Ascultă acest articol


Platforma independentă Formare Culturală lansează un program complex de formare pentru lucrătorii culturali din diferite sectoare creative românești, cu sesiuni și module online și offline în orașele București, Timișoara, Iași, Cluj, Sibiu, Arad, Oradea și Brașov. Programul este dedicat atât artiștilor și autorilor cât și managerilor culturali și antreprenorilor creativi din România și se desfășoară pe durata a doi ani. Pentru acest an, în contextul socio-economic și medical actual dificil, organizatorii prioritizează instrumentele de lucru digitale și metodologiile online.

Din luna mai 2020 platforma Formare Culturală a început pregătirea unor instrumente de lucru pentru dezvoltarea specifică de competențe și abilități ale profesioniștilor din industriile culturale și creative, acestea fiind:

• tutoriale online pe teme precum finanțări nerambursabile pentru proiecte culturale, legislație pentru artiști și operatori culturali sau marketing cultural online
• traininguri interdisciplinare pe teme precum dezvoltarea audiențelor sau inovația în proiectele culturale (cum ar fi netnografie, social listening, influencer marketing, UX în cultură)
• cursuri acreditate de curator, expert finanțări și competențe antreprenoriale în culturăla București, Iași și Timișoara
• workshopuri de mentorat și mastermind pentru comunitățile creative din Iași, Cluj, Sibiu, Arad, Oradea și Brașov

De asemenea, Formare Culturală va facilita și încuraja dialogul public și profesional prin:

• dezbateri culturale cu experți din România și Liechtenstein
• oportunități de networking cultural pentru profesioniști și antreprenori culturali

Pentru 2021 pregătește producerea celui de-al patrulea volum din publicația „Noii industriași, creativii”, carte care centralizează studii de caz, exemple de bune practici dar și cercetări teoretice în sectorul cultural extins, la nivel local și regional.

Programul de formare oferă un mix de sesiuni și module de formare culturală, cu formate diferite alese pentru fiecare tip de instrument de învățare, astfel construit încât să răspundă nevoilor specifice ale lucrătorilor în industrii culturale și creative din România.

Conform unor studii și barometre urmărite de experții Formare Culturală, acestea sunt inegal distribuite, atât la nivel calitativ și cantitativ cât și teritorial.

În plus, de-a lungul programului participanții vor putea beneficia de expertiza agenției de consultanță și comunicare culturală Alexa Ritter Kommunikations und Kulturmanagement din Liechtenstein, partener principal al programului de formare.

Programul de formare va debuta luna viitoare cu tutoriale în spațiul online iar în toamna acestui an cu traininguri interdisciplinare și specializate, dezbateri culturale, evenimente de networking cultural pentru profesioniști în București și Iași. Echipa de proiect rămâne atentă la contextul socio-economic și medical actual, pregătind în paralel și variantele digitale ale instrumentelor de învățare propuse inițial a avea loc cu interacțiune directă.

www.FormareCulturala.ro

Programul de formare profesională în cultură dezvoltat și implementat prin platforma Formare Culturală este derulat de Asociația PostModernism Museum și face parte din proiectele „Formare Culturală Aplicată”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și „Dezvoltarea de Inițiative Regionale pentru Educație și Cultură prin Transfer de Cunoștințe”, implementat în perioada mai 2020 – aprilie 2022 cu sprijinul Granturilor SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA (contract nr. RO-CULTURA-A2-16/2020/28.04.2020), în parteneriat cu Alexa Ritter Kommunikations und Kulturmanagement din Liechtenstein.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.