De ce sunt importante carcasele PC, în special cele de gaming? Închipuiți-vă un pasionat de mașini sport cu un motor și un interior excelent într-o carcasă de Trabant. Important este aspectul, dar și funcționalitatea.

Pentru un gamer o carcasă trebuie să se asorteze cu restul accesoriilor de gaming, să poată depozita, în cele mai bune condiții, componentele pe care să le poată administra ușor. Ventilația, este iarăși un element important, dar și culoarea și suportul RGB.

Aqirys, cu Canopus, au bifat de pe listă tot ce este nevoie, numai că este dedicată celor care nu vor ca unitatea centrală să fie foarte voluminoasă, dar cu Rigel, avem, pe lângă tot ce oferă Canopus, și un spațiu mai mare dar și elemente noi precum ventilatoare adiționale și o telecomandă dedicată RGB-ului. Haideți să aflăm mai multe despre Aqirys Rigel.

Pachet

La fel ca și Canopus, Rigel vine ambalat într-o cutie de carton de pe care aflăm cum arată carcasa și elementele care o scot în evidență, precum includerea a 4 ventilatoare, panouri transparente din sticlă securizată, telecomandă IR, iluminare RGB și compatibilitate cu plăcile de bază EATX. Toate acestea pe o laturile mari a cutiei unde avem și logo-ul Aqirys. Pe laturile mici, avem scrise, în mai multe limbi (inclusivi Română), detalii despre conținutul cutiei și specificațiile carcasei.

Odată ce deschidem cutia, avem carcasa protejată cu scârță și acoperită cu o pungă, iar panourile transparente din sticlă securizată de pe față și lateral sunt îmbrăcate în țiplă.

În cutie sunt prezente un ghid rapid de montare și unul pentru utilizarea telecomenzii IR, dar și câteva șurubele și cleme de plastic (șoricei) pentru cable management.

Aqirys Rigel vine ambalat corespunzător, oferind protecția necesară unui transport în siguranță și informațiile de care are nevoie gamer-ul când caută la raft produsul.

Aspect

Culoarea neagră este culoarea de bază, când vine vorba de gaming cel puțin, iar Rigel nu face excepție, dar are parte și de un spectru de culori datorită ventilatoarelor încorporate lăsate la vedere prin cele două panouri transparente.

În partea de sus avem un filtru de praf magnetic pentru tavan și panoul de conexiuni format din 1x USB 3.0, 2x USB 2.0, HD Audio (casti + microfon), butonul de Power și buton micuț de Reset, plus unul pentru LED-urile ventilatoarelor. În partea de jos, avem, de asemenea, un mic filtru de praf și 4 piciorușe cauciucate cu marginile argintii pentru un aspect plăcut. Acestea ridică puțin carcasa lăsând aerul să circule și oferă atât o stabilitate mare cât și pentru atenuarea vibrațiilor.

În partea laterală din dreapta avem un capac care se dă ușor jos și oferă acces la partea unde va avea loc cable management-ul și unde se pot monta 2x SSD, iar pe laterala din stânga avem panoul transparent din sticlă securizată, care este prins cu patru șuruburi care se pot înșuruba/deșuruba cu mâna. Partea din spate, jos, are loc pentru sursa de alimentare, apoi la cele 7 sloturi de expansiune posibile care vin acoperite cu plăcuțe de metal care se dau jos permanent în funcție de componenta care se montează pe placa de bază. Mai sus avem decupajul pentru controller-ul plăcii de bază apoi sita pentru unul dintre cele 4 ventilatoare.

Partea din față este aproape complet din sticlă securizată transparentă prin care se văd cele 3 ventilatoare incluse, iar lateralele sunt sub formă de sită pe unde este tras aerul de acestea. Sus avem sigla Aqirys.

