Ascultă acest articol


Jucătorii trec printr-o fază de tranziție a perifericelor de gaming între cele cu fir și fără, în ziua de astăzi existând echipamente wireless îndeajuns de performante încât să ai maximă încredere că vor da un randament cel puțin identic cu cele cu fir.

Când este vorba de astfel de echipamente, fie ele pentru eSports sau pentru joaca de acasă, sunt câteva elemente tehnice foarte importante pentru jucători, dar la fel de importantă este comoditatea, iar lipsa firelor ajută foarte mult. SteelSeries se ocupă de acest gen de echipamente de ceva vreme și avem parte de produse noi sau modele noi ale unor serii multi-premiate global, iar cele fără fir au câștigat teren în ultima perioadă oferind mai mult decât performanță și tehnologie nouă, dar și eleganță și comoditate.

De câteva săptămâni am transformat căștile de gaming SteelSeries Arctis 9 Wireless în căștile de gaming de zi cu zi și le-am folosit în aproape în orice situație, fie că e vorba de console, PC, pentru jocuri, muzică sau filme și despre ele vă vom vorbi în rândurile care urmează.

Pachet

Seria Arctis, de la SteelSeries, combină culorile alb și portocaliu pe ambalajele sale, culoarea portocaliu fiind întâlnită chiar și la produse, într-un context sau altul. Ambalajul Arctis 9 constă în mai multe straturi de carton, cel din exterior având pe partea din față, albă, o imagine cu căștile în ansamblu, pe lângă denumirea produsului și logo-ul brandului, dar și un sticker auriu pe care scrie mare “Best Wireless Gaming Headset” desupra fiind menționat cu scris micuț “From the Makers of the”. Tot acolo avem menționate și câteva dintre avantajele acestor căști și anume: Losseless 2.4Ghz Wireless, Simultaneous Bluetooth, 20 Hour Battery Life și Steel Frame Construction.

Lateralele sunt portocalii, pe cea de sus fiind o agățătoare de prins la raft; pe laterala din dreapta avem o schemă cu cablurile incluse în pachet și setup-ul de conectare plus detalii tehnice, iar pe cea din dreapta sunt înșirate premiile pe care le-a câștigat căștile SteelSeries din seria Arctis. Pe latura de jos avem codurile de bare, iar pe partea din spate, sus este o imagine cu un jucător cu căștile pe cap, iar în jumătatea de jos avem câteva caracteristici ale căștilor traduse în trei limbi. Tot acolo avem menționate că au suport Dual-Wireless (Bluetooth, Lossless) și că sunt certificate DTS X 2.0 și Discord.

Dăm primul strat de carton jos și avem încă unul portocaliu pe care sunt imprimate două imagini despre cum se folosește microfonul retractabil, respect un text care semnează tag-line-ul seriei:

FOR GLORY

Trecem și de acest strat de carton și urmează un cofraj din plastic tare, negru, în care sunt poziționate căștile, cu cupele răsucite și acoperite cu o țiplă care se va da jos la prima utilizare. Tot acolo este, pe mijloc și receiver-ul USB sub care se află și cablul pentru încărcare, USB – micro USB. Pe spatele cutiei este lipit și un ghid rapid de utilizare.

Aspect

Wireless dock-ul este negru, mic și rotund, ca un mini-săpunel, cu logo-ul sculptat în partea de sus, iar pe partea opusă avem două piciorușe de cauciuc între ele cu câteva informații plus un buton pentru conectare și un switch care poate fi comutat între PC și PlayStation. Cablul are în capăt USB și vine cu un strap cu arici pentru cable management. Cablul de alimentare are într-un capăt USB, iar în celălalt micro USB. De asemenea, pe marginea opusă de unde iese cablul de date găsim și un LED de stare.

Căștile sunt ușoare și au un aspect deosebit, cum ne-a obișnuit seria Arctis. Bentița este metalică și se prinde de cupe printr-un sistem care permite răsucirea cupelor, iar sistemul de ajustare pe cap este format dintr-o bandă elastică, din material textil de culoare neagră cu dungi albe, la capăt, în partea de sus fiind arici și o fâșie scurtă, cauciucată, pe care este imprimat logo-ul SteelSeries. Ajustarea se face foarte ușor.

