită și atrăgătoare de promovare, iar despre conținut pot să spun că e de apreciată includerea unei folii protectoare și a unei huse care ajută inclusiv la inconveniența des întâlnită la mai toate smartphone-urile recente, cea cu camera de pe spate ieșite puțin în relief. Atunci când pui telefonul pe o suprafață se sprijină fix de cameră și în timp probabil se va deteriora. Ei bine, husa are grijă să nu se întâmple acest lucru plus că protejează și display-ul, acoperind marginile acestuia.
Aspectul nu avea cum decât să fie atrăgător, culorile capacului, display-ul impresionant și muchiile rotunjite fiind exact ce cred că-și dorește oricare utilizator al smartphone-urilor actuale. Greutatea este totuși un pic mai mare (cel puțin comparativ cu modelele anterioare S9+/S10+) dar să nu uităm că este totuși un terminal cu un display de aproape 7″ și este construit să fie cât mai rezistent. În mână se simte excelent, cel puțin eu fiind adeptul device-urilor mobile cu display-uri mari și greutate să se simtă bine când îl utilizezi, dar în mâna unei femei, spre exemplu, pare mare și butucănos și cred că doamnele/domnișoarele vor simți greutatea în funcție de timpul îndelungat de utilizare.
Design – Samsung Galaxy S9+/S10+/S20 Ultra 5G/Huawei P40 Pro 5G
Rămânând la capitolul aspect am avut posibilitatea să compar S20 Ultra 5G cu frățiorii săi mai mici S9+ și S10+ și se va observa din poze că dimensiunile S20 sunt absolut impresionante, dar design-ul a rămas apropiat de cel al S10 și oarecum diferit de cel S9. Sertarul de SIM/micro SD și-a schimbat locația, butonul de Bixby a dispărut, dar formele au rămas aceleași. Am avut ocazia, de asemenea, să compar și cu cel mai puternic și recent smartphone al Huawei, P40 Pro 5G – o serie dedicată, de asemenea, camerei foto și din punct de vedere al aspectului general nu sunt mari diferențe, acestea observându-se doar la grupul de camere de pe spate plus diferențe minore. Un lucru este cert toate aceste modele au un aspect foarte atrăgător și nu sunt diferențe foarte mari între ele.
Pentru a face o comparație din punct de vedere al performanțelor am făcut un test de tip benchmark cu AnTuTu care a obținut un scor care clasează S20 Ultra 5G în primele locuri ca fiind cel mai rapid smartphone al acestui moment:
Cu regret că nu am putut testa 5G, recenzia de față fiind una Home Made, datorită situației în care ne aflăm, iar locația de teste este în afara ariei de acoperire 5G. Am făcut însă un test de viteză de transfer cu Speed.net și am obținut rezultate maxime, reamintind că testele au fost făcute în rețeaua DIGI cu viteze maxime de transfer de 300Mps.
Convorbirile telefonice și video conferințele (prin diferite aplicații precum Zoom, Skype, Facebook Messenger, Whats Up) au decurs impecabil atât sunetul cât și imaginea fiind de o calitate superioară, confirmare venind și de la cei cu care am conversat care au precizat același lucru. Difuzoarele se aud clar și destul de tare, iar experiența devine și mai bună atunci când folosim căștile și dăm drumul la Dolby Atmos.
Nu, nu am uitat de jocuri. Standard în testele noastre fiind Asphalt 9: Legends – un titlu racing care are nevoie de specificații mai performante pentru a rula, plus alte jocuri precum Fortnite și Call of Duty, toate funcționând impecabil atât din punct de vedere al aspectului și sunetului cât și cel al vitezei de transfer. Mi-aș fi dorit să pot testa și eu Forza Street, dar încă nu este diponibil. Pe lângă jocuri am testat și capacitățile de streaming video/audio ale S20 Ultra 5G prin Netflix, HBO GO, YouTube și Spotify, acestea rulând absolut impecabil, iar mulțumită display-ului superb și a difuzoarelor stereo experiența fiind una incomparabilă.
Bateria a reușit să țină aproape o zi la toate testele făcute, încărcarea fiind una destul de rapidă prin cablu (aproximativ 4 ore), prin wireless durând un pic mai mult ca pe cablu, probabil din cauză că am folosit un încărcător de la un alt brand decât Samsung. Am testat, de asemenea și Wireless PowerShare care merge perfect cu S9+, S10+, Samsung Galaxy Watch chiar și cu P40 Pro 5G.
Display-ul este printre cele mai impresionante componente ale lui S20 Ultra 5G cu un răspuns intantaneu al atingerii și cu un cititor de amprente foarte rapid. Are un contrast destul de mare încât să-l poți folosi și în lumină directă, iar culorile sunt excelente. Odată ce l-ai fixat la 120Hz, clipurile video, jocurile și utilizarea sistemului de operare sunt fluente și arată grozav.
