Dacă flagship-urile acoperă întreg spectrul de necesități pentru posesorii din toate domeniile de activitate (profesionale, sportive, educative etc), prin integrarea celor mai noi tehnologii și specificații tehnice de top, ei bine, utilizatorii casual care au nevoie de un companion în buzunar pentru o anume utilizare, au și ei parte de categoria lor de produse.
Dacă pur și simplu îți dorești un smartphone pentru telefonie și comunicare audio/video, sau pentru Office, la școală și la serviciu, sau dacă vrei ceva casual pentru entertainment, la Samsung există Seria A, care s-a dezvoltat frumos, s-a răspândit în multe modele pentru fiecare necesitate în parte, dedicându-se categoriei de utilizatori nepretențioși.
Noua Serie A 2023, lasată în ianuarie, conține noile Samsung Galaxy A14, A34 și A54 care au primit “upgrade” la 5G pentru că, conectivitatea și viteza internetului este importantă, iar acoperirea 5G-ului de la operatorii de telefonie se extinde plus alte update-uri aduse la variantele anului trecut. Așadar, Samsung Galaxy A14 5G va fi subiectul acestui articol, avându-l de câteva zile în teste ne-am format o părere și vrem să vă prezentăm cât mai multe detalii despre el.
Pachet
Cutiuța subțire și mică, albă, tipică Seriei A de la Samsung, are imprimată o imagine cu spatele smartphone-ului și o parte din display și pe cutie nu lipsește denumirea modelului și sigla Samsung. Pe una dintre lateralele mici avem codurile de bare și informații despre specificațiile tehnice (în cazul modelului nostru de teste este vorba despre A14 5G cu 4GB/128GB versiunea de culoare Light Green), iar în partea din spate avem un text, tradus în mai multe limbi, în care ni se spune că “în pachet nu e inclus alimentatorul pentru priză sau căști, accesoriile fiind vândute separat.”
În cutia, confecționată dintr-un carton reciclabil, destul de “moale” avem o altă cutie în care este ghidul de utilizare și cablul USB-C – USB-C pentru transfer de date și încărcare, iar sub aceasta avem smartphone-ul învelit într-o folie care se dă jos la prima utilizare. Sub A14 5G avem un cofraj de carton unde se observă cheița pentru SIM.
Aspect
La prima vedere, A14 5G arată bine având un corp de plastic de o culoare interesantă (Light Green), capacul fiind ștanțat mărunt într-o formă care amintește de amprenta unui deget. Se observă numai dacă privești de aproape, textura simțindu-se foarte plăcut la atingere și acționând și împotriva urmelor de… amprente. Pe capac, în partea de jos, în relief este sigla Samsung, argintie, sub care sunt ștanțate alte informații cu un font foarte mic, iar în partea de sus, în stânga, avem cele trei camere și LED-ul Flash.
Marginea e rotungită, alunecoasă și nu include acea textură de pe capacul spate, iar pe ea găsim, în partea de sus un microfon; pe cea de jos difuzorul, alt microfon, mufa jack pentru căști și microfon (handsfree) și portul USB-C pentru alimentare/transfer de date. Pe latura din stânga avem sertarul pentru SIM, iar pe cea din dreapta butonul de Power cu senzorul pentru amprentă și butonul +/- de volum.
Display-ul este încăpător cu margini vizibile, în partea de sus, central fiind camera selfie lângă care sunt senzorii (nu se văd).
Tehnic
167.7 x 78 x 9.1 mm sunt dimensiunile lui A14 5G și cântărește doar 202g și are o ramă și spate de plastic, display-ul fiind din sticlă. Are un chipset Mediatek MT6833 Dimensity 700 (7 nm) – SM-A146P cu GPU Mali-G57 MC2 – SM-A146P și poate fi găsit în mai multe configurații: 64GB/4GB RAM, 128GB/4GB RAM, 128GB/6GB RAM sau 128GB/8GB RAM.
Display-ul LCD este de 6.6 inci, suportă rezoluția maximă de 1080 x 2408 pixeli și are o “viteză” de 90Hz, iar la conectivitate avem USB Type-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac și Bluetooth 5.2, NFC și bineînțeles, 5G, la datele mobile. GPS, GLONASS, GALILEO sunt prezente la categoria de GPS, iar la senzori avem cel de amprentă, accelerometru, giroscop, proximitate, compass și barometru.
