Ascultă acest articol


După cum spune și denumirea seriei Acer de hibride laptop-tabletă, ConceptD, aceasta a fost gândită inițial ca un fel de concept care a prins la public și a ajuns rapid la cea de-a 7-a serie de modele.

Astăzi vom vorbi nu despre cel mai nou din serie, dar despre ConceptD 3 care aduce atât de multe elemente importante încât face conceputul de hibrid-tabletă să pară mai natural ca niciodată. Haideți să aflăm mai multe!

Pachet

Este vorba mai exact de modelul Acer ConceptD 3 CN315-72G care vine împachetat într-o cutie clasică de carton, cu mâner de plastic pentru transport, care, pe lângă un sticker cu câteva informații tehnice nu prea avem ce vedea/citi.

În interior, protejat bine de o serie de pernuțe de scârță este laptop-ul nostru, iar lângă avem alimentatorul cu cablul de alimentare (atât pentru priza europeană cât și pentru cea UK) și un ghid de utilizare.

Nu mai sunt de adăugat prea multe, dar se trece cu vederea rapid pentru că odată ce l-ai scos din cutie, n-ai cum să nu exclami de uimire. Să vorbim despre aspect!

un model foarte elegant

Aspect

CD3 este un model foarte elegant care-și păstrează stilul de debut în combinația de culori alb și portocaliu (iluminare tastatură) dar și elemente argintii. Combinația de culori denotă eleganță, este oarecum aparte, iar în cazul modelului nostru avem și o structură foarte interesantă de pliabilitate!

Așadar albul predomină pe partea de sus având o balama argintie chiar pe mijloc, în partea de sus având scris cu argintiu Concept D, iar pe latura din spate avem trei zone de aerisire în colțuri cu câte un picioruș de cauciuc pentru când se pliază. Pe latura din față se observă două orificii care cred că sunt microfoanele, iar înspre dreapta avem două LED-uri de stare (Baterie și Activitate).

Pe latura din dreapta avem Kesinghton Lock-ul, o zonă de aerisire, port-ul pentru alimentare la curent, un port HDMI, port DP și unul USB-C și un buton de Power, dar și un locaș pentru Pen – da, acest model include și astfel de dispozitiv care se și încarcă prin acel locaș.

Pe celalaltă latură, cea din dreapta, avem jack audio pentru căști/microfon, un sertar pentru cititorul de card-uri SD, două porturi USB 3.0 dintre care unul cu funcție de alimentare, port Ethernet și o zonă pentru aerisire.

Pe burta CD3 avem un picioruș de cauciuc pe toată lungimea laptop-ului, în partea de sus, iar jos avem câte două piciorușe mai mici, în colțuri. Toată jumătatea de sus este perforată pentru aerisire, iar în colțurile din partea de jos avem două difuzoare stereo. Pe centru e un sticker cu codurile de pare și cel care ne amintește că dispozitivul vine cu Windows 10.

Ajungem la partea distractivă în momentul când deschidem laptop-ul. Acesta se deschide normal, ca orice laptop, iar pe partea de vizualizare avem un display cu o ramă nu foarte groasă, în partea de sus, pe mijloc cu o cameră web și un senzor, iar sub display se observă logo-ul ConceptD.

Pe partea de interacțiune avem o tastatură QUERTY, fără Numpad și se mai observă încă un buton de Power. Tastatura este iluminată cu portocaliu, iar spre deosebire de rama display-ului care este neagră, partea de interacțiune este albă. Imediat deasupra tastaturii avem o zonă lungă de perforații, iar dedesubt e nelipsitul TouchPad de dimensiuni măricele și cu butoanele ascunse. De-o parte și de alta a acestuia avem stickere cu Nvidia GTX și Intel Core i7, dar și unul care ne amintește că dispozitivul este “Pantone Validated”.

Ei bine, să trecem la partea interesantă – cea care display-ul se poate roti, cu ajutorul acelei balale argintii despre care v-am spus mai sus. Da, display-ul se rotește până când ajunge în locul capacului spate, iar tastatura se împăturește sub acesta tranformându-se într-o veritabilă tabletă (grea). Bineînțeles, există mai multe posibilități de utilizare a laptop-ului. Se poate roti display-ul și coborâ în jos spre tastatură, sau înspre TouchPad, sau pur și simplu în formă de A să folosești doar display-ul sub formă de tabletă, pe birou.

