Festivalul Internațional de Film Cinepolitica revine în 2021, într-o formulă adaptată. Asasinate politice, gentrificare, imigrație și poate cel mai mare concert rock împotriva rasismului, sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul seriei de proiecții Cinepolitica Nights. Trei documentare în premieră națională și trei lungmetraje de ficțiune, printre care și două producții românești, vor fi difuzate online, în perioada 5-14 mai (de miercuri până vineri), prin intermediul platformei Elvire chez vous.

Seria debutează miercuri, 5 mai, cu lungmetrajul Maria, Regina României (r: Alexis Sweet Cahill, 2019). Un film cât o istorie, o poveste bazată pe fapte reale ce are în prim plan figura marcantă a Reginei Maria. Regăsim o Românie devastată de Primul Război Mondial. Măcinată de boală, ținută captivă foametei și deznădejdei, soarta politică a țării este extrem de controversată. În primăvara anului 1919, Regina Maria pleacă la Conferința de Pace de la Paris să-i înfrunte pe cei mai puternici lideri ai lumii și să lupte pentru o Românie Mare.

Joi, 6 mai, Cinepolitica Nights propune o dramă despre imigrație, gentrificare și tensiunile sociale din societatea turcă: SAF (r: Ali Vatansever, co-producție România, 2019). În districtul Fikirtepe din Istanbul, transformarea urbană face una cu pământul comunitățile sărace, iar refugiații sirieni se adăpostesc în clădiri abandonate. Kamil și soția lui, Remziye, riscă să își piardă casa. Kamil este nevoit să accepte, în secret, să lucreze pe un șantier, chiar dacă angajatorul lui este compania care distruge zona în care locuiește. Oprimarea și anxietatea – atât în cartier, unde se teme să nu fie descoperit, cât și la lucru, îl schimbă treptat. Într-o zi, Kamil dispare din senin.

Difuzat în premieră națională, vineri, 7 mai, documentarul Assassins / „Asasine” (r: Ryan White, 2020) spune povestea incredibilă a uciderii fratelui liderului nord-coreean Kim Jong-un. Un film selecționat la festivalurile de la Sundance și Stockholm.

În anul 2017, Kim Jong-nam, fratele liderului nord-coreean Kim Jong-un, a fost asasinat în supraaglomeratul aeroport din Kuala Lumpur. Neverosimila crimă s-a petrecut la lumina zilei și a fost filmată integral de camerele de supraveghere. Materialul video a relevat momentul în care două femei tinere s-au apropiat de Jong-nam și i-au pulverizat în față cel mai periculos agent neurotoxic de pe planetă, letalul VX. Filmul redă o extraordinară poveste despre manipulare și subterfugii în era social media, despre improbabilele planuri ale unui temut dictator și, nu în ultimul rând, despre cele două femei care luptă pentru propriile vieți.

Seria Cinepolitica Nights continuă miercuri, 12 mai, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Photographer of War / „Fotograf de război” (r: Boris B. Bertram, 2019), nominalizat la Danish Film Awards 2020 la categoria „cel mai bun documentar”.

Jan Grarup este unul dintre cei mai importanți fotografi de război actuali. Viața sa este trăită la limită, aflat în permanență între zonele de conflict și căminul său din Copenhaga. Existența sa intră într-o stare de extremă urgență, în momentul în care află că e posibil să rămână unicul părinte în viață pentru copiii săi. Filmul documentar creează portretul psihologic al unui martor direct al celor mai mari orori de război din ultimii 25 de ani, aflat față în față cu o nouă luptă, de data aceasta interioară.

Joi, 13 mai, un nou documentar în premieră națională, laureat al festivalurilor de film de la Berlin, Cracovia, cât și la IndieLisboa și British Independent Film Awards: White Riot / „Revolta albă” (r: Rubika Shah, 2019). În Marea Britanie de la sfârșitul anilor ’70, mișcarea punk explodează. Țara este profund divizată din cauza imigrației masive. În urma unor nefericite declarații rasiste făcute de Eric Clapton, presa muzicală britanică se coalizează pentru a combate acest curent periculos. Astfel se naște mișcarea Rock Against Racism. Documentarul descrie povestea netrunchiată a unei ere uitate, în care muzica a schimbat lumea prin refuzul de a se pleca în fața unui status-quo profund nedrept.

Cinepolitica Nights se încheie vineri, 14 mai, cu proiecția lungmetrajului de ficțiune autohton Berliner (r: Marian Crișan, 2020), câștigător al premiului Keen Eye, la Festivalul de Film de la Moscova. Mocanu, un politician în plină campanie electorală pentru un loc în Parlamentul European, rămâne blocat la Salonta, un mic orășel de provincie. El este găzduit în casa lui Viorel, un cetățean obișnuit, tractorist de meserie. Politicianul își va continua campania electorală în micul orașel, punând la cale un plan cameleonic.

Toate cele șase filme din cadrul Cinepolitica Nights vor putea fi vizionate exclusiv online, pe întreg teritoriul României, prin intermediul Elvire chez vous, în platforma Eventbook. Fiecare film este disponibil o singură seară, de la ora 18:00 și până la miezul nopții, în platforma Eventbook. Prețul biletelor este de 15 lei (tarif unic), iar comenzile sunt limitate la un singur bilet per adresă de email. Detalii de acces: https://eventbook.ro/elvirepopesco

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.