Bateria Li-Po 5000 mAh suportă încărcare la 15W, terminalul dispune de un port jack pentru căști/microfon și un difuzor. Cele trei camere principale sunt de 50 MP, f/1.8, (wide), 2 MP, f/2.4, (macro) și 2 MP, f/2.4, (depth), avem un LED Flash, iar camera selfie este de 13 MP, f/2.0, (wide). Filmările se fac la 1080p@30fps, atât pe camerele principale cât și pe cea de selfie.
Pe A14 5G rulează Android 13, One UI Core 5 și smartphone-ul este disponibil în variantele de culori Black, Light Green, Dark Red și Silver.
Internațional, A14 5G dispune de chipset Exynos 1330 (5nm) – SM-A146B și GPU Mali-G68 MP2 – SM-A146B, are slot de card dedicat microSDXC și include FM radio.
Testare
În mână, A14 5G, după cum spuneam, are dimensiunile potrivite, îmi place culoarea și acea textură de “amprentă” și este foarte ușor. În schimb, marginile rotunjite pun probleme la stabilitatea în palmă, sau dacă vrei să-l iei repede de pe o suprafață plană – când încerci să-l apuci cu degetele – o să alunece de multe ori. Cum îmi place să spun, de fiecare dată, la recenziile la mobile, recomand o husă care nu numai că protejează terminalul, dar îl face și mai stabil în mână și apără și camerele de pe spate de zgârieturi. Husa oferă și stabilitate mobilului atunci când îl folosești așezat pe o suprafață plană.
Acest “trend” cu pachetul de telefon cât mai simplu și mai gol, fără căști, alimentator, sau orice accesoriu util (ex. husă și folie aplicată pe display) înțeleg că, contribuie, la un preț mai scăzut, respectiv ajută și la reciclarea și uzul de accesorii adiționale. Cutia “moale”, deși reciclabilă și ea, mi se pare că nu ajută prea mult la protecția conținutului, trăgând concluzii la cum se comportă firmele noastre de curierat cu livrarea.
A14 5G este acum, teoretic, mai rapid în datele mobile mulțumită conexiunii 5G (care, din păcate nu a ajuns la periferia capitalei și acoperă doar anumite zone centrale, dar care se extinde) avem o viteză bună de transfer deși, m-am împiedicat de un rezultat foarte ciudat la testele de viteză Wi-Fi, teste făcute pe un router cu net de 1GB, care, pe smartphone-ul personal (S21 Ultra) atinge viteze de până la 700-800Mbps (Wi-Fi6), dar pe A14 5G am reușit să “prind” maxim 50Mbps. Distanța între router și terminal este de aproximativ 2 metri. Am repetat testele, am insistat puțin asupra conexiunii, rezultatele fiind aceleași…
Știți cum e, de preferat este să poți testa cumva produsul înainte să-l achiziționezi și chiar dacă nu ajungi la Samsung s-o faci, acesta s-a gândit la o soluție virtual de a face acest lucuru, ceea ce, personal, mi se pare o idee destul de bună/drăguță. Poți testa, spre exemplu, acest model, A14 5G, virtual, într-un simulator pe pagina Samsung.
“Vezi tot ceea ce-ți place în culori vibrante”
Display-ul este luminos, plăcut, rapid (90Hz) și foarte responsive dpdv tactil, iar specificațiile tehnice contribuie la o experiență de utilizare plăcută, alături de sistemul actual de operare Android 13, personalizat de Samsung cu ONE UI ajuns la varianta 5.0 (și urmează să fie disponibil, probabil și 5.1 deja prezent pe flagship-uri). Nu lipsesc aplicațiile dedicate Samsung, nici cele Google și avem chiar și un folder prestabilit pentru câteva aplicații Microsoft.
Navigarea este plăcută și rapidă, intuitivă și destul de user friendly, să zicem așa. Display-ul încăpător poate afișa multe informații existând chiar și posibilitatea de a împărți ecranul pe din două unde să lucrezi cu două aplicații în tandem, spre exemplu. În regim Office, A14 5G se descurcă foarte bine, la fel și la browsing și cu aplicațiile de social media, iar display-ul afișează imagini frumoase atunci când redai conținut video, fie prin video confernițe, urmărirea de fișiere video din smartphone sau aplicațiile tale preferate de streaming (Netflix, HBO MAX, Amazon Prime Video, SkyShowtime, Disney+ și YouTube). Mă așteptam să am probleme cu “buffer-ul”, după acele teste ciudate de Wi-Fi, dar nu a fost cazul. Chiar dacă am așteptat puțin, întotdeauna au pornit și au rulat fără întreruperi video-urile prin streaming.
