Ascultă acest articol


Trust Gaming GXT ne-a obișnuit cu produse pentru toate buzunarele și continuă să extindă această categorie dedicată gaming-ului cu produse care să îndeplinească multe dintre cerințele unor gameri casual. Acestea fiind spuse, am primit în teste Trust GXT 863 Mazz Mechanical Keyboard pe care abia așteptam s-o punem la treabă și bineînțeles, să vă spunem și vouă despre experiența de utilizare.

Pachet

Trust și a sa divizie GXT utilizează o paletă de culori la ambalajele produselor sale care combină gri, negru și elemente albe (scris) și roșii păstrându-și în felul acesta o autenticitate pe care o poți recunoaște, să spunem, la raftul magazinelor. Ambalajul lui Mazz are însă ceva mai diferit și anume un decupaj în cartonul din partea de sus pentru a putea apăsa taste și de a ne lămuri, cumva, cam cum este cu Mechanical Outemu Red Switches. Tot pe acea latură avem imagine cu tastatura, logo-urile Trust și GXT, denumirea modelului și mențiunea că avem suport RGB cu 14 moduri de culori plus Gaming Mode, Anti-Ghosting și 50 Million Keystrokes.

Pe partea din spate, e codul de bare, o imagine cu produsul cu RGB on și mențiunea câtorva aspecte importante și anule că include 11 taste multimedia, și din nou, că avem 14 moduri de culori la RGB plus Mechanical Outemu Red Switches. Tot acolo avem și o descriere tradusă în mai multe limbi și informații despre conținutul cutiei.

Deschidem cutia și într-un cofraj de carton e cablul ș acoperită cu o punguță, este tastatura și avem și un ghid de conectare, utilizare a anumitor funcții, inclusiv jocurile de lumini RGB, prin combinații ale tastei FN cu alte taste.

Aspect

Culoarea predominantă este negru, dimensiunile lui Mazz fiind oarecum compacte cu totul că este inclus și un Numpad. Dimensiunile butoanelor sunt mai mici și par mai îngrămădite aducând însă avantajul de a ocupa mai puțin spațiu pe birou.

Tastatura este QUERTY, iluminată RGB, materialul utilizat este un plastic tare, destul de ușoară, iar pe partea din față observăm logo-ul GXT deasupra tastelor de direcție, iar deasupra Numpad-ului avem 4 LED-uri de stare.

Iluminarea e plăcută, nici foarte puternică, dar nici neobservabilă, iar între tastele Ctrl și Alt, din partea stângă avem tasta pentru Windows și de blocare a acesteia (în combinație cu FN), iar între celelalte două taste din partea dreaptă, Ctrl și Alt, avem tasta FN care, în combinație cu tastele F1 – F12 îndeplinește anumite funcționalități inclusiv cele media. Jocurile de lumini se schimbă cu ajutorul tastei FN și SCRLK, viteza putând fi modificată cu ajutorul săgeților de direcție, stânga/drepta, iar intensitatea luminoasă cu cele de direcție sus/jos.

Colțurile talpei pe care stau tastele, sunt rotunjite, are o grosime deloc mare, iar pe spate avem două piciorușe de cauciuc ajutate de două piciorușe de plastic. Stabilitatea e însă mai mare când se ridică piciorușele din partea de sus a lui Mazz, care au pe ele, de asemenea, cauciuc.

Conectarea la PC/laptop se face printr-un cablu via USB.

Tehnic

Dimensiunile lui Mazz sunt de 35x437x136mm și are o greutate de 730gr, este de tip QWERTY, mecanică și are 104 taste cu switch-uri lineare Outemu red cu Anti-Ghosting, cu o durată de viață, conform Trust, de 50 de milioane de apăsări. Conectarea se face prin USB 2.0 printr-un cablu cu o lungime de 180 cm.

Include 11 taste multimedia, activate cu ajutorul tastei FN, are un timp de răspuns de 1ms, o forță de apăsare minimă de 30g și maximă de 50g și o adâncime a apăsării de 4mm.

LED-urile sunt pentru Num-lock, Game mode, Caps-lock, Scroll-lock, iar RGB-ul dispune de 14 moduri de culori (Alb, Roșu, Portocaliu, Verde, Albastru, Mov).

