Chiar dacă s-au lansat la sfârșitul anului trecut, începem noul an prin a discuta despre o pereche de căști de gaming care, deși par a fi dedicate doamnelor și domnișoarelor, se potrivesc și pentru cei din sexul opus care preferă device-urile și accesoriile albe. Este vorba despre Genesis Neon 600 RGB, despre care vom vorbi în rândurile care urmează.
Pachet
Genesis își împachetează accesoriile de gaming în ambalaje care combină culoarea roșie cu negru și griul și deși vorbim acum despre niște căști de gaming albe, nu avem un ambalaj în același nuanță ci se păstrează stilul original.
Așadar, pe partea din față, pe lângă logo-ul Genesis și denumirea modelului, avem o imagine generală cu căștile și mențiunea că sunt Stereo 2.0 și includ RGB cu Prismo Effect. Pe laterala din stânga avem o imagine mare cu căștile de aproape, iar pe cea din dreapta sunt specificate cele 4 elemente importante include la acest produs: Stereo 2.0, 50 MM Speakers, LED Backlight și Braided Cable. Pe ambele laterale apar menționate numele modelului, la fel și pe lateralele de sus (este prezentă și o agățătoare pentru pus la raft) și de jos aici fiind și codurile de bare și alte informații.
Pe partea din spate este o imagine mare cu produsul descris într-un fel de schemă cu precizările acelor elemente care sunt și pe laterala din dreapta plus este afișat spectrul cele 9 culori și acel Prismo Effect. Aici avem și o descriere a produsului tradusă în mai multe limbi (inclusiv în Română), dar și specificațiile tehnice și posibilitățile de conectare (compatibilitate).
În cutie găsim o altă cutie cu un cofraj alb de plastic în care sunt puse căștile sub acestea aflându-se Ghidul de Instalare Rapidă.
Aspect
Am deschis articolul cu menționarea preferințelor gameristice legate de culoarea accesoriilor și device-urilor de gaming, albul fiind totuși o culoare care nu se întâlnește des în acest context, negrul și combinațiile de negru cu alte culori sau/și RGB fiind cele mai populare. Totuși am văzut că există și gameri care merg pe alb și nu au dus lipsă în a-și găsi tot ce le trebuie în această culoare. Ei bine, Neon 600 sunt niște căști de gaming albe, care au o bentiță formată din două fâșii metalice pe care e prins un sistem moale acoperit de piele sintetică de calitate pentru reglarea pentru cap. Pe partea exterioară bentița are inscripționat logo-ul și brandul. Cupele sunt prinse de acea bentiță și în exterior au o plasă metalică în spatele căreia sunt LED-urile RGB, iar pe mijloc avem un cerc mic pe care este logo-ul Genesis și el iluminat RGB. În interior avem bureței moi acoperiți cu aceeași piele de calitate, căștiile fiind de tip Over Ear, pe centru avem gaura pentru sunetele de la speaker.
Cablul este acoperit cu material textil împletit care nu este doar elegant ci și are misiunea de a proteja în timp firele. La capătul de conectare al cablului avem două mufe de tip Jack pentru microfon și audio și una USB.
Cablul este prins de cupa din stânga, pe aceasta aflându-se și un buton pentru oprit/pornit/schimbat efectele luminoase, dar și o rotiță analog pentru volum. Tot pe cupa din stânga avem și microfonul care se poate poziționa după plac.
Tehnic
Pornind de la cablul de conectare cu o lungime de 230 cm și protejat de material textil, am precizat că are la un capăt pentru conectivitate 2x Jack pentru microfon și audio și o mufă USB ceea ce-l face compatibil cu PC-uri și laptop-uri, dar și cu console XBOX One, Nintendo Switch și Sony PlayStation 4.
Căștile sunt de tip On-Ear, Stereo 2.0 și au difuzoare de 50 mm cu magnet Neodymium cu o impedanță de 32 Ohm. Au o greutate de 365 g, iar iluminarea RGB include culori statice precum Roșu, Portocaliu, Violet, Albastru, Bleu, Roz, Verde, Galben și Prismo Effect, care pot fi controlate/oprite/pornite de la butonul de pe cupa din dreapta. Volumul se controlează tot de pe aceeași scupă de la o rotiță analog, iar microfonul este de tip Omnidirecțional și se poate poziționa la alegere.
Testare
Prima oară când le vezi și le iei în mână, sunt măricele și te aștepți să cântărească mai mult decât 365 g cât au ele, iar materialele folosite pentru banda de reglare pe cap și la cupe s-au dovedit a oferi o comoditate care m-a surprins puțin.
Tot la prima vedere nu am putut să nu admir cablul sau mai exact împletitura cu care e acoperit și mi-a plăcut că e destul de lung și nu e nevoie să-ți faci griji că nu te poți depărta puțin cu ele pe urechi, atunci când le folosești la PC sau laptop.