Pe partea de audio, difuzorul mono se aude destul de tare și clar, dar pentru o experiență completă și mai bună, audio, căști sau sistem audio este recomandat având acum posibilitatea de conectare nu numai prin Bluetooth, dar și prin acel port jack, sau chiar și prin portul USB-C. Spotify sună bine pe echipamente premium pe A14 5G.
Conversațiile telefonice sau video se aud bine, sunt auzit și văzut bine, aici contribuid microfoanele integrate dar și camera selfie.
Cu magazinul dedicat pentru aplicații al Samsung respectiv cel al Google, ai acces la ce aplicații dorești tu, gratuite sau plătite și spațiu e destul să instalezi, respectiv puterea de calcul este bunicică pentru a rula aproape orice aplicație.
Nu am cum să nu abordez puțin și jocurile. Asphalt Legend s-a simțit că are nevoie de mai multă putere de calcul, dar măcar s-a văzut bine pe display mulțumită celor 90Hz, iar ca deobicei, am pus la teste și aplicația NVIDIA GeForce NOW Ultimate pentru a pune la încercare, încă o dată, atât capacitățile tehnice dar și streaming-ul via Wi-Fi. Cu un DualShock conectat via Bluetooth (dar și o tastatură cu mouse) – care, apropos, atât conectarea cât și funcționarea au fost ireproșabile – am dat drumul la câteva jocuri pretențioase precum Atomic Heart, Death Stranding, Cyberpunk 2077, Control și Outriders care au cam pus ușoare probleme de rulare mare parte datorită conexiunii nu instabile și insuficiente.
Camera principală, pe timp de zi, dacă este și soare (din păcate pe perioada testelor nu a fost) oferă capturi bune, clare, pline de culoare și cu destul contrast să scoată în evidență detalii mulțumită camerei de 50MP. Am testat diferite moduri de fotografiere, cu AI-ul pe On, cu zoom (care este de 2x), panorama, portrait și macro, iar la filmare am făcut un scurt test la Full HD la 30fps.
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Rezultatele arată bine, după cum ziceam, în studio cu lumini bune, A14 5G oferind imagini clare și frumoase, iar cu camera de 50MP detalii multe, dar și natura arată bine, pozele de aproape și Portrait la fel. Îmi place modul Macro că este capabil, cel puțin mai capabil decât vechiul flagship pe care l-am folosit pentru pozele din acest articol. Deci, tot respectul. Încep să dispară claritatea atunci când și lumina este mai slabă, pozele pe timp de noapte fiind totuși ajutate de modul Night, care rezultă imagini cât de cât decifrabile, acceptabile.
Bateria este, cred, atuul acestui terminal, cei 5000 mAh fiind de ajuns să poți să-ți faci de cap toată ziua, cum dorești cu A14 5G, seara având încă baterie să prindă a doua zi și încă puțin din ea. Cu un alimentator rapid (am folosit pe cel al mobilului personal) încărcarea s-a făcut greoi, comparativ cu vitezele de acum de pe flagship-uri, dar nu prea a contat că dacă-l pui peste noapte la încărcat, e timp berechet să se încarce la 100% până la ceasul dimineții.
A14 5G este un terminal distractiv, colorat, aspectuos, potrivit tinerilor elevi sau studenți, cu care se pot nu numai distra cu el dar și folosi în “treburile” profesionale/școlare. Ușor și cu camere gata să surprindă momentele plăcute din viață, A14 5G te conectează cu prietenii și familia și te bucuri de el la maxim fără să-ți faci griji că “te lasă bateria”. Bineînțeles, dacă-ți dorești “mai mult” de la un companion smart, poți opta pentru A34 sau A54 din această serie A nouă, iar dacă vrei ceva de top, flagship-urile Ultra te așteaptă.
Concluzie
A14 5G este un terminal vesel, simplu, atrăgător, cu specificații decente și potrivit pentru tineri și adolescenți; bun pentru la școală sau la birou și care surprinde momentele preferate cu camerele sale capabile de cadre plăcute.
Samsung Galaxy A14 5G se comercializează în România la un preț de aproximativ 1.000 lei, în funcție de varianta cu specificațiile alese.