Testare

Mulți dintre gamerii începători își doresc, în prima instanță, să-și facă un setup de gaming ușor de construit și folosit și bineînțeles, să se asorteze. Negru este la îndemână întotdeauna, cel puțin când vine vorba de gaming și nu e rău de loc, iar RGB-ul îl folosești pentru a trezi la viață RIG-ul prin asortarea între periferice și accesorii.

Astfel, Mazz pare a fi o alegere potrivită pentru orice gamer își dorește să intre în domeniu datorită simplității, aspectului neutru și funcționalității plus încă ceva bonus. În mână, tastatura este mai ușoară decât altele de gaming, nu se simte ca și când ar fi fragilă, nu are un cablu braided și nici o aplicație pentru a extinde funcționalitățile.

După o săptămână de utilizare în permanență, am început să mă adaptez la butoanele mici, dar nu-mi place că tastele fac prea mult zgomot când e vorba de folosit Mazz în task-uri obișnuite de Windows și Office. În schimb, când treci la gaming, cu boxele date tare sau pe căști, aproape că uiți complet de clănțănit. Îmi place cum se apasă nefiind nevoie de forță prea mare, deci o atingere ușoară declanșează comanda.

 

Butoanele multimedia se accesează rapid și OK atunci când ți FN apăsat și blocarea tastei de Windows e întotdeauna bine-venită când intri în sesiuni de gaming. Personal am folosit Mazz cu piciorușele ridicate, de pe spate, pentru o stabilitate mai mare, fără ele ridicate tastatura sprijinându-se doar în 2 piciorușe, celelalte două fiind din plastic. Chiar și pe cele 4 piciorușe de cauciuc tot există posibilitatea să se miște tastuatura atunci când joci jocuri, să zicem de genul Brawler unde trebuie să asasinezi practic bietele taste.

Scos din context: “Mazz cu piciorușele ridicate” 🙂

RGB-ul se controlează și el ușor, prin combinațiile tastelor FN și al săgeților de direcție (am spus mai sus funcționalitatea), iar cu SCRLK treci prin cele 14 moduri de culori disponibile. Iluminara este perfectă ca intensitate (se poate regla), e plăcută, nu e stridentă și nu deranjează. Poți găsi ușor cum s-o asortezi cu alte periferice/accesorii. Personal comut pe roșu să stea fix, sau să spunem în modul Breathe.

Jocurile, aici voiam să ajungem nu? Ei bine, testul suprem au fost jocurile și am supus la teste o serie din gama celor RPG/Strategie, respectiv FPS/Third Person Adventure – să zicem așa. O parte din jocuri le-am testat inclusiv prin GeForce NOW RTX 3080 și am îndrăznit chiar și la ceva cu mașini (Asphalt Legends, Forza Horizon 4, 5) pentru a pune la test săgețile de direcție. În cazul Warcraft III Reforged, Grim Dawn, Command and Conquer Red Alert Remastered, Diablo III, Diablo Immortal mouse-ul este mai solitcitat, dar short-cut-urile de pe tastatură ajută și ele mult, dar în cazul Resident Evil Village, Doom Eternal, Control, God of War, Outriders și Death Stranding Mazz a fost pus la încercare în full-mode. Mazz a făcut față testelor și chiar dacă am simțit nevoie de niște macro-uri pe ici, colo, m-am descurcat și fără. Butoanele răspund rapid și sunt ușor de apăsat și probabil aici laudele merg la acele switch-uri Outemu Red.

Sunt curios de acea mențiune de 50 de milioane de apăsări, pentru că acestea se fac totuși prea ușor deci m-aș aștepta să se slăbească și mai mult după utilizări îndelungate. Presiunea cu adevărat va sta pe săgețile de direcție, Spacebar, Enter și prea-slăvitul grup de taste WASD! Timp de două săptămâni și un pic, nu s-a simțit nimic că ar ceda, dar o utilizare (și mai intensă) la sesiuni prelungite de jocuri online, spre exemplu, sigur ar solicita și mai mult Mazz.

Concluzie

Mazz este o tastatură mecanică pentru gamerii casual pe care nu are cum să nu le satisfacă cerințele aducându-le la degete nu numai niște switch-uri capabile, o iluminare plăcută și acces rapid la opțiuni multimedia, dar și un aspect plăcut și dimensiuni ușor reduse – un avantaj pentru ocuparea unui spațiu mai mic pe birou.

Trust GXT 863 Mazz Mechanical Keyboard se poate achiziționa la un preț de aproximativ 170 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.