La interior, în partea de jos, lângă zona unde se montează sursa, avem și sistemul de prindere pentru 2x HDD, iar în partea din spate, avem ventilatorul, plus alte 3 în partea din față, deasupra lor fiind panoul de control pentru butoane și senzorul pentru telecomandă. Bineînțeles, pe partea cea mai întinsă din interior avem găurile pentru șuruburile plăcilor de bază care urmează să fie montate și în dreapta pot fi montate, pe verticală, 2x SSD.

Toate lucrurile par să fie bine puse cap la cap și fac din Rigel o carcasă de gaming bine pregătită să susțină componentele alese de jucător.

Tehnic

Poate că adoratorilor sci-fi, respectiv fanilor Star Trek, li se va părea familiar numele “Rigel”, asta pentru că acest nume îl întâlniți nu numai în serialele/filmele universului menționat, dar și în romane, jocuri video și benzi desenate. Ca și în cazul lui Canopus, Aqirys a decis să folosească nume cu un sens în spate și nu pot decât să le respect inițiativa.

Dacă aspectul este foarte convingător să vedem ce oferă Aqirys Rigel pe partea de suport de componente, de ce poartă titulatura de carcasă de gaming și, nu în cele din urmă, cât de mult oferă protecție pentru componentele care urmează să fie instalate.

Spre deosebire de dimensiunile lui Canopus, Rigel este un pic mai mare și mai lată, dimensiunile exacte fiind 210 x 455 x 410 mm și 6.6kg, cu un schelet care combină oțel SPCC și ABS. Este o carcasă EATX midi-tower care nu include sursa de alimentare, dar are un locaș special pentru ea, în podea, cu condiția să aibă o lungime de maximum 175 mm.

Carcasa este compatibilă cu plăci de bază mini-ITX, mATX, ATX, eATX; iar pe partea de sloturi de expansiune are spațiu pentru 7 dintre acestea, cu mențiunea ca plăcile video să nu fie mai mari de 370mm.

La capitolul ventilanție, lățimea carcasei permite montarea unui cooler de procesor de o înălțime de maxim 160mm și vine cu 4 ventilatoare RGB incluse care se pot controla prin telecomandă sau butonul inclus pe carcasă dedicat acestora. În totat pot fi instalate 6 ventilatoare – pe spate 1x 120 mm, pe față 3x 120/140 mm și pe tavan 2x 120/140 mm, și are deja incluse 4 ventilatoare pe spate 1x 120 mm (RGB) și pe față 3x 120 mm (RGB). De asemenea, se pot instala și soluții de ventilare pe lichid.

Cele două panouri sunt transparente din sticlă securizată (laterala din dreapta și față) și pot fi montate SSD/HDD-uri 2x 3.5″ sau 2x 2.5″ pe verticală (în interior sau pe partea cu cable management), iar cele 4 ventilatoare ARGB pot fi controlate de telecomanda inclusă în pachet sau butonul dedicat. Pe panoul de comandă, în partea de sus, avem, după cum am spus la capitolul aspect și un port USB 3.0, două USB 2.0 și jack-uri pentru căști și microfon. Butonul de Power este cel mai mare ca dimensiuni, iar cel mai mic e cel de Reset, cu cel de LED lângă ele. Panoul din față poate fi detașat dacă sunt date jos și cele laterale. Carcasa include și un Hub Controler PW+ARGB a cărei diagramă este specificată pe spatele ghidului pentru telecomandă.

Telecomanda are 17 butoane, 3 dintre ele fiind dedicate RGB (roșu, galben, albastru), un buton de On/Off, unul de Sync, Fan Auto și Fan +/-, Led Speed și două pentru Mode cu două direcții sus și jos. Găsim, de asemenea și două butoane de Deblocare și Hold, dar și 5 programabile (Q 1-5).

Pe tavan include un filtru de praf magnetic detașabil și încă unul mai mic, în podea, iar cele 4 piciorușe de susține asigură stabilitatea, aerisirea sursei de alimentare și al SSD/HDD-urilor respectiv au funcții anti-vibrație.

