Ascultă acest articol


Consolele de gaming au evoluat foarte mult în ultima perioadă, atât Nintendo cât și Microsoft și Sony luptând pentru a oferi jucătorilor cea mai bună consolă posibilă. Bineînțeles, nu numai consola în sine contează ci și controller-ul pentru că la urma-urmei, jucătorii cu ele controlează jocurile.

În general, producătorii își promovează controllerele proprii și foarte rar se întâmplă să certifice un terț partener să realizeze accesorii, sau controller pentru consola sa. Sunt și cazuri precum celor de la Razer care, spre exemplu pentru Xbox Series X|S au primit probabil aprobarea de la Microsoft pentru a scoate un controller dedicat și fiind vorba de realizatorul platformei Windows, acesta este compatibil și cu PC-ul.

În acest articol vom vorbi despre Razer Wolverine v2 care, cu varianta Chroma se diferențiază de v2 prin adăugarea a 4 butoane pe spate, cablu detașabil, Customisable Thumbsticks, Circular D-Pad și Razer Chroma RGB!

Pachet

Coincidența face ca, culorile folosite de Razer pentru ambalajele și produsele sale să fie asemănătoare cu cele de la Xbox-ul celor de la Microsoft, în cazul de față fiind vorba despre negru și acel verde neon, ambalajul Wolverine v2 Chroma fiind unul din carton tare, cu o imagine a controller-ului în partea din față unde se află și logo-urile Razer și Xbox, denumirea produsului și mențiunea că include Razer Chroma RGB și Interchangeable Thumbsticks.

Pe una dintre lateralele mici avem o descriere a produsului și o imagine de aproape plus mențiunea că este “Designed for box Series X|S, Xbox One”, iar pe celaltă latură avem o imagine cu partea de jos a controller-ului și informații despre cele 6 butoane adiționale multi-funcționale.

În partea de sus avem o agățătoare din material textil pentru atârnarea la raft, iar pe partea opusă avem codurile de bare, descrieri despre ce găsim în cutie și de ce avem nevoie pentru a folosi controller-ul plus specificațiile tehnice,

Pe partea din spate avem două imagini mari cu partea din față și din spate a controller-ului unde sunt menționate cele mai importante funcții ale acestuia, iar dedesubt avem o descriere a produsului tradusă în mai multe limbi plus o pictogramă cu Razer Chroma RGB respectiv una în care ni se menționează că produsul beneficiază de 1 an garanție.

Deschide, cutia și observăm că partea de sus, pe capac, avem burete moale, iar într-un cofraj moale avem controller-ul plus cele două Thumbsticks de rezervă. Într-o cutiuță avem cablul de conectare USB-C – USB și un ghid de utilizare/instalare unde se află sticker-ul cu logo-ul Razer.

Aspect

Nu ai cum să nu remarci calitatea premium a materialelor folosite pentru Wolverine v2 Chroma, care se simt la atingere, iar detaliile vorbesc de la sine.

Cu o formă ergonomică în formă de “L” a zonei unde ți mâinile, v2 Chroma se diferențiază ușor față de v2 și chiar dacă culoarea predominantă e negru, acea zonă e de un gri închis cu multe perforații minuscule pentru a sta bine în mâini.

La prima vedere avem asemănări cu controller-ul celor de la Microsoft, însă se observă butoanele adiționale ale v2 Chroma, plus avem cele două joystick-uri care se înlocuiesc capacele cu celelalte două din pachet. Pe partea din față avem butonul rotund cu logo-ul Xbox, încadrat de cele două butoane de meniu și capturi, logo-ul Razer dedesubt și alte două butoane mici pentru share și unul multifuncțional, plasate mai jos. În partea dreaptă avem butoanele Y, X, A, B, iar în partea opusă, un stick sub care este D-PAD-ul. Cel de-al doilea stick este în partea dreaptă sub cele 4 butoane de comenzi. Suprafața de contact se unește cu acea zonă de grip unde vin poziționate mâinile printr-o zonă subțire de LED RGB.

Pe laterala dinspre jucător, se observă un port jack, iar în zona opusă avem, pe centru, portul USB-C de conectare a cablului de date și butoanele de tip Trigger LT, RT plus cele mari de deasupra, LB, RB. Lângă ele avem alte două butoane, de-o parte și de alta, M1 și M2.

Pe burta controller-ului, unde se află și sticker-ul cu codul de bare și alte informații, avem alte două perechi de Triggere M3 și M5, respectiv M4 și M6 plus butoane de blocat/deblocat cursa lungă/scurtă a acestora.

