Culorile, bucuria, starea de bine, fericirea – tot ce trebuie și avem nevoie în viața noastră și dacă este nevoie ca acestea să fie aduse de companionul nostru cel mai popular în zilele acestea – smartphone-ul – atunci acesta este necesar să îndeplinească o mare parte dintre “cerințe”.
LIVE VIVID
Xiaomi Redmi Note 12 – cel mai nou smartphone din clasa de mijloc de la Xiaomi – este promovat ca un companion care îndeplinește o parte dintre aceste cerințe pozitive necesare pentru posesorii de device-uri purtate zi de zi pe post de companion informațional și nu numai.
Redmi Note 12 a ajuns și pe la noi la teste și ne-am bucurat să-l putem scoate în parc să-i testăm capacitățile foto, dar și să-l utilizăm și să-l testăm pentru a ne face o părere, dar și pentru a vedea dacă este “ceea ce trebuie” pentru un utilizator de rând în căutarea unui trai pozitiv la are contribuie și acest smartphone.
Pachet
Albul predomină când e vorba de ambalajele produselor Xiaomi și se aplică și în cazul Redmi Note 12, cutia de carton având înscripționată, pe lângă logo-ul “Mi” și imaginea smartphone-ului față-verso, o reamintire că acest produs include suport Google și un sticker cu codurile de bare și informațiile generale tehnice despre acest model (în cazul nostru versiunea Ice Blue cu 8GB RAM/12GB ROM).
Deschidem cutia și avem puse într-o cutie mai mică Quick Start Guide, Safety Information și Warranty Card, la manuale, plus cheița pentru SIM și o husă de protecție transparentă, din silicon. Sub cutie este smartphone-ul într-o punguță de protecție, care vine cu folie aplicată, iar apoi avem alimentatorul Fast Charger pentru priză și cablul USB pentru încărcare și transfer de date – ambele de culoare albă.
O cutie măricică, greoaie față de altele din categoria sa de produse și cu un conținut perfect pentru tot ce ai nevoie la prima utilizare.
Aspect
Varianta Ice Blue arată foarte elegant, (există și varaintele Frosted Green, Matte Black, Mystique Blue – internațional) și capacul spate arată bine în lumină naturală – un bleu semi-lucios dinamic plus în partea stângă sus cele 3 camere și LED-ul flash sunt încadrate într-un dreptunghi de plastic transparent. Pe spate este inscripționat pe orizontală “Redmi”.
Marginile sunt drepte deci stă foarte bine în mână, iar în partea de sus avem un microfon, senzorul IR și jack audio pentru căști, iar pe cea de jos, avem portul USB-C, microfon și difuzorul. Pe latura din stânga avem sertarul pentru SIM, iar pe cea din dreapta butonul de Power care integrează și cititorul de amprentă și cele două butoane +/-.
Display-ul are un “bezel” vizibil, camera selfie fiind poziționată pe centru, în partea de sus, imediat sub difuzorul pentru convorbiri, lângă care se află “ascunși” și câțiva senzori.
Din punct de vedere al aspectului, Redmi Note 12 arată bine în mână și pus la ureche, mai ales în lumină naturală.
Tehnic
165.9 x 76.2 x 8 mm sunt dimensiunile, iar greutatea este de 188gr ceea ce înseamnă că Redmi Note 12 este ușor, nu e deloc “butucănos” și nu avem motive să ne speriem că este “firav” pentru că dispune de certificare IP53 pentru praf și stropi de apă, iar display-ul este protejat de Corning Gorilla Glass 3.
Puterea de calcul este dată de Qualcomm SM4375 Snapdragon 4 Gen 1 ajutat fiind de către GPU Adreno 619 și poate fi găsit în variantele cu 128GB și 4GB RAM, 128GB și 6GB RAM sau 256GB și 8GB RAM, iar memoria de stocare poate fi extinsă prin card microSDXC.
Display-ul AMOLED este de 6.67 inci, suportă rezoluția maximă de 1080 x 2400 pixels și funcționează la o frecvență de 120Hz, iar sistemul de operare este bazat pe Android 12 cu interfața grafică MIUI 14.
La senzori avem cel de amprentă de pe butonul de Power, accelerometru, giroscop, proximitate, compass, GPS și GLONASS la poziționare, iar la conectivitate avem USB Type-C 2.0, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 5G, Bluetooth 5.1, NFC și port IR dar și jack audio 3.5 mm.
Cele trei camere sunt de 48 MP (wide), 8 MP (ultrawide) și 2 MP (macro), iar cea selfie este de 13 MP (wide). Filmările se fac la 1080p@30fps, avem suport HDR și avem și Flash Dual-LED.
Bateria Li-Po are o capacitate de 5000 mAh cu suport de încărcare la 33W.
Testare
Aspectul lui Redmi Note 12 cerea să fie scos în aer liber așa că l-am dus la plimbare prin parc fiind mai ușor și mai plăcut să-l admirăm, dar și să-l supunem la câteva teste naturale foto.
În mână, Redmi Note 12 stă bine fixat, datorită marginii plate și greutatea redusă îl face ușor de manevrat chiar și cu o singură mână. În lumină naturală acel bleu îți încântă ochii și nici nu e magnet de amprente, iar bineînțeles, chiar dacă are certificare IP53 recomand să-i puneți husa din pachet, care nu-l face mai butucănos și aduce și avantajul să nu se zgârie zona de camere plus e stabil când îl folosești pe o suprafață plană.