Cupele au în exterior imprimate, de asemenea, logo-ul, iar în cupa stângă avem un microfon rabatabil cu LED de stare (portocaliu) pentru atunci când acesta este inactiv. Microfonul are pe partea din interior – care se apropie de gură, microfonul, altul fiind poziționat în exterior – cel pentru anularea zgomotului de fundal. Tot pe cupa stângă avem o rotiță anologică de control pentru când căștile sunt folosite pentru console, iar pe cupa din dreapta avem un buton On/Off pentru microfon (cu o dungă portocalie pe laterala lui), rotiță analog pentru volum, buton pentru On/Off și unul multifuncțional pentru Bluetooth. Tot aici avem și port-ul micro USB pentru încărcare și un jack audio. De asemenea, găsim și un LED de stare. Interiorul cupelor au bureți moi acoperiți cu o suprafață fină textilă.

Culoarea negru predomină și avem acel pinch de culoare (portocaliu) în butonul de On/Off al microfonului plus LED-ul de pe capul microfonului retractabil care se aprinde (tot portocaliu) atunci când microfonul este oprit.

Aspectul este un avantaj al Arctis 9 pentru că este unul simplu, atrăgător, iar acel pinch portocaliu e ca un fel de semnătură drăguță.

Tehnic

Arctis 9 sunt de tip On Ear și au difuzoare Neodymium de 40mm, iar microfonul retractabil este unul Bidirectional cu funcția de anulare a zgomotului de fundal, iar la capitolul tehnologii avem suport SteelSeries Engine 3, DTS Headphone: X Surround și ChatMix.

Conectarea se face prin Bluetooth 4.1 sau prin dock-ul wireless având o suprafață de funcționare de maxim 12 m, iar bateria are o capacitate cât să poată fi folosite căștile timp de 20 de ore, conform SteelSeries.

Sunt compatibile cu PC și Mac pe care se poate conecta în ambele variante, dar pe Mac nu există suport pentru DTS Headphone:X Surround. Conectarea pe PlayStation se face prin dock, iar pe device-urile mobile respectiv Switch prin Bluetooth.

Butoane pe dock avem unul pentru Connection și un switch între PC și PlayStation, iar la căști avem butoane pentru Power On/Off, Microfon On/Off și Bluetooth (cu mai multe funcții) și două rotițe analogice unul pentru volum și unul pentru console. Microfonul integrează un LED de stare care luminează portocaliu atunci când microfonul este oprit, iar un LED de stare, multicolor (alb/albastru) se află și pe una dintre cupe.

Pe căști port micro USB pentru alimentare via USB, jack audio, iar pe dock sunt disponibile două jack-uri Game In și Line Out.

Testare

Recunosc, nu am testat toată seria Arctis decât probabil primele două variante și-mi amintesc că am fost încântat la vremea aceea, iar acum când am văzut că s-a ajuns la modelul cu numărul 9 și mai ales că e wireless, abia așteptam să pun mâna pe el.

Și că tot am zis “de pus mâna pe el”, în mână Arctis 9 arată chiar bine, nu sunt grele, au un sistem foarte interesant și simplu în concept pentru ajustare pentru a se potrivi exact cum trebuie pe capul tău, iar cupele sunt confortabile și astupă perfect urechile. Cupele se și rotesc destul de mult, iar bentița și sistemul de prindere de cupe este metalic deci e de așteptat la rezistență în timp. Arată bine și acel elastic de pe bentiță care aduce un pic de stil modelului cu acele dungi albe, iar zona cu arici cu acea inserție de cauciuc/plastic tare dau bine și ele vizual, dar nu știu cât de bine va rezista acesta în timp.