Balamaua este destul de rigidă și poziționarea este exactă, fără joc, iar Pen-ul se scoate și intri în acțiune cu acesta imediat când este nevoie.

Stilistic CD3 este un concept excelent de laptop-tabletă și oferă o eleganță demnă de observat fie în mână fie pe birou la serviciu. Dar haideți să vedem acum cum stă treaba la capitolul tehnic.

Tehnic

Personal sunt extrem de încântat de aspect și sistemul hibrid laptop-tabletă, dar la ce folos ar fi toate acestea dacă tehnic CD3 nu ar fi la înălțime și din punct de vedere tehnic?

ConceptD 3 are dimensiunile 17.90 x 358 x 249mm și cântărește 1.70Kg, iar în pieptul său bate o inimă-CPU Intel Core i7-10750H (@ 2.60 GHz), cu 16 GB DDR4 și o memorie internă de stocare SSD de 512GB, iar pentru GPU s-a optat pentru o soluție duală formată din Nvidia GeForce GTX 1650Ti (4 GB dedicați) respectiv Intel UHD Graphics.

Display-ul touch este unul IPS cu tehnologia ComfyView (Mat) și este de 15.6″ (39.6 cm) cu o rezoluție maximă suportată de 1920 x 1080 pixeli.

Device-ul dispune de microfoane, cameră web, cititor de carduri de memorie, difuzoare stereo și la conectivitate avem LAN wireless IEEE 802.11 a/b/g/n/ac/ax și port Gigabit Ethernet. La capitolul port-uri prezente avem HDMI, 2x USB 3.2 Gen 1, 1x USB 3.2 Gen 2 și un USB de tip C.

Tastatura este iluminată, iar bateria Litiu Ion este de 74.000 mWh capabilă, conform Acer, de 14 ore de utilizare. Sistemul de operare integrat este Windows 10 cu posibilitatea de upgrade gratuit la Windows 11 (va debuta în octombrie 2021).

Se pare că și la capitolul tehnic CD3 stă bine, dar să vedem cum se prezintă totul în teste.

un concept excelent de laptop-tabletă

Testare

ConceptD 3 la prima vedere-mi place foarte mult pornind de la aspect, combinație de culori (deși eu prefer negru-roșu) și cel mai important, acel sistem de tranformare din laptop în tabletă.

Tehnic, CD3 este de asemenea capabil de multe, iar alegerea integrării unei plăci video accelerate deschide mai multe posibilități, deși ideea conceptului este să poată fi folosit în scopuri artistice/de editare video/de imagine, dar bineînțeles că noi i-am testat capabilitățile și în jocuri.

Rămânând la capitolul aspect, luat la puricat, ca și construcție este rezistent cu acel sistem de balama foarte OK implementat, dar nu am putut să nu observ acele cauciucuri de la balamaua dintre laptop și display (nu cea argintie) care s-au îngălbenit. Modelul primit a mai trecut prin teste și la alți jurnaliști deci putem să spunem că are ceva vechime.

Includerea unui Pen mi se pare foarte mișto și extinde și mai mult capabilitățile CD3 și ca laptop și ca tabletă și este exact elementul de care au nevoie graficienii sau cel puțin cei care vor o exactitate mai mare și mai fină în aplicații gen Office (tabele excel, spre exemplu). În Photoshop este perfect de utilizat CD3 cu touch-ul și Pen-ul căci cine loc perfect de o tabletă grafică. Pot spune chiar și în editarea video și cea audio se descurcă impecabil și contează enorm și puterea grafică oferită de placa grafică accelerată, Nvidia.

Memoria RAM este de ajuns pentru a nu avea așteptări (prea mari) la randare/încărcare, iar SSD-ul este destul de rapid și, ajutat de procesor, face ca totul să se miște destul de smooth.

