XPG SPECTRIX D50 (2x8GB) DDR4 Memory – Boost de viteză, stabilitate și suport RGB

XPG SPECTRIX D50 DDR4 RGB Memory face exact ce spune producătorul ADATA și vine cu avantajul unui aspect mai diferit și interesant, completat de RGB, iar capacitatea (2x8GB) este cam tot ce este nevoie, în momentul de față, pentru a rula fără probleme și cele mai noi jocuri.

0
974
Ascultă acest articol


Una dintre cele mai importante componente PC sunt memoriile RAM care asigură ca timpii de încărcare să fie cât mai mici, lucru foarte important și pentru gameri. Timpii de încărcare a unui joc sau a perioadelor de loading e musai să fie cât mai scurți, iar acest lucru este posibil doar cu memorii RAM rapide și cu o capacitate cât mai mare.

Frecvențele mari asigură acea viteză, iar amatorii de overclocking încearcă să scoată chiar și mai mult din memorii, deci o soluție de răcire pentru acestea este foarte importantă. Contează foarte mult și aspectul pentru că majoritatea carcaselor vin cu panouri de sticlă cu vedere în interiorul PC-ului și vrem și ca memoriile să se asorteze cu restul componentelor.

De asemenea, un alt element important al memoriilor dedicate gaming-ului este RGB-ul, care să se poată sincroniza cu celelalte componente și accesorii de gaming.

Așadar o memorie RAM perfectă ar trebui să aibă o frecvență și capacitate cât mai mari, un radiator capabil să le răcească în caz de suprasolicitare sau overclocking și suport RGB, iar toate acestea le bifează XPG SPECTRIX D50 DDR4 RGB – o pereche de memorii de 8GB de la ADATA despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Pachet

Pe ambalajul SPECTRIX D50 vedem o imagine în relief (catifelată la atingere) cu una dintre memorii care are un aspect diferit, deosebit față de majoritatea astfel de produse și aflăm imediat că este vorba de XPG SPECTRIX D50 DDR4 RGB – două module de 8GB, care funcționează la frecvența standard de 3600MHz (PC4-288800) și că are suport RGB pentru majoritatea plăcilor de bază RGB.

Dacă întoarcem cutia, de culoare neagră, cu spatele avem decupaje în dreptul celor două module de unde vedem codul de bare și aflăm și voltajul de funcționare (1.35V), respectiv latența CL 18-20-20. Între cele două decupaje avem un QR Code care te duce pe pagina produsului pentru mai multe detalii. Este menționat și că modulele au garanție pe viață, iar în cutie, cele două module sunt ambalate într-un cofraj de plastic tare pentru protecție. În interiorul cutiei avem mai multe detalii despre memorii și cum se instalează pe placa de bază.

Atenția acordată ambalajului, atât ca aspect cât și a protecției celor două module de RAM DDR4, este demnă de admirat pentru cei de la ADATA.

Aspect

Am precizat mai sus că aspectul celor două module este difert de memoriile RAM cu care ne-am obișnuit. De obicei acestea vin cu radiatoare de culoare neagră sau roșie și au un design mai mult, sau mai puțin, rudimentar, dar SPECTRIX D50 surprinde printr-un aspect interesant cu forme geometrice pe radiator, în partea de sus având LED-urile RGB. Radiatorul metalic are un aspect șlefuit de culoare gri/argintiu închis, iar pe una din laturi e scris cu roșu XPG, pe cealaltă fiind sticker-ul cu codul de bare de care vă spuneam, de asemenea, mai sus.

Ca aspect, se vede clar că SPECTRIX D50 a fost realizat special pentru gamerii care vor nu numai performanță dar și eleganță.

Tehnic

Din specificațiile producătorului aflăm cu exactitate dimensiunile modulelor care sunt 133.35x 40x 8.0mm (din care 2mm este grosimea radiatorului), că este realizat doar din PCB-uri de cea mai înaltă calitate și este precizat că frecvența poate ajunge până la 4800MHz, având un voltaj de funcționare între 1.35V – 1.5V (1.35V: 3000MHz).

Cele două module Dual Channel a câte 8GB au o latență CL 18-20-20 și o temperatură de funcționare între 0°C și 85°C și are suport pentru cele mai noi platforme AMD și Intel, iar cu ajutorul Intel XMP 2.0 se poate face fără probleme overclocking.

De pe plăcile de baza compatibile RGB se poate opta pentru mod-urile de iluminare RGB Static, Breathing și Comet sau să se sincronizeze cu muzica, sau dacă nu se poate opta pentru aplicația XPG RGB Sync. Mai jos avem un clip în care ne arată de unde să o descărcăm și ce setări putem face:

Teste

Înainte de a intra la teste este important să cunoaștem care sunt modulele de pe placa de bază cu suport pentru Dual Channel pentru a instala cele două memorii SPECTRIX D50 și ar fi bine să dați o fugă prin BIOS, după instalare, să verificați dacă totul este în regulă.

