Memoriile interne de stocare sunt extrem de importante atât la device-urile mobile și console, dar și PC. Memoria de stocare internă este acea componentă care permite stocarea datelor și la fel ca și alte componente, are anumite criterii mai puțin sau mai mult performante.

Construcția, mărimea și cel mai important spațiul și vitezele de transfer, sunt cele mai importante elemente de care trebuie să ținem seamă atunci când vorbim de un HDD sau un SSD, cel de-al doilea fiind și cel mai popular și rapid dintre cele două.

SSD-urile au evoluat mult, pornind de la conectivitate la PC/Laptop prin SATA și ajungând acum la M.2 – cea mai rapidă soluție a momentului. Un astfel de dispozitiv, cu mărimi reduse, este V-Nand SSD-ul celor de la Samsung, 970 PRO, cu capacități de 512GB și 1TB cu vitezele de citire de până la 3.5 GB/s și scriere de până la 2.7 GB/s! Am avut plăcerea să avem și noi în teste varianta cu spațiu de stocare intern de 512GB și cu ocazia asta am făcut și o despachetare de unde vedem cât de mic este ca dimensiuni plus vă arătăm și cât de ușor și rapid se instalează pe un PC de gaming. De asemenea am făcut și câteva teste despre care vom vorbi imediat.

Pachet

Pornind de la cutiuța în care vine ambalat, pe care avem imaginea SSD-ului 970 Pro și detalii informative despre specificațiile acestuia, vedem și cât de atent e ambalat în mai multe straturi protective unde găsim și un ghid de instalare.

Aspect

970 Pro e foarte mic la dimensiuni și are în capăt partea care se conectează la M.2, pe spate are un sticker cu câteva informații, iar pe față avem la fel, un sticker mai mare pe care este logo-ul și codurile de bare. 970 Pro nu are nevoie de un radiator temperaturile maxime, în caz de utilizare intensă ajungând, la maximum 70 ℃, conform Samsung, dar plăcile de bază (cel puțin cele de gaming) care au port M.2 ar trebui să includă și un radiator.

Tehnic

Tehnic vorbind, v-am spus că e foarte mic ca dimensiuni, mai exact are 80.15 x 22.15 x 2.38 (mm) și cântărește doar 8g, ceea ce-l face aproape invizibil într-un laptop, sau notebook, spre exemplu.

Modelul este MZ-V7P512BW și este V-NAND 2-bit MLC care se conectează la portul M.2 și are o interfață PCIe Gen 3.0 x4, NVMe 1.3, utilizând Samsung Phoenix Controller și-și face o memorie cache de 512MB Low Power DDR4 SDRAM. Are suport TRIM și S.M.A.R.T și un consum mediu de 5.2 W și maxim de 8.5 W și operează la temperaturi de până la 70 ℃. Un lucru important ar fi și faptul că Samsung oferă 5 ani garanție.

Dacă cei 512GB sunt cât de cât de ajuns pentru, să zicem, jocuri și aplicații, vitezele de transfer sunt destul de mari ajungând până la 3,500 MB/s la citire secvențială și până la 2,300 MB/s la scriere, iar cei pe care-i interesează protecția datelor 970 Pro include encriptări AES 256-bitn (Class 0), TCG/Opal, IEEE1667 (Encrypted drive).

Prin aplicația Samsung Magician poți vedea oricând, inclusiv în timp real ce se întâmplă cu 970 Pro inclusiv vitezele normale și boost și starea de viață a dispozitivului, de asemenea poți și testa SSD-ul și optimiza pentru o funcționare perfectă cu sistemul pe care l-ai instalat.

Instalare

Am văzut cât de mic este și de ce performanțe este capabil și nu este greu deloc nici instalarea, fie pe laptop/notebook sau pe PC. E nevoie doar să ai un pic de timp la dispoziție, răbdare (și degete mai puțin butucănoase ca ale mele) și poate o șurubelniță subțire.

În cazul laptopurilor/notebook-urilor instalarea se face relativ ușor. Se dă capacul din zona HDD/SSD de pe spate, jos, se montează SSD-ul și se asigură cu un mic șurubel, se pune capacul la loc și asta a fost.

La PC, situația variază în funcție de placa de bază, poziționarea port-urilor M.2 fiind diferită de la model la model sau producător. În cazul nostru am făcut instalarea pe o placă de bază de gaming cu două M.2-uri, al doilea având și radiator și fiind localizat lângă portul unde vine montată placa video. În cazul nostru, pașii au fost următorii: am dat capacul de sticlă jos și am demontat placa video, apoi radiatorul de pe placa de bază, am montat 970 Pro la M.2 și l-am asigurat cu un mic (n.a. prea mic 😛 ) șurubel, am montat radiatorul pe el, apoi placa video am pus-o la locul ei, capacul de sticlă și asta a fost tot.

Am dat drumul la PC și am verificat în BIOS dacă a detectat 970 Pro și în am intat în Windows 10 (2004) unde a trebuit să mergem la setările de management ale sistemului, la device-urile de stocare internă unde am găsit 970 Pro căruia i-am dat o literă de drive și l-am formatat. După acest scurt proces, 970 Pro va apărea ca orice alt drive.

Testare

În cazul nostru 970 Pro îl vom folosi pentru instalat jocuri și aplicații, sistemul de operare fiind instalat pe un alt SSD de 120GB mai vechi (conectat prin SATA 3), iar pe un HDD de 2TB (SATA 3) ținem datele și alte fișiere utile.

Primele teste au fost cele de transfer de date între cele două SSD-uri (și HDD și 970 Pro), vitezele fiind un pic mai mici decât cele menționate de Samsung și destul de mici în cazul tranferului cu HDD-ul. De pe Steam, am pus să se descarce pe 970 Pro jocurile Death Stranding și Horizon Zero Dawn transferul fiind stabil fixat la maxim 100MB/s, vitezele internetului nostru fiind de 1GB printr-o placă de rețea care suportă până la 2.5GB. Cele două jocuri au descărcat în jur de 70GB de date fiecare, dar s-a simțit cu adevărat o diferență foarte mare față de HDD clasic pe SATA 3 la 7200rpm și diferențe notabile și față de SSD-ul pe SATA 3.

Probabil o soluție potrivită ar fi instalarea sistemului de operare pe 970 Pro unde cred că viteza e răspuns ar fi simțitor mai mare față de un SSD clasic și radical mai mare față de un HDD vechi.

După ce am verificat cum stă treaba cu 970 Pro prin aplicația Samsung Magician am pus la bătaie CrystalDiskInfo și CrystalDiskMark unde am dat un test de viteză, am observat că s-au atins până la 43 de grade pe parcursul testului și că la Health avem 100%:

Concluzie

Nu este o exagerare tagline-ul Samsung 970 ProUnrivaled Performance” comparabil cu SSD-uri mai vechi și bătrânele HDD-uri, dar aș fi vrut să verific unde se situează acest device față de altele asemănătoare de la alți producători. Un lucru este cert însă, vitezele de transfer sunt incredibile și se apropie de cele specificate de producător, contând foarte mult și pe ce placă de bază sau sistem e folosit 970 Pro.

Vitezele de transfer sunt mari, contează foarte mult și pentru jocuri și sistem de operare, iar dimensiunile reduse fac din Samsung 970 Pro soluția de stocare perfectă atât pentru PC cât și pentru laptopuri/notebook-uri. Noi recomandăm însă varianta de 1TB unde să stai fără grijă și când vine vorba de spațiu de stocare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.