Din punct de vedere al aspectului, este clar un device simpatic și arătos și reușește să aducă acea veselie și culori despre care vorbeam la introducerea articolului ceea ce-l face potrivit și pentru adolescenți și elevi, fete sau băieți. Bineînțeles, dacă e prea colorat există și varianta Matte Black care-i oferă un “ton” mai serios.
Display-ul fiind AMOLED mergi la sigur cu el și se observă din poze că se vede bine, clar, contrastul fiind deajuns să facă față luminii directe a soarelui. Spațiul de lucru (touch) e mare și ai vizibilitate bună; foarte responsive și plăcut la atingere (inclusiv capacul spate și rama). Display-ul are o ramă neagră (bezel) destul de măricică dar nu deranjează deloc și dacă te străduiești poți să-l folosești și cu o singură mână. Fluiditatea dată de cei 120Hz contează foarte mult în jocurile cu acest suport, dar și în utlizarea sistemului de operare.
Apelurile audio, dar și cele video via Skype, Teams, Zoom, WhatsApp și Messenger se aud și se văd bine, lucru împărtășit și de cei din capătul celălalt al “firului”. Acest lucru a fost posibil datorită unei camere selfie destul de bune (cei 13 MP contează), dar și a microfoanelor de pe Redmi Note 12.
Nu am reușit să “prind” semnal 5G pentru că nu există acoperire în zona unde am făcut testele, dar pe 4G+-ul celor de la DIGI, internetul și comunicarea a fost fluentă și a funcționat bine. Când vine vorba însă de Wi-Fi, la 2 metri de un router cu DIGI 1G, transferurile arătând așa (via Speed Net):
Comparând cu vitezele de transfer obținute cu alte smartphone-uri din aceeași categorie, cifrele sunt “normale”, dar făcând o comparație, spre exemplu cu cele obținute cu terminale flagship (700-800Mbps via Wi-Fi6)… poate părea foarte puțin, însă…
Testată această conexiune când vine vorba de streaming audio (via Spotify) și video (via YouTube, Netflix, HBO MAX, SkyShowtime, Disney+, Prime Video) rezultatul a fost o redare a conținutului lină, neîntreruptă de buffer-uri sau alte probleme.
În cazul jocurilor însă, prin NVIDIA GeForce NOW Ultimate, streaming-ul a contat foarte mult când și când apărând notificare că, conexiunea este slabă, iar titluri “grele” precum Cyberpunk 2027, Atomic Heart sau Death Stranding având nevoie de o viteză mai mare când vine vorba de conectivitate. Dar jocurile din magazinul de aplicații, inclusiv jocul nostru preferat de testare când vine vorba de mobile, Asphalt Legends, a rulat bine aici contând mult și “viteza” display-ului (120Hz).
Folosit în regim de office, Redmi Note 12 este foarte plăcut de utilizat, spațiul mare oferit de display și performanțele tehnice contând foarte mult. Prin aplicațiile social media navighezi cu plăcere, la fel și prin browsere, iar dacă-ți dorești un device pentru entertainment, muzica se aude binișor prin difuzor, dar să nu uităm că avem suport pentru căști și boxe prin Bluetooth și cel mai important prin clasica mufă de tip “jack”!
Ajuns la MIUI 14 (14.0.4 mai exact), având la bază Android 12, sistemul de operare este stabil și include suport Google dar și multe aplicații dezvoltate de Xiaomi care funcționează bine și sunt de ajutor:
Cele trei camere principale sunt pregătite să tragă rapid cadre și datorită vitezei aplicației dedicate și în lumină naturală, cu soare, rezultatele sunt destul de promițătoare. Am lăsat AI-ul pe ON și am tras câteva cadre atât afară la soare, cât și pe o vreme mai “mohorâtă”, cu zoom, de aproape și macro, panoramic și în studio. Scurta filmare am făcut-o la 1080p@30fps.
*Ca de obicei, vreau să precizez că atât dimensiunile cât și 20% din calitatea imaginii pozelor au fost reduse intenționat pentru a le putea posta aici, dar veți putea clar să vă faceți o idee despre rezultatul original.
Culorile arată bine, naturale, iluminarea e bună și cadrele din parc sunt plăcute. Cele de aproape și din studio arată chiar bine, dar odată ce lumina este din ce în ce mai slabă apare și “zgomotul de fundal” și acele zone blurate. Zoom-ul este scurt, iar pe partea de filmare, rezultatul este bun luând în considerare doar posibilitatea de video la Full HD @ 30fps.
Pe perioada testelor bateria este cred cel mai mare avantaj al Redmi Note 12 rezistând după o zi de “stres” rămânând chiar și cu câteva procente pentru a doua zi, dar odată ce-l pui la încărcat la cei 33W ai alimentatorului, în o oră maxim ești cu el gata la 100%!
Este important ca în ziua de astăzi să poți oferi clienților din mai multe categorii sociale un produs pe placul (și buzunarul lui), iar Xiaomi se află printre producătorii de terminale mobile care oferă această posibilitate. Redmi Note 12 nu este un terminal entry-level ci se situează undeva pe la mijloc venind cu câteva atuuri foarte bune de care se pot bucura și cei care preferă (și își permit) un terminal casual.
Concluzie
Redmi Note 12 aduce bucurie în palmele celor care caută un companion mobil pe care să comunice audio/video ușor, să-l folosească la pozat rapid și în operațiuni de tip office, dar și pentru entertainment și gaming casual. Venind cu atuuri precum o baterie și un display bun, dar și un aspect plăcut, Redmi Note 12 este ceea ce are nevoie orice utilizator fără mari pretenții.
Xiaomi Redmi Note 12 se comercializează la un preț de aproximativ 1000 lei în funcție de specificațiile tehnice alese.