Cupele sunt foarte comode și au bureței moi înveliți într-un material textil fin și te acomodezi foarte repede cu ele. În vârful dispozitivului sunt două microfoane, fiecare cu scopul lui și include și acel LED util să vezi exact când e pe Mute sau funcționează. Microfonul îl poți folosi așa cum este el, sau dacă simți nevoie că vrei să-l apropii mai mult de gură, în funcție de contextul utilizării, îl poți “rabata”.

Conectarea se face foarte ușor și instictiv. Dacă vrei să-l conectezi la PC/Laptop/PlayStation apelezi la dock și faci comutarea de pe acesta în PC și PlayStation. Pe PC, în cazul Windows 11 detectarea se face automat, la fel și la Playstation 5, în cazul nostru.

Pe PC avantajul este însă cel mai mare căci aici funcționează toate tehnologiile și asta datorită unei aplicații dedicate, SteelSeries GG (v11.2.0). Se descarcă de pe pagina oficială, se instalează, îți va detecta căștile și la nevoie te va anunța dacă există update-uri atât la dock cât și la căști. Din aplicație poți activa 7.1 (DTS Headphone: X Surround cu certificare) și ai acces la egalizator și poți face câteva setări și la microfon. Poți crea profiluri în funcție de ce jocuri de joci și detectează sau poți adăuga tu jocurile pe care le ai instalate. De asemenea, există suport și pentru diferite aplicații printre care se află și popularul Discord pentru care are și certificare.

Pe console, pe PlayStation 5 conectarea se face, după cum am spus, rapid și mergi în setările consolei pentru a verifica dacă totul este în regulă atât la audio cât și la microfon. Pe partea de audio poate fi accesat și meniul 3D Audio pentru spațialitate în jocuri. Testat și pe Switch Lite (cu cel mai nou update care aduce suport pentru ieșire audio via Bluetooth) conectarea se face, ei bine, prin Bluetooth și funcționează fără probleme.

Tot prin Bluetooth se conectează și la terminalele mobile (smartphones/tablete) și chiar și pe televizoarele care suportă acest mod de conectare. Procesul de conectare nu e deloc anevoios, o apăsare lungă pe butonul de Bluetooth de pe cupă face să se intre în mod-ul de Pairing, dispozitivul de sursă detectează Arctis 9, conectezi și asta a fost tot.

Am verificat și distanța între căști și dock/dispozitiv Bluetooth și m-am putut îndepărta destul în linie dreaptă, dar cu pereți de beton între, raza se micșorează. Controlul te obișnuiești rapid cu el. Butonul de On/Off al microfonului îl detectezi rapid la atingere, la fel și cele două butoane de Power (e mai ieșit în evidență) și cel de Bluetooth e mai băgat înăuntru, iar rotițele sunt și ele la îndemână. Microfonul se rabatează ușor și-l poți îndoi, într-o oarecare măsură, să-ți vină perfect la gură.

Ajustarea pe cap se face prin acel sistem de elastic cu arici și este o metodă pe cât se poate de simplă, pe atât de eficientă, dar, după cum am spus nu știu cum reacționează în timp.

Volumul maxim nu e satisfăcător, iar calitatea sunetului este foarte bună deși setările din fabrică pentru Arctis 9 nu încântă cu nimic. Atât înaltele, cât și joasele sunt puse între minim și medium, tot spectrul sonor fiind parcă (prea) egalizat. Pe Switch se aude foarte încet pe volum maxim și nu ai ce să faci să schimbi asta. Pe smartphone-uri/tablete situația este un pic mai bună, volumul fiind mai mare dacă urci pe roșu cu el din device-uri, iar pe TV se aude o leacă mai tare. Probabil totul ține de Bluetooth căci folosite prin dock, pe PS5 se aude un pic mai tare, dar utilizate pe PC, însă, situația parcă se schimbă la 180 de grade prin aplicația GG unde umbli la egalizatoare și activezi acel 7.1 spectaculos.