După cum am precizat și mai sus, sistemul de operare este Android 10 cu One UI 2.1 și include o suită de aplicații proprietare Samsung, precum magazinul de aplicații Galaxy Store, AR Zone, Game Launcher, Samsung Global Goals, Samsung Health, Music și Notes, Bixby, Galaxy Wearable, Internet, iar la sertarul de Edge avem Ruler, Suface Level, Taily Counter și Flashlight. Prin Smart Things îți faci o cameră virtuală cu casa ta inteligentă cu produsele Samsung, iar prin Quick Share poți partaja rapid fișiere cu alte device-uri Samsung din rețeaua Wi-Fi. La Samsung Members ai parte de suport și informații utile.
La Options avem, de asemenea, și câteva elemente care aduc un plus de securitate device-ului și se găsesc la Biometrics and Security, la Device Care te asiguri că device-ul funcționează în parametrii normali, iar la Digital Wellbeing afli informații și statistici despre aplicații și rutine. Chiar dacă butonul de Bixby nu mai este, un scroll spre dreapta, în Home, ajungi la un tab Bixby Daily unde îți aranjezi ce informații vrei să vezi zi de zi, iar Bixby te ajută și la cameră și căutări.
Experiența de utilizare a S20 Ultra 5G cu Android 10 și One UI 2.1 este una foarte fluentă și rapidă, iar aplicarea la display a refresh-ului de 120Mhz face ca lucrurile să ruleze și mai lin, fie că e vorba de sistemul de operare în sine, a jocurilor sau a vizualizării fișierelor video și foto. Am făcut câteva capturi foto dar și o captură rapidă cu sistemul de operare să vedeți și voi cum rulează, inclusiv pentru a afla mai multe detalii despre acesta și One UI 2.1. (PS. Scuzați partea cu reclame de pe YouTube).
Am lăsat camera foto/video pentru la sfârșit pentru că este elementul principal al acestei serii și merită o atenție un pic mai mare. Începând cu aplicația camerei unde găsim, diferite mod-uri de fotografiere și setări pentru acestea (Live focus, Live focus Video, Pro Video, Slow Motion și Super Slow Motion, Hyperlapse și Single Take), la Settings avem, de asemenea, mult opțiuni de personalizare atât la fixarea rezoluției preferate de fotografiere/filmare (8K, 4K, Full HD) la 60fps (excepție făcând 8K) și nu avem cum să nu lăudam camera 108MP care face poze care cântăresc în jur de 30Mb fiecare, ceea ce face ca nivelul de detalii să poată fi foarte mare, iar zoom-ul pe acele poze face ca acel nivel de detalii să se păstreze. Rezultatele m-au impresionat și în cazul filmărilor 8K cu mențiunea că zoom-ul video urcă până la 20x, iar odată cu acesta se face zoom și la microfon, în funcție de zona pe care este făcut focusul. Cireașa de pe tort rămâne însă, în cazul fotografiilor, Space Zoom cu Hybrid Optic Zoom 10x și Super Resolution Zoom până la 100x!
Testele foto le-am făcut în diferite mod-uri cu AI-ul pe on, care, în mare parte a cazurilor a detectat rapid scenele sau obiectele și a făcut automat reglajele. Prima serie de poze am făcut de la balcon către Arena Națională folosind de la Wide la zoom până la 100x inclusiv cu camera Ultra, în diferite perioade ale zilei și noaptea:
De asemenea, am făcut și câteva fotografii mărunte precum cu pisica sau camera fetei pentru a vedea cum se comportă în cadrul portretelor și cum afișează culorile, dar am testat și câteva obiecte de aproape, macro și cu Live Focus:
La filmare am făcut două teste, unul cu înregistrare la rezoluția 4K la 60fps, respectiv una la 8K, dar din păcate, urcate raw pe YouTube, acestea pot fi văzute la Full HD, cel care trebuia să fie 4K la 60fps:
*Ca deobicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 10% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Concluzie
Samsung a intrat clar cu dreptul în 2020 cu S20 Ultra 5G care, până în momentul de față, se află în top alături de cele mai performante smartphone-uri din lume și nu-i e rușine nici de un aspect atrăgător, un display grozav și un grup de camere performante care aduce DLSR-ul în palma ultilizatorilor. Tehnologii marca Samsung continuă să impresioneze și completează sistemul de operare Android 10 cu al său One UI 2.1 în continuă dezvoltare.
Este absolut extraordinar dacă stai să te gândești unde s-a ajuns cu performanța și că am ajuns să ținem în mână un adevărat computer care nu cu mult timp în urmă era folosit ca server și era considerat mașinărie extremă de calcul. Și ce e și mai mișto, este că evoluția continuă ultra rapid și mai are multe de oferit. Oare ce ne rezervă viitorul? Sunt foarte curios, dar pot să zic cu mâna pe inimă că 2020-ul este asigurat pentru Samsung cu al său colos S20 Ultra 5G și dacă decizi să-l achiziționezi pot să zic că, din toate punctele de vedere, ai totul asigurat cu un plus pentru camera foto.
Samsung Galaxy S20 Ultra 5G poate fi achiziționat din România la abonament prin diferite rețele de telefonie și la liber prin magazinele retail și online la un preț de aproximativ 6.000 lei (prețul variază în funcție de configurație).