Gaming! Gaming-ul, dragi jucători, gaming-ul este parte importantă din viața noastră, atât ca entertainment cât și profesional, pentru cei care frăguiesc prin eSports! Gaming-ul vine la pachet nu numai cu starea de bine și ne relaxează ci aduce cu el și beneficii în coordonarea ochi-mâini, multitasking și percepție mai bună, comunicare și unele jocuri chiar ne pun mintea la contribuție.
Gaming-ul merită atenția pe care o are acum – o eră în care este superb să fii gamer, nu numai din punctul de vedere al varietății extinse de jocuri și genuri de jocuri ci și din latura tehnică care face posibil gaming-ul la o calitate foarte bună.
Dacă armele unui jucător sunt mouse și tastatura, controller-ul sau consolele portabile, atunci inima este consola în sine și RIG-ul de gaming. Dar, tot ce au în comun toate acestea e un display, partea vizuală unde se întâmplă totul. Display-urile touch de la consolele mobile, mobile sau tablete și până la monitoare portabile, suprafețe de proiectare (pentru proiectoare) până la monitoare și foarte importante, televizoarele!
GAMES READY!
Televizoarele sunt în ziua de astăzi extrem de performante, și relativ de curând sunt adaptate și pentru gaming cu tehnologiile necesare, porturi, HUD-uri, sunet și tot ce trebuie. Samsung este unul dintre brandurile cele mai cunoscute global, mai ales pe partea de TV-uri, iar seria Neo s-a dezvoltat foarte frumos, mai ales în privința atenției sale pentru gameri, panoul QLED al modelului QN95C fiind, cum îmi place mie să-i zic, “GAMES READY!” și nu numai atât. Așadar vom discuta în acest articol despre Samsung Neo QLED QN95C cu focus pe gaming. Începem!
Pentru că dorim să fiți cât mai informați legat de acest produs, o să vă scriu, pe scurt, dar și printr-un montaj video, despre ambalaj și despachetare, montare și câteva informații despre sistemul de operare Tizen și setări. Consider că sunt esențiale pentru orice gamer dorește să achiziționeze acest produs. Dar dacă nu doriți, puteți sări direct la partea de “G A M I N G !”
Despachetarea se face, desfăcând – precum o coajă de banană una din laturile cutiei, care oferă acces la TV-ul prins în mai multe elemente de scârță unde găsim și componentele și accesoriile. Talpa metalică cu piciorușe cauciucate se află într-o punguță, piciorul cu partea exterioară detașabilă, și suport pentru cable management se află separat, iar pe lângă ghidul de utilizare și garanție, avem 4 șuruburi (pentru prinderea tălpii pe picior), capace pentru CI și altă zonă de acoperire de pe spate, minicamera SlimFit, telecomanda și cablul de alimentare. Sunt incluși, de asemenea, și distanțieri pentru cei care optează să prindă pe perete TV-ul.
Instalarea se face, la fel de ușor imediat cum scoatem TV din cutie. Îl punem cu fața-n jos pe ceva moale, și montăm pas cu pas – piciorul pe display (se face ușor, fără a fi necesar nici-un tool pentru montare), apoi se prinde talpa de picior – aici e nevoie de o șurubelniță în cruce pentru cele 4 șurubele din pachet, și gata totul. Dacă vă folosiți de îndrumările de instalare din pachet, în 15 minute e gata totul – de la despachetare, montare picior și talpă și pus pe picioare (bineînțeles, dacă se dorește montarea pe perete (VESA 300 x 200 mm), instrucțiunile sunt în pachetul suportului de perete). Dimensiunile exacte sunt 1225.4 x 768.4 x 232.1 mm și greutate 20.6 kg cu stand și 17.8 kg fără stand.
N-am putut să nu fac și o prezentare (în imagini și clip video – atașat mai jos) a lui QN95C pentru că pe spate putem vedea partea de conectivitate și cea de sunet 4.2.2CH cu subwoofer, capabilă de 70W și suport Dolby Atmos, OTS+ și Q-Synphony și observăm și un port special pentru cameră. La conectivitate avem 4x HDMI (4K 144Hz) cu eARC și Anynet+, Digital Audio Out (Optic), Ethernet (LAN), 2 x USB, RF In (antenă tv), CI+, Wi-Fi5 și Bluetooth 5.2.
Design-ul Infinity One arată foarte bine, este Ultra Slim, culoarea predominantă fiind negru, iar display-ul cu ramă (bezel) foarte subțire. QN95C este de 55′ cu panou antireflexie QLED 4K (3.840 x 2.160) care are o rată de reîmprospătare de 100Hz (care poate ajunge la 144Hz).
