Elemental – Recenzie

"Povestea de dragoste dintre elemente opuse este frumoasă însă parcă nu pot trece peste sentimentul că Pixar ar fi fost în stare să ofere mai mult."

0
1126
Ascultă acest articol


Elemental este un film animat lejer, elementar aș spune, ca de vară. ”

Regizor: Peter Sohn

Scenariu: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh

Gen: Aventură, Animație, Comedie

Lansare: 15.06.2023

Durata: 1h 43min

Studio: Pixar, Disney Studios

Clasificare: A.G.

Distribuitor: Forum Film

Actori:

Leah Lewis … Ember (voce)
Mamoudou Athie … Wade (voce)
Ronnie Del Carmen … Bernie (voce)
Shila Ommi … Cinder (voce)
Wendi McLendon-Covey … Gale (voce)
Catherine O’Hara … Brook (voce)
Mason Wertheimer Mason Wertheimer … Clod (voce)
Ronobir Lahiri … Harold (voce)
Wilma Bonet … Flarrietta (voce)
Joe Pera … Fern (voce)

Sinopsis:

„Elementar” este cel mai nou lungmetraj original de la Disney și Pixar, a cărui acțiune este plasată în orașul Element, unde locuitorii din foc, apă, pământ și aer trăiesc împreună.

Povestea o prezintă pe Ember (Flamă), o tânără dură, iute la minte și înflăcărată, a cărei prietenie cu un tip distractiv, sentimental și docil, pe nume Wade (Șuvoi), îi pune la îndoială convingerile despre lumea în care trăiesc.

Recenzie:

Elemental este un film animat lejer, elementar aș spune, ca de vară. Povestea de dragoste dintre elemente opuse este frumoasă însă parcă nu pot trece peste sentimentul că Pixar ar fi fost în stare să ofere mai mult.

Firul narativ conține și alte straturi pe lângă tema principală a iubirii „interzise”. Mi s-a părut interesant că au inclus și o temă a relațiilor cu părinții, despre tradiție și cum fac părinții tot ce le stă în putință ca cei mici să aibă un viitor asigurat – însă poate acel viitor nu corespunde alegerilor proprii. Inclusiv felul în care funcționeaza societatea elementelor are ceva de spus despre realitate, despre cum avem de fapt mai multe în comun unii cu alții decât am crede la început, despre cum discriminăm diferențele dintre noi fără să le înțelegem până la capăt.

Doar că aceste substraturi de care spun nu sunt fructificate și se trece repede peste ele. Însăși cursul evenimentelor îmi pare ceva mai diluat decât ce ar putea realiza cineva de la Pixar. De regulă personajele principale se întâlnesc cu mai multe personaje în drumul lor, care să le pună piedică sau să le ajute. În Elemental lucrurile sunt neașteptat de limpezi pe firul principal, fără să continue să exploreze elementele din fundal care aveau potențial.

Un public care va dori doar să se relaxeze probabil că va trata micile substraturi nedezvoltate cu superficialitate sau nici nu le va distinge. Ceea ce nu ar fi un lucru rău în sine, căci un film ușor de procesat pentru părinți și copii cu un mesaj frumos e binevenit întotdeauna. Doar că, repet, știam că echipele de la Pixar sunt capabile de mai bine.

Wade și Ember sunt ilustrați inedit, exprimând vizual identitatea unor elemente care se atrag prin felurile în care se pot completa unul pe celălalt. Animațiile celor doi sunt destul de creative atât în exprimarea sentimentelor cât și în diferite situații critice – apa și focul chiar pot face echipă când este nevoie. Totuși, cea mai reușită parte a animațiilor rămâne tot exprimarea sentimentelor. Focul lui Ember se întețește în stări chimice diferite în funcție de sentiment. Indiferent de emoția pe care o simți este bine s-o exprimi sincer – mai ales față de tine însuți. Toate emoțiile sunt puse într-o lumină sănătoasă din care copiii pot învăța dacă nu sunt distrași prea repede de acțiunea filmului.

Efectele 3D au fost atât de blânde încât am uitat că am ochelari pe nas la ieșirea din sală. Sunt aplicate suficient de corect cât să nu obosească ochii. Totuși ai putea la fel de bine să-l vezi în formatul 2D.

Înaintea filmului rulează filmul scurtmetrajul Carl’s Date, care pică bine dacă îți era dor de Up. Interacțiunea dintre Carl și câinele său Dug este simpatică prin ilustrarea prieteniei pe care o poți întreține cu animalul tău de companie la bătrânețe.

Elementar poate fi văzut subtitrat sau dublat în cinematografe începând cu 15 iunie, distribuit de Forum Film România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.