Ascultă acest articol


Ultima zi a Festivalului Serile Filmului Românesc a început cu un interviu de excepție, în cadrul Diminețile Filmului Românesc. Anca Dumitra, Mihai Rait și Mihai Mărgineanu au povestit despre Fenomenul Las Fierbinți, în cadrul unei întâlniri transmise live pe pagina de facebook a festivalului și pe postul Cinemaraton.

Ziua a continuat cu proiecții de film la Cinema Ateneu, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Amfiteatrul Palas și Piața Unirii – Open Air. Printre producțiile care au rulat se numără filme în premieră, filme din Retrospectiva Marcel Iureș și producții din secțiunea Cele mai bune filme ale anului 2021/2022.

Începând cu ora 20.00, în punctul 0 al orașului, sute de spectatori au participat la Gala de închidere a festivalului. Marcel Iureș, invitatul special al ediției de anul acesta, alături de Irina-Margareta Nistor, ambasador SFR, au mulțumit publicului și organizatorilor pentru cinci zile de excepție.

Marcel Iureș: „Am mai zis-o, o mai zic: Iașul are o marcă formidabilă. Și ca regie istorică și culturală, și lingvistică, și poetică, și gastronomică, universitară. Ce mai vrem? Acum aflu că are și un Dumnezeu din acesta zâmbitor și ultra, ultra potent și elegant și zâmbitor. La început am crezut că e prea mult și nu fac față. Și se pare că am făcut față. Se pare că da. Să te sărbătorească un întreg oraș nu e de ici, de colo. E o dată în viață (…) A fost bine pentru că pur și simplu mi-a plăcut că v-a plăcut de mine. Mi-a plăcut să întâlnesc toți oamenii de aici și s-a simțit că tuturor ne place. Ceea ce este senzațional”.

Tot în cadrul Galei de închidere a avut loc și premiera unuia dintre cele mai așteptate filme ale acestui an: Metronom, în prezența actorilor Mara Vicol, Vlad Ivanov și Andrei Miercure și a regizorului Cătălin Mitulescu. Filmul a fost recompensat cu premiul pentru regie Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes 2022.

Mara Vicol: „Cred că în acst moment noi nu realizăm câtă libertate avem și mai mult decât atât, ar trebui să o apreciem. Știu că în momentul în care am filmat scena în care vin polițiștii peste noi în apartament, la un moment dat chiar mi se ridica părul pe mână când m-am gândit că așa ceva chiar se putea întâmpla, să intre cineva peste tine în casă și să nu ai voie să te întâlnești cu prietenii tăi”.

Evenimentul s-a încheiat cu promisiunea revederii la ediția cu numărul 14, care va avea loc anul viitor, în prezența unor nume mari din cinematografia românească, după cum anunță deja organizatorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.