Nu mă deranjează că sunt albe, din contră respect decizia producătorilor de a include și ceva diferit în liniile de produse dedicate gamerilor pentru că sunt conștient că preferințele acestora nu sunt limitate doar la culoarea negru. Cu toate că arată bine la prima vedere personal nu prea-mi place acel sistem de ajustare pe cap și m-am simțit un pic înghesuit cu ele, dar noroc cu burețeii despre care tocmai am zis că sunt destui de comozi și poți purta căștile mai multe ore de gameplay.
Iluminarea este elementul care le face mai jucăușe și chiar și aceasta este deosebită culorile fiind mai șterse, mai palide parcă să se asorteze mai bine cu culoarea albă ale căștilor. Butonul de pe cască e la îndemână și sigur găsești culoarea protrivită care să se asorteze cu restul accesoriilor/componetelor, sau dacă nu îl poți lăsa pe Prismo Effect sau pur și simplu le poți opri de tot.
Controlul volumului de pe cască merge și el foarte bine și răspunde așa cum trebuie fie că e conectat la PC/laptop sau console, prin jack-uri sau USB. Testele le-am făcut pe un smartphone mai vechi și tabletă cu mufe jack, la PS5 la fel – conectate la controller, pe Nintendo Switch Lite la fel, iar pe PC testat prin USB, lăsând la sfârșit un laptop unde le-am conectat atât pe jack audio cât și microfon.
Întâi de toate eram curios de microfon și după ce am făcut câteva teste de convorbiri prin WhatsApp și Messenger unde am putut verifica și cum îi aud eu pe ceilalți. Rezultatele au fost bune, ceilalți spunându-mi că mă aud bine și clar, iar eu i-am auzit bine la rândul meu în căști. Am mutat apoi teste de microfon în joace online rezultatele fiind asemănătoare în conversațiile cu coechipierii, existând totuși precizări că sunt auzit un pic ascuțit ceea ce m-a dus la ideea de a pune mai multe șervețele pe microfon să vedem dacă situația se va ameliora, ceea ce s-a și întâmplat. Ca o concluzie la această situație, un burețel pus pe microfon cred că este tot ce ar trebui făcut pentru conversații mai bune.
Muzica din Spotify, dar și filmele și serialele de pe serviciile de streaming precum Netflix, Amazon Prime Video, HBO GO și YouTube se aud binișor în căști sunetul redat de acestea nefiind foarte tare la volum maxim și reglat în așa fel încât să fie atât înaltele cât și joasele cam la același nivel. Acolo unde am putut face reglaje din egalizator (mobil/tabletă), rezultatele au fost mai bune la calitatea sunetului redat.
Testul de enduranță l-am trecut cu bine, cel puțin timp de 3 ore cât am băgat o sesiune de joc, nu mi s-au închis urechile și căștile au fost plăcute de purtat cu toate că mi-a luat puțin timp să mă acomodez cu ele în prima fază, simțindu-se mai strâmte și oarecum mai mici față de dimensiunile bolovanului meu de cap.
Jocurile, aici contează cel mai mult pentru că Neon 600 lor sunt dedicate, mi-au oferit o experiență de gameplay comod și acceptabil la calitatea sunetului redat, cu toate că am făcut și niște teste mai amănunțite precum încercarea de a auzi pași sau inamicul de la distanță, dar și zgomote din fundal care ar putea fi vitale în jocurile competitive. Volumul parcă prea mic și nevoia unei clarități mai mare a sunetului erau nevoie pentru a putea să fie cu adevărat utile în astfel de situații, dar poate că am fost eu prea pretențios.
Am pus la bătaie mai multe genuri de jocuri – titluri pe care le folosesc în teste în cazul componentelor/accesoriilor/perifericelor de gaming și aici enumerăm Death Stranding (PC, Laptop, PS5), Resident Evil Village (PC), Forza Horizon 4 și 5 (Laptop, PC), Diablo III (PS5, PC, Laptop), Horizon Zero Dawn (PC, Laptop, PS4, PS5), Warcraft III Reforged (PC, Laptop), The Witcher III: Wild Hunt (Switch Lite, PC, PS5), Vampyr (Switch Lite), Asphalt Legends (PC, Laptop, smartphone, tabletă), Grim Dawn (PC, Laptop), mare parte dintre ele testate și prin GeForce NOW pe PC/Laptop/Smartphone cu Android. De auzit Neon 600 se aud bine și dacă nu ai pretenții mari de la ele, vei fi mulțumit dacă ești un jucător casual.
Concluzie
Genesis Neon 600 RGB sunt pentru jucătorii amatori, din punct de vedere al performanțelor acestea oferind un sunet la un volum nu prea tare și o calitate medie a acestuia, dar stând însă mai bine când e vorba de aspect, stil și construcție.
Este demn de admirat și respectat producătorii care oferă o gamă mai largă de modele printre care se află și unele dedicate unui segment de piață mai redus, în acest fel acesta fiind capabil să acopere mai mult din aceasta ceea ce rezultă mai mulți jucători mulțumiți.
Genesis Neon 600 RGB Gaming Headset se comercializează la un preț în jur de 200 lei.