Ca aspect, pe dinafară QN95C arată foarte bine, dar să pătrundem înăuntru pentru a ne face idee despre specificațiile tehnice și tehnologiile suportate. Procesorul este Neural Quantum Processor 4K (4K cu 4K AI Upscaling) și include Quantum Matrix Technology, Neo Quantum HDR+ (Auto HDR Remastering), Real Depth Enhancer, Pantone Validated, Eye Comfort Mode și, după cum spuneam, suport pentru Gaming (discutăm mai jos despre acesta).
Și la capitolul Accesibilitate găsim opțiuni extinse, este un produs ECO Friendly și include elemente Smart (SmartThings, Ambient Mode+, Bixby – asistent vocal și suport wireless Dex) prezentând avantaje pentru cei care își fac un eco-system Samsung (mobil, tabletă, soundbar, etc). Sistemul de operare este Tizen. Camera inclusă SlimFit se montează foarte ușor pe acel connector (vedeți în montajul nostru video) și poți accesa, spre exemplu Google Teams sau prin Hello pe Windows 11, pentru a face videoconferință.
Telecomanda este excelentă și merită să vă zic puțin și despre ea. E micuță și se încarcă solar (și ai și port USB-C), are numai câteva butoane, cele de volum și al canalelor se împing în direcția sus/jos ci nu se apasă. Nu lipsesc butoanele pentru serviciile noastre preferate de video streaming, cele multimedia și cele de direcție, și avem chiar și un mic LED-uleț de stare. Foarte plăcută în mână și de utilizat, bateria ține practic la infinit (puneți-o pe burtă când nu o folosiți și se încarcă de la lumina naturală sau chiar și la bec).
După cum spuneam, am pregătit pentru voi și un montaj video în care, în prima parte vă prezint, pe repede-înainte, cum se montează talpa și piciorul pe display, cum arată partea din spate cu tot cu conectivitate și difuzoare și apoi trec la o prezentare rapidă a telecomandei și posibilitatea controlului unei console PS5 cu ajutorul ei via HDMI cu eARC și o prezentare rapidă a meniului HOME (Tizen). În partea a doua avem gaming-ul și încheiem cu un trailer foarte popular pentru a afla cum se aude și cum se vede QN95C:
G A M I N G !
Să trecem la “ELEFANTUL DIN CAMERĂ” – GAMING-ul pe QN95C. Ei bine de văzut, ne-am convins că se vede bine, sistemul audio e destul de capabil și include Object Tracking Sound+ (OTS+) – aduce imersivitate audio 3D și realism, iar dimensiunea e perfectă pentru o sufragerie normală cel puțin, iar pentru o cameră de jucător clar devine “piesa principală” de acolo.
La conectivitate putem monta pe QN95C, în primul rând un Xbox Series X|S și/sau RIG PC via HDMI, dar și PlayStation 5, sau Switch sau pe toate deodată nu de alta dar sunt disponibile 4 porturi HDMI 2.1 care asigură viteză mare de transfer/streaming, iar cei 60FPS sunt garantați cu boost către 144hz mulțumită Motion Xcelerator Turbo Pro cu suport pentru rezoluție 4K și vă reamintim că televizorul suportă Super Ultrawide GameView (21:9 și 32:9).
TV-ul beneficiază de Auto Low Latency Mode (Low Input Lag) care asigură o reacție instantanee la apăsarea unui buton, și include FreeSync Premium Pro cu suport pentru AMD FreeSync Premium Pro în caz în care pe PC dispui de un GPU AMD.
Conectat pe PC, pe care avem o placă video NVIDIA RTX4080 și pe PS5 prin HDMI cu eARC, pe QN95C ai la îndemână să comuți între ele rapid (dacă ai și Xbox Series X|S și Switch – ar fi perfect) astfel la doar o apăsare de buton, la Surse, și ești pe device-ul de gaming preferat.
Pe PC am testat titluri precum Call of Duty: Modern Warfare III (2023), Cyberpunk 2077, Forza Horizon 5, Diablo IV, Warcraft III Reforged, Death Stranding, Outriders, Control, Atomic Heart și pe QN95C am avut întotdeauna 60fps garantați, răspuns rapid, chiar și dacă nu este compatibil GSYNC. Un mare avantaj este și aplicația NVIDIA GeForce NOW pe care o poți descărca din magazinul Tizen direct pe TV, iar odată ce ți-ai pus controller-ul Dual-Sense prin Bluetooth, o tastatură cu mouse (se găsesc destule kit-uri prin Bluetooth sau wireless prin adaptor USB) respectiv un controller pentru PC/Xbox care a mers la fix și pe TV prin USB – Razer Wolverine V2 Chroma, adaugi contul tău de Ultimate și toate jocurile tale sunt gata de jucat pe QN95C! Din titlurile enumerate mai sus, le-am jucat și prin GeForce NOW conectat cu internetul prin portul LAN (cablu), dar am făcut o probă și prin Wireless și aici contează, puterea semnalului și unde ai plasat router-ul. Oricum, în ambele situații, GeForce NOW s-a descurcat foarte bine cu jocurile, 4K @ 60FPS rulând “fin”.