Tehnic

Razer Wolverine v2 Chroma are dimensiunile 161.5 mm x 105.8 mm x 65 mm și o greutate de 270 g, iar conectarea la Xbox respectiv PC se face printr-un cablu de 3 metri îmbrăcat în material textil prin portul USB.

Butoanele (care garantează 3 milioane de apăsări) au o distanță de apăsare de doar 0.65mm și sunt Razer Mecha-Tactile Action Buttons respectiv Razer Mecha-Tactile D-Pad și controller-ul include 6 butoane multifuncționale configurabile (remappable) și butoane Hair Trigger Mode cu opritoare pentru acestea.

Portul jack de 3.5 mm este pentru căști și microfon și funcționează atât pe Xbox cât și pe PC, iar capacele joystick-urilor se pot schimba (Interchangeable Thumbsticks). Cele două capace de rezervă din pachet sunt Shorter Stick pentru viteză, respectiv Taller Stick pentru acuratețe. Pe Windows PC dispune de o aplicație dedicată, Razer Controller Setup for Xbox.

Dispune de LED-uri cu suport de iluminare Razer Chroma RGB.

Testare

Am scris mai sus că aspectul și construcția lui Wolverine v2 Chroma este de nivel premium, iar acele capace de joystick-uri sunt magnetice și se schimbă foarte ușor, iar conform producătorului au fost gândite pentru a oferi jucătorilor de FPS-uri posibilitatea de a-și customiza acele joystick-uri în funcție de ofensivă și defensivă, cel scurt fiind dedicat vitezei (pentru arme de genul SMG, SHOTGUN), iar cel înalt pentru acuratețe (pentru arme de gen SNIPER), iar acele butoane adiționale de pe lateral, Hair Trigger Mode, au opritoare pentru apăsare scurtă pentru jocurile FPS sau apăsare lungă pentru jocurile cu mașini.

În mâini, Wolverine v2 Chroma nu e greu deloc dar îl simți foarte bine și palmele fac priză bună cu acea zonă de grip. Degetele vin poziționate perfect pe butoane, inclusiv pe cele adiționale, de pe burta controller-ului. Este confortabil, iar butoanele se apasă plăcut, nefiind zgomotoase.

Iluminarea RGB e foarte plăcută vizual și nu deranjează pe întuneric, iar noile butoane adiționale pot fi de un real folos în funcție de jocul jucat. Există și suport Razer Chroma RGB pentru cei care vor să-și sincronizeze device-urile. Am fost, de asemenea, surprins plăcut de force feedback-ul lui Wolverine v2 Chroma, care este exact cât trebuie de puternic și funcționează perfect.

Conectarea la consolă și PC se face prin acel cablu lung de 3 metri – deajuns cât să stai pe canapea și să joci pe TV și nici nu încurcă, iar dacă totuși îl folosești la birou are un sistem de prindere cauciucat pentru a face firul mai scurt.

Testele le-am realizat pe PC, pe Windows 11 nefiind nevoie de instalarea unor driveri adiționali, Wolverine v2 Chroma fiind recunoscut imediat ca fiind controller Xbox, aplicația Windows-ului activându-se imediat, totuși pentru a putea realiza profiluri de jocuri și pentru a remapa acele butoane adiționale este recomandată instalarea aplicației dedicate Razer Controller Setup for Xbox care verifică dacă firmware-ul este la zi și îți oferă câteva posibilități de configurare a controller-ului.

Fără prea mult de bătut câmpii am trecut la jocuri testat întâi, din magazinul Microsoft, Asphalt 9: Legends dar și Gears of War 4 și având instalate Marvel’s Spider-Man, Marvel’s Spider-Man Miles Morales, Uncharted, Horizon Zero Dawn și God of War le-am pus la teste și funcționează impecabil. Am făcut teste, de asemenea și pe aplicația de game-streaming NVIDIA GeForce NOW RTX 3080 pe Death Stranding, Outriders și Control și am rămas plăcut surprins de Wolverine v2 Chroma.

Concluzie

Acele butoane adiționale, confortabilitatea ridicată, suportul Razer Chroma RGB, posibilitatea de schimbare a capacelor stick-urilor și acel sistem fin de force feedback, fac din Wolverine v2 Chroma o alternativă poate chiar mai bună decât controller-ul oficial Microsoft al Xbox Series X|S.

Razer Wolverine v2 Chroma Xbox Series X|S Controller se comercializează la un preț de aproximativ 800 lei și se poate alege între o variantă de culoare albă, sau neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.