La ce ne așteptăm de la Echo pe Disney+

"Noroc cu dinamica care să țină privitorii atenți la ce are să urmeze, chiar dacă scenariul pare unul clasic, standard, elementele precum puținele scene de acțiune, coregrafiate bine și 16+, două-trei personaje interesante, și un OST bun, dar nu în cele din urmă un origin story și o dezvoltare a personajului foarte mișto spusă despre Maya și trecutul său și originile Choctaw, fac ca ECHO să merite văzut."

0
474
Ascultă acest articol


12 decembrie a fost o dată importantă pentru Disney+, Marvel și bineînțeles, pentru MovieNews.ro pentru că am fost invitați să luăm parte la o conferință de presă la care au participat actori și cei implicați în producția “Echo” – primul serial din cadrul sub tutela Marvel Spotlight, care aduce pe ecran povești mai ancorate în realitate și centrate pe personaje. Sub noul banner, “Echo” se axează pe conflicte de stradă, lăsând deoparte continuitatea mai vastă a MCU-ului – telespectatorii nu trebuie să urmărească alte seriale Marvel pentru a înțelege intriga. Mai pe scurt nu este o serie “canon” dar este înrădăcinată în universul Marvel, iar ca să vă faceți o idee, Marvel Spotlight are la bază istoria de publicare de 85 de ani a benzilor desenate Marvel: Spotlight a fost o serie de benzi desenate antologie introdusă pentru prima dată în 1971 și a fost originea unor personaje iubite din universul Marvel, precum Ghost Rider și Spider-Woman. Echo este bifat cu rating 16+ pentru scene de violență și lupte sângeroase.

La conferință au participat actrița principală, Alaqua Cox “Maya Lopez – Echo” care a debutat prima oară pe micul ecran în seria Hawkeye alături de Vincent D’Onofrio, care-și reia rolul lui Wilson Fisk unde a debutat cu acesta în seria Netflix, Daredevil. Celor doi i s-au alăturat la discuție Chaske Spencer “Henry”, Devery Jacobs “Bonnie” și regizorul Sydney Freeland, dar și producătorul executiv Brad Winderbaum. Toți au participat activ la discuția moderată de către Seth Fairchild, directorul executiv al culturii pentru Națiunea Choctaw din Oklahoma. Conferința a avut loc în Durant, Oklahoma, în inima Națiunii Choctaw, în cadrul Chahta Nowvt Aya, sau Centrul Cultural Choctaw. Din distribuție fac parte și Graham Greene (“1883”, “Goliath”), Tantoo Cardinal (“Killers of the Flower Moon”, “Stumptown”), Zahn McClarnon (“Dark Winds”, FX’s “Reservation Dogs”) și Cody Lightning (“Hei, Viktor! ” “Four Sheets to the Wind”).

Alaqua Cox as Maya Lopez in Marvel Studios’ Echo, releasing on Hulu and Disney+. Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2023. All Rights Reserved.

În cadrul noii producții, personajul Maya Lopez este urmărit de imperiul criminal al lui Wilson Fisk. Când călătoria o poartă din nou acasă, ea trebuie să se confrunte cu propria familie și moștenire și e bine de știut că „Echo” este primul serial Marvel care lansează toate episoadele în aceeași zi pe Disney+. Toate episoadele sunt regizate de Sydney Freeland (Navajo) și Catriona McKenzie (Gunaikurnai), iar producători executivi sunt Kevin Feige, Stephen Broussard, Louis D’Esposito, Brad Winderbaum, Victoria Alonso, Richie Palmer, Jason Gavin (Blackfeet), Marion Dayre și Sydney Freeland. Co-producători executivi sunt Jennifer L. Booth și Amy Rardin.

După ce am participat la conferință, MovieNews.ro a primit acces anticipat și la primele 3 episoade din totalul de 5 episoade, toate disponibile în ziua lansări pe 10 ianuarie exclusiv pe Disney+. Așadar, vom vorbi puțin la ce ne așteptăm de la Echo, cel puțin de la primele 3 episoade.

Alaqua Cox as Maya Lopez in Marvel Studios’ Echo, exclusively on Disney+. Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

La ce ne așteptăm de la Echo

Așa. Știți cum e cu supereroii, da? Rețeta Marvel cu erou/super erou care-și apără orașul natal de răufăcători care vor să pună mâna pe oraș și să-l distrugă pe acel erou/super erou. Aflam despre el, copilărie, detalii, informații, char. development – cum s-ar zice în străineză, și până la cum și de ce ajunge el să fie un erou/super erou. Apoi începe povestea. Știm bine asta din benzile desenate și zeci de adaptări televizate și cinematografiate ne-a dovedit că rețeta este una bună, gustoasă și de ce nu, bănoasă!