Pe PlayStation 5 – pus prin HDMI eARC am putut folosi telecomanda QN95C pentru a naviga prin meniuri, iar apoi am pus la teste RoboCop: Rogue City, Marvel’s Spider-Man 2 și The Crew Motorfest – pe care le puteți vedea și în montajul nostru video. Pe lângă cele trei titluri, am mai încercat și F1 2023 și EA Sports WRC, Diablo IV, God of War Ragnarok (cu DLC-ul Valhalla) și (iarăși) Cyberpunk 2077 – plus câteva titluri mai micuțe, arcade și strategie, ca să vedem cum se văd și se aud pe QN95C – și am fost chiar încântați de rezultat.
Tizen (SmartHUB – interfața HOME) este gândit să includă gaming-ul în ecuație ba chiar există și un meniu dedicat Gaming-ului care poate fi accesat rapid printr-o apăsare mai lungă a unui buton de pe telecomandă, afișându-se pe ecran acest meniu de unde poți face “on the fly” setările de gaming preferate și de unde afli detalii despre rezoluție, fps, sunet și altele. Poți folosi preset-uri gata făcute pentru mai multe genuri de jocuri și ai două pe care le poți configura cum vrei tu. Unele setări te vor duce în meniurile TV-ului, iar SmartThings se asigură că toate device-urile tale Samsung sunt perfect sincronizate (spre exemplu eu dețin și smartphone, ceas, tabletă și căști și foarte ușor se “împerechează” și le poți configura/adapta la tot ce faci în “ecosistemul” Samsung). Mai mult de atât poți găsi în aplicația TV-ului și joculețe pe care, dacă ai controller-ul/tastatura și mouse atașate, te poți amuza cu ele. Am căutat Steam Link dar nu l-am găsit și nici Boosteroid – un fel de magazin de joculețe pe care le poți juca și pe TV, însă, cu GeForce NOW ai aproape tot ce-ți dorești, săptămânal adăugându-se titlurle cele mai noi.
Meniul TV e ușor de umblat cu el și cam rudimentar cu acces la modificări generale de sunet, imagine, conectivitate, gaming, update șamd, și avem și scurtături la elementele cele mai importante, printr-un HUD care este afișat oricând în partea de jos a ecranului:
TV-ul a fost premiat și a fost bine primit nu numai de către gameri, dar și la festivaluri și cotat bine și de jurnaliști, Trusted Reviews – un portal popular de tech, recomandându-l; T3 – o publicație de tehnologie, oferindu-i Platinum Award, iar popularul ziar Newsweek marcându-l ca fiind Editor’s Choice.
Design-ul Infinity One Design este clar superb și jocurile arată tare bine pe el, DOLBY-ul își face și el prezența fie la capitolul Atmos sau Vision – QLED afișând culori superbe, un contrast și luminozitate foarte bună, și un negru destul de “profund”, iar HDR+ oferind și mai multă imersivitate imaginilor. Dacă vrei însă să aduci un sunet mai bun poți opta la un soundbar (Samsung are destule modele) iar dacă include tehnologia Q-Symphony atunci cu siguranță vei primi o calitate audio de standarde înalte.
Am avut posibilitatea să compar QN95C cu un OLED de la alt brand și totuși există diferențe, fiind vorba, bineînțeles și de tehnologii diferite QLED vs OLED. OLED-ul oferă imagini mult mai frumoase, clare, cu un negru de-a dreptul pătrunzător, culori aprinse, iar tehnologiile AI luptă să perfecționeze și mai mult calitatea imaginii, însă QLED are avantajele sale unul dintre acestea fiind un preț mai mic.
La finalul montajului nostru video am introdus și trailer-ul celor de la Rockstar pentru Grand Theft Auto 6 (GTA VI) pentru a ne face o idee cum se vede și aude QN95C.
Ca un fel de concluzie, NEO QLED QN95C este un TV bun pentru entertainment și când zic asta nu mă refer numai la transmisiile tv prin cablu/satelit ci și la multimedia, video și audio cu suport de aplicații și nu în cele din urmă, pentru gaming! QN95C se descurcă respectabil la toate acestea, iar TIZEN, chiar dacă mai are de umblat la capitolul structură și magazin de aplicații, oferă utilizatorului accesul la setările, aplicațiile și tot ce are nevoie acesta.
Samsung Neo QLED QN95C se comercializează în România la un preț RDP de 12.499.99 lei.