După cum observați, Aqirys Rigel este bine pregătit de suportul componentelor, dispune posibilitatea de a include o ventilare pe lichid și are deja o soluție de ventilare RGB inclusă, deci cel puțin la capitolul aerisire are pregătirea necesară. Gamerii vor fi încântați, inclusiv de sistemul RGB controlabil din buton, telecomandă sau din aplicația plăcii de bază cu suport pentru acest gen de sistem.

Detalii

Aqirys Rigel etalează câteva opțiuni standard de suport pentru componente și plusează cu câteva aspecte care aduc posibilități extinse de personalizare ale culorilor. Cele două filtre sunt binevenite, iar sistemul cu 4 ventilatoare incluse mi se pare foarte corect. Ca jucător, îți dorești o carcasă să ofere, în primul rând, o susținere adecvată componentelor, o ventilație bună și acele elemente de asortare cu alte accesorii de gaming.

Rigel respectă aceste cerințe, iar prin includerea a încă unui panou transparent chiar pe fața carcasei mi se pare destul de inpirată ideea deși, având în vedere că cele 3 ventilatoare trebuie să bage aer în carcasă, cred că este mai greu doar prin spațiile laterale ale acelui panou. Fluxul de aer ar fi fost mai mare dacă în loc de panoul acela era clasica zonă perforată (sită), dar Aqirys a preferat să facă sacrificii în favoarea design-ului și rezultatul este, din fericire, foarte plăcut estetic. În cazuri extreme, bineînțeles, puteți la fel de bine să dați jos de tot panoul, expunând direct la aer cele 3 ventilatoare frontale.

Cele 4 piciorușe, pe lângă că s-a optat a le face argintii (nu prea se asortează cu nimic), au 3 utilități și chiar funcționează, iar faptul că dimensiunile sunt mai mari, pe lățime, a carcasei, dă posibilități mai mari de a instala și sisteme mai complexe de ventilare cu lichid și coolere mai înalte pentru procesor. Este, de asemenea și spațiu mai mult decât de ajuns și pentru plăci video mai lungi. Posibilitatea montării a două SSD-uri atât în interior cât și la exterior pe partea cu cable management-ul aduce un avantaj binevenit, posibilitățile de personalizare fiind căutate foarte mult de către jucători.

Controlul RGB extins și includerea a 4 ventilatoare cu acest suport, este o alegere excelentă, iar includerea și a unei telecomenzi este chiar binevenită. Controlul nu se face numai pentru RGB, dar și pentru turațiile ventilatoarelor.

Construcția Aqirys Rigel este destul de solidă cu o stabilitate foarte bună asigurată de piciorușele de cauciuc, iar spațiul din interior îți duce gândul la posibilitățile de a construi un sistemu de ventilație cu apă. Combinațiile de culori, oferite de cele 4 ventilatoare, mulțumită controlului detaliat, face posibilă sincronizarea cu alte componente RGB (placă video, placă de bază, memorie ram, cooler CPU, bandă iluminată etc.).

Concluzie

Aqirys Rigel ARGB este construită și arată în așa fel încât să se integreze perfect în perioada pe care o trăim, mai exact cea a gamerilor care caută de la accesoriile și componentele preferate suport RGB, performanță și o durată cât mai lungă de funcționare. Pe partea de carcase PC de gaming, negrul rămâne culoarea predominantă, scheletul de oțel, filtrele de praf, posibilitățile extinse de ventilare și personalizarea culorilor se află printre elementele cele mai căutate, iar Rigel le are pe toate.

Există însă câteva întrebări, precum care este eficiența celor 3 ventilatoare frontale care nu prea au acces la un debit mare de aer sau de ce s-a optat pentru un design cu argintiu al piciorușelor de susținere, dar Aqirys Rigel ARGB oferă destule ca să te facă să renunți la a afla răspunsurile.

Aqirys Rigel se comercializează la un preț de aproximativ 360 ron via PC-Coolers.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.