Ascultă acest articol


În perioada 3-5 noiembrie 2023, s-a deșfășurat cea de-a doua ediție a Caravanei Serile Filmului Românesc (SFR) la Râmnicu Sărat. O ediție cu: Irina-Margareta Nistor, Nicodim Ungureanu, Sorin Lupașcu, Georgiana Saizescu, Cătălin Saizescu.

Timp de trei zile, cultura ne-a unit la Râmnicu Sărat. Public de toate vârstele, seri de film și invitați de excepție. Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” a fost gazdă pentru aproximativ 500 de spectatori.

Prima seară a festivalului s-a concentrat asupra vremurilor de altădată. Proiecția filmului Playback (regizat de Iulia Rugină) a fost urmată de un party retro pe vinyl, unde Sorin Lupașcu, cel mai celebru DJ din perioada României comuniste, a reconstituit atmosfera discotecilor din anii ’80. ,,Să știți că am aceleași emoții pe care le-am avut peste tot în țară cu filmul Playback, o realizare excepțională a Iuliei Rugină. Este primul film din țară care aduce imagini de arhivă despre cum se dansa, despre cum arăta o discotecă și despre ce însemna distracția la acel moment”, a mărturisit Sorin Lupașcu.

A doua zi din festival a debutat cu „6,9 pe scara Richter” (regia Nae Caranfil) , „un film despre prietenie, iubire, pe care Nae Caranfil a ținut foarte mult să îl facă și a fost extrem de complicat să obțină scenele de «cutremur propriu-zis». A construit decorul de așa natură încât să nu se miște doar camera, ci a vrut să fie foarte realistă povestea”, după cum a povestit criticul de film Irina-Margareta Nistor. Ulterior, publicul a participat la o lecție semnificativă de istorie, la proiecția filmului „Libertate” (regia Tudor Giurgiu), urmată de o discuție interactivă cu actorul Nicodim Ungureanu. „Vreau să laud încă o dată actorii din filmul Libertate, sunt extraordinari. Tudor Giurgiu a reușit să coordoneze o echipă atât de mare și să țină racordul de stare”, a menționat acesta.

Ultima zi a festivalului a început cu zâmbete și energie molipsitoare aduse de copiii care au vizionat filmul „Happy Feet 2: Mumble dansează din nou” (regia George Miller). A continuat cu „Sosesc păsările călătoare” (regia Geo Saizescu), iar parcursul festivalului s-a încheiat cu avanpremiera comediei „Visul”, regizat de Cătălin Saizescu: ,,Filmul este inspirat chiar din viața scenaristului nostru, Gabriel Gheorghe. În film este vorba despre lumea filmului și cea a teatrului, dar și despre Shakespeare. Noi am optat pentru promovarea și vizionarea filmului în mai multe orașe din România înainte de marea premieră din 15 decembrie 2023, pentru că am vrut să aducem publicul românesc cât mai aproape de filmul nostru”, a mărturisit regizorul.

Ediția a II-a a Caravanei SFR a fost o călătorie cinematică prin vremuri și emoții. Râmnicu Sărat a strălucit în lumina filmului românesc.

Andrei Giurgia (director al Festivalului Serile Filmului Românesc): „Ne-am simțit foarte bine la Râmnicu Sărat pe parcursul celor trei zile de festival. Râmnicu Sărat este un loc minunat, cu o istorie aparte. Este important să vedeți filme, să veniți la cinema, la spectacole și la toate evenimentele care au loc la Centrul Cultural Florica Cristoforeanu. Caravana SFR are origini la Iași, pentru că acolo are loc cel mai mare festival de film românesc din țară. Tot ce facem noi, cei din Asociația Artis are legătură cu filmul românesc.”

Sorin Cîrjan, Primarul Municipiului Râmnicu Sărat: „Festivalul Serile Filmului Românesc ne-a captivat. […] Sper ca nu foarte departe să fie ziua în care cea de-a 7-a artă să readucă publicul în sălile de cinema. Dacă vrem ca lumea sa fie mai bună, putem începe de aici.”

Caravana SFR la Râmnicu Sărat este extinderea unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc și are o tradiție de 14 ani la Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.