În mână, CD3 e mare și greu, transformat în tabletă, dar dacă-l sprijini pe genunchi într-o poziție confortabilă este perfect de relaxare la ceva de desenat, iar sub formă de laptop, ai atâtea poziții în care-l poți folosi prin deplasarea display-ului încât pur și simplu nu există să nu nimerești exact cum îți place ție. Spre exemplu, dacă te bagi la un film răsucești display să acopere tastatura și touchpad-ul (poziționare în formă de A), poziția putând s-o folosești și dacă folosești Pen-ul. Dacă vrei, pur și simplu să folosești CD3 pentru comunicare fie ea cu text sau via web cam, poți muta display-ul exact deasupra tastaturii, iar dacă te ambiționezi și vrei să folosești tableta în mod portret, o întorci și o pui în picioare. Atât de simplu.

Câteva teste de benchmarking ne arată performanțele CD3:

Dacă la în regim Office și-n aplicații se descurcă excelent, dar și pe partea de comunicare via mesaje/video (WhatsUp, Zoom, Messenger) unde microfonul și camera web își fac treaba, pentru entertainment n-ar fi stricat să se umble mai mult la cele două difuzoare stereo (volum mai mare și calitate mai bună) pentru că filmele/serialele via Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video ar merita mai mult din punct de vedere audio. Display-ul, în schimb, își face datoria de a afișa bine, în maxim Full HD, imaginile video cu un contrast și luminozitate bune dar și culori destul de vi. Unghiurile mari de vizualizare și faptul că display-ul este mat, contează și ele. Pentru că tot am pomenit de streaming-ul video, placa de rețea respeciv conexiunea wireless, sunt capabile de a rezista traficului de date.

TouchPad-ul are dimensiuni generoase și funcționează bine, iar tastatura cu iluminarea portocalie este clar una deosebită, mai ales la utilizare pe timp de noapte. Este interesantă dispunerea a două butoane de Power, bănuiesc pentru a putea interacționa mai rapid cu ele în mod tabletă/laptop (?). Distanța între butoane este foarte OK, experiența de tastare fiind una bună nefiind cazul apăsării greșite a mai multor butoane deodată (mai ales când ai degetele ca niște cremwursti).

Touch-ul este responsive iar cu ajutorul Windows 10 ai parte de o comutare rapidă între modul de laptop și tabletă și o funcționalitate a acestora fără probleme. Windows 11 o să fie binevenit, în octombrie, ca update gratuit.

Jocurile. Da, având o placă accelerată am zis că de n-am încerca și niște joculețe, iar pe lângă cele din magazinul Microsoft – care nu prea multe au suport touch din păcate, am pus la bătaie și aplicația GeForce NOW prin care am pus la treabă titluri “grele” precum Watch Dogs 2, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Grim Dawn și direct instalate Diablo 3, Warcraft 3 Reforged și Comand & Conquer Red Alert Remastered. Toate au rulat excelent pe CD3!

În aplicații de social media și browsing, este, de asemenea o plăcere de utilizat laptop-ul mai ales în formă de tabletă, touch-ul simplificând mult operațiunile și interacțiunea. Bateria este bunicică, la 87% afișând aproape 4 ore rămase de utilizare, dar bineînțeles contează foarte mult ce faci și ce sătări i-ai făcut. Oricum, încărcarea se face rapid, iar dimensiunile nu foarte mari ale alimentatorului nu deranjează așa de tare în rucsac când te afli în deplasare.â

ConceptD vine cu o aplicație dedicată, ConceptD Palette și nu lipsește nici aplicația clasică Acer Care Center:

Câteva detalii tehnice mai amănunțite aveți aici:

Sincer, a fost o plăcere să transform CD3 ca laptop/tabletă personală timp de aproape două săptămâni în care am putut lucra cu mail-urile, office, social media, browsing, aplicații de editare video/audio/imagine, ceva joculețe ocazionale și sesiuni de streaming audio/video, dar prin căști personale.

Concluzie

Office, entertainment și artă într-un laptop de excepție: Acer ConceptD 3! CD3 se descurcă minunat chiar și în cazul jocurilor casual ceea ce-l tranformă practic într-un hibrid laptop/tabletă bună-la-toate pentru deplasare.

Acer ConceptD 3 CN315-72G se comercializează în România la preț de aproximativ 9.999 lei dar poate fi găsit și la prețuri mai mici, la diferite promoții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.