În funcție de capabilitățile plăcii de bază, prin XMP 2.0, avem libertatea de a alege setările cele mai bune pentru memoriile noastre. Având în vedere că frecvența standard este de 3600MHz, tot ce alegem peste se numește overclocking și ar fi bine ca dacă îl folosim să urmărim atent comportamentul sistemului, dar și temperatura memoriilor/din carcasă.

Pe placa mea de bază modulele sunt văzute la 2666Mhz, dar odată ce ai deblocat OC-ul și ai setat să fie la 3600Mhz, lucrurile revin la normal:

Teoretic frecvența în overclocking poate atinge 4800MHz dar să nu uităm că este vorba de o memorie RAM, impactul asupra performanțelor în jocuri nefiind extrem de mare. Dacă totuși doriți să vedeți “ce poate” creșteți și testați treptat frecvențele. Dacă PC-ul nu mai pornește, sau dacă se simt probleme în Windows sau jocuri (ex. resetări, blue screen) atunci înseamnă că ai atins limita performaței PC-ului și a acestor memorii RAM.

Dacă placa de bază are suport RGB, probabil veți putea sincroniza din BIOS modurile de iluminare și a RAM-ului, sau dacă nu prin aplicația plăcii de bază. Bineînțeles, poți să o faci direct din aplicația ADATA, XPG RGB Sync, dar atenție că este încă în stadiul de Beta.

După instalare ar trebui să apară cele două module la care să poți face modificări pentru fiecare în parte. Poți opta pentru preset-urile Static, Breathing, Color Circle, Rainbow, Comet, Flash & Dash, Wave, Glowing Yoyo, Starry-Night, Strobing, Temperature și Music, la fiecare în parte putând alege paleta de culori, viteza și alte detalii pentru fiecare dintre module, dar și cu posibilitatea de sincronizare între ele.

Înainte de a utiliza aplicații speciale pentru așa ceva, am testat, la viteza standard, funcționalitatea PC-ului în general și a sistemului de operare Windows 10 Pro (v 2004). Sistemul pe care am făcut testul este compus din Ryzen 5 3600X (@4Ghz) + cooler stock, SSD 120 Corsair Force GS/HDD Seagate 2TB, Gigabyte GeForce RTX 2060, ASUS TUF GAMING B550M-PLUS (WI-FI), AOC 2790WG5 (144hz), Phanteks Eclipse P400S (3x cooler 120mm), Corsair GS800. Utilizarea PC-ului nu a pus niciun fel de probleme totul comportându-se așa cum este de așteptat pe un astfel de sistem.

Testele în jocuri sunt probabil cele mai importante și pentru asta am scos untul din PC cu sesiuni de Horizon Zero Down, Gears of War 4 și Dearth Stranding, dar am băgat și sesiuni mai lente de StarCraft II, Command & Conquer, WarCraft III și Diablo 3. Memoria RAM își face simțită prezența mai vizibil în jocuri la ecranele de loading, iar în gameplay se simte probabil dacă nu se disting sacadări pe parcurs. 16GB RAM este de ajuns în cazul multor jocuri din ziua de astăzi, dar limitele se împing periodic mai sus. Motoare grafice mai performante, pretenții din ce în ce mai mari de la dezvoltatorii de jocuri – acestea fac ca în permanență sistemele PC să fie aduse la zi, prin componentele sale.

Pentru detalii despre memorie avem cu prin aplicația CPU-Z, HWiNFO, iar teste am făcut cu AIDA64:

La urma urmelor componentele unui PC depind una de cealaltă și contează foarte mult să fie compatibile între ele și să ofere o putere de procesare care să coincidă pentru fiecare componentă în parte. Degeaba ai un CPU bun și puțină memorie RAM, sau cu o viteză mică, în acest caz CPU-ului nu va fi folosit la capacitatea sa maximă, sau degeaba ai un CPU și RAM bune, darcă ai o placă video “slabă” și rulezi de pe un HDD la 5000rpm.

Concluzie

XPG SPECTRIX D50 DDR4 RGB Memory face exact ce spune producătorul ADATA și vine cu avantajul unui aspect mai diferit și interesant, completat de RGB, iar capacitatea (2x8GB) este cam tot ce este nevoie, în momentul de față, pentru a rula fără probleme și cele mai noi jocuri. Memoria este stabilă, folosită la setările default și se află la un nivel înalt de performanță având o frecvență pornind de la 3600Mhz și poți ajunge cu ea la 4800MHz dacă ai un sistem cu celelalte componente ultra-performante.

XPG SPECTRIX D50 DDR4 RGB Memory (2x8GB) sunt disponibile în magazinele din România la un preț de aproximativ 700lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.