Pentru muzica prin Spotify sau YouTube, Arctis 9 se aud foarte clar și bine, dar volumul va rămâne mic și nici nu poți face ceva în cazul înaltelor/joaselor, la fel și în cazul filmelor/serialelor și jocurilor, cel puțin în cazul utilizării prin Bluetooth, în jocuri însă, pe PlayStation 5 se aude mai bine, mai tare, iar acel 3D Audio aduce și mai multă imersivitate în jocuri. Pe PC, la pol opus, cu intervenții în GG, muzica se aude bine și clar, filmele și serialele via Netflix, HBO GO, Amazon Prime Video, YouTube sunt excelente cu 7.1 activat.

Nu concep de ce nu se face o aplicație pentru device-urile mobile, sau să fie adus acel GG, pentru a schimba această situație, căci pe PC chiar au cu ce să se laude, dar cine știe, poate pe viitor…

Jocurile, aici voiam să ajungem și mereu le lăsăm la sfârșit pentru că la urma urmei vorbim de căști de gaming. GG mi-a detectat singur o parte din jocurile instalate pe PC (Forza Horizon 5, Warcraft III Reforged și Resident Evil Village) și restul (Forza Horizon 4, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, Comand & Conquer Red Alert, Diablo III) le-am adăugat manual și mi-am făcut profile pentru fiecare joc în parte, exact cum am dorit prin acel egalizator și setări de microfon. Imersivitate am descoperit și cu acel 7.1 activat, iar cu el dezactivat poți fi atent la fiecare sunet în parte.

Microfonul se aude foarte bine, poate chiar cel mai bine dintre multe device-uri testate de mine de acest gen și asta pentru că are acea tehnologie de anulare a zgomotului de fundal și posibilitatea de setări prin aplicația GG. Situația nu e nepărat bună doar în utilizarea pe PC căci și pe PS5 m-am bucurat de comunicare foarte bună, sau cel puțin așa mi-au spus prietenii din sesiunile online. Aceștia mi-au spus că mă aud bine, clar și că nu au fost deranjați de alte zgomote din jurul meu. Teste am făcut chiar și în convorbiri telefonice și prin aplicații de videoconferință precum Zoom, WhatsApp, Messenger și Microsoft Team-ul Windows 11.

În primele zile de teste am lucrat foarte mult cu Arctis 9 și am uitat de un lucru extrem de important… bateria! Efectiv am uitat că am pe cap căști wireless și că, la un moment dat, va fi nevoie să le și încarc. Dacă nu mă înșel, cred că vreo 4 zile le-am utilizat și folosit în teste câteva ore bune pe zi până când într-o seară a fost nevoie de conectare pentru încărcare. Nu am înțeles de ce nu s-a optat pentru USB-C, care este un “default” în zilele noastre și prin care încărcarea se face mult mai rapid decât pe un micro USB și s-a simțit asta. A fost nevoie de ore bune până să am bateria “Full”, dar măcar știi că nu e nevoie să le încarci zilnic.

Utilizarea Arctis 9 m-a făcut să uit complet că este vorba de niște căști fără fir, pur și simplu faptul că sunt wireless s-a simțit natural ceea ce spune multe și am realizat de potențialul gaming-ului wireless. Căștile, moușii și tastaturile fără fir oferă tehnologic tot ce oferă și unele cu fir și evoluția continuă și e la un pas de a renunța de tot la perifericele cu fire. Libertatea de mișcare și portabilitatea oferită de dispozitivele wireless sunt un pas mai aproape către comoditatea deplină a jucătorului și duce, bineînțeles, la șanse mai mari de victorii în jocuri.

Concluzie

Sunt multe cuvinte de laudă la adresa Arctis 9 la nivel de aspect, conectivitate rapidă și compatibilitate extinsă, calitate audio și construcție, microfon și purtabilitate, dar lipsa unei aplicații pentru device-urile mobile și Bluetooth face să nu te poți bucura de ele la adevăratul potențial care se vede clar în cazul utilizării lor pe PC cu aplicația dedicată GG.

SteelSeries Arctis 9 Wireless se comercializează la un preț de aproximativ 1.000 lei.

1 COMENTARIU

  1. Salut am și eu modelul ăsta și dintr-o dată nu mi se mai conectează la bluethooth,ai idee ce ar putea fi ms anticipat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.