Și-uite-așa avem Echo! Cine e Echo și “ce știe să facă?” Dacă ne-am încântat privirile cu un super erou orb în câteva producții cinematografice și o serie (mișto) la Netflix, acum Disney+ vine cu o alternativă mai rating 16+ la Ms Marvel și aduce în universul Marvel Spotlight care nu vrea să se lege de nimic (și totuși o face – să fie frica de nereușită să nu de-a peste cap “Universul”?) și aduce un personaj iarăși de origine indiană, mai exact Choctaw, care nu aude și are și un picior betegit (mai târziu cu A.I.). Da. Este vorba despre Maya Lopez pe care am văzut-o prima oară în miniseria Disney+, Hawkeye, care sincer mi-a plăcut atât personajul cât și intepretarea lui Alaqua Cox.

Alaqua Cox as Maya Lopez in Marvel Studios’ Echo, exclusively on Disney+. Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2023. All Rights Reserved.

Alaqua Cox se întoarce în ECHO și chiar dacă din primul episod avem o introducere a tribului Choctaw – mă gândeam că iarăși vom avea un origin story pornit de la începutul-începutului de la Adam și Eva, dar pe parcurs aveam să empatizez cu aceste două timeline-uri care ne duc adânc în inima Choctaw, dar cu un motiv bine întemeiat – originile puterii supra eroice și transmiterea ei în arborele genealogic. După ce avem o introducere interesantă în trecutul Choctaw ne întoarcem în trecutul (sună familiar?!) lui Maya în Tamaha, Oklaoma în 2007 unde, va începe o trecere a avenimentelor pe repede-înainte până în prezent unde Maya va ajunge în New York. Această trecere este, cred, cel mai bun și inteligent montaj, de dezvoltare a unui personaj de la copil la adolescent+ pe care am văzut-o până acum, cel puțin în seriale sau filme de genul acesta (cu supereroi).

Se întâmplă atât de multe într-un singur episod, dar foarte bine prezentat totul, inteligent și cu sens. Maya trece prin multe, de la un accident când era mică, la decizii părintești urgente care-o aduc în N.Y. unde vom vedea cum se dezvoltă, cum se reface fizic și moral și cum ajunge la o răscruce de drumuri și are de ales la o viață tristă sau una în care poate afla mai mult despre trecut, despre ea și puterile ei, aceasta, din păcate fiind calea care duce către un parcurs, să-i spunem, antierou… către un antagonist. Da, Wilson Fisk, jucat impecabil, din nou, de către Vincent D’Onofrio, este acolo și contribuie la deciziile Mayei, tensiunile începând să apară.

(L-R): Vincent D’Onofrio as Wilson Fisk/Kingpin and Alaqua Cox as Maya Lopez in Marvel Studios’ ECHO, releasing on Hulu and Disney+. Photo by Chuck Zlotnick. © 2023 MARVEL.

Prin fast-forward-ul Mayei din New York și până înapoi în orașul său natal, acum o “nelegiuită” urmărită de toți, fie ei buni sau răi, va trece prin lupte (scurte și intense) atât cu mult-așteptatul Daredevil (care este destul de intensă) apoi avem o trecere rapidă și printr-o întâlnire cu Hawkeye și pot spune că nici nu era nevoie de mai mult screen time de-atât, însă, din păcate cam atât cu bătaia interesantă în primele 3 episoade.

Ajungerea în orașul natal este și linia trasă dintre primul episod și cel de-al doilea, iar trecerea dintre episoade se face întotdeauna cu o răsturnare de situație sau ceva care să te facă să dai “play” la următorul episod. La debutul episodul 2 dăm de Marvel Spotlight Fanfare al lui Michael Giacchino care te spală, pur și simplu, pe timpan și ne întoarcem imediat, o tură-două, în tribul antic al Choctaw pentru a afla mai multe. Reîntorși apoi în Tamaha, Oklaoma, Maya revine în familia pe care nu a lăsat-o în condiții tocmai bune în urme și nu pentru ea se află în oraș, ci cu “business”. Însă, familia, așa cum e ea, e familie orice-ai face și își va atrage alături, fără să vrea, “cousin” Billy Jack și câinele fiind o variantă amuzată care mi-a adus aminte de Zack Galafinakis o să vedeți voi asemănările. Situația se încinge-n Tamaha căci influența lui Fisk a ajuns până și acolo, iar Maya e cea care va trebui să regleze conturi.

(Right): Alaqua Cox as Maya Lopez in Marvel Studios’ Echo, releasing on Hulu and Disney+. Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2023. All Rights Reserved.

Și ca și cum nu era de-ajuns superba melodie a lui Giacchino, vine intro-ul oficial al lui Echo – un montaj mișto, dar inundat de focul din superba melodia Burning a celor de la Yeah Yeah Yeahs. Skully – un înțelept local îi face Mayei un picior mișto A.I. și pictat corespunzător tribului, iar, după cum nu se aștepta nimeni (!), Tamaha se transformă ușor într-o zonă de război și auzim piese precum Dragula a lui Rob Zombie și spre sfârșitul episodului, When We Remain de Samantha Crain – și vă zic asta să înțelegeți despre dinamica seriei, de la imagini la sunet, la coloană sonoră și până la istoria spusă la un moment dat exact va un film mut, din istoria Choctaw și scenele de acțiune care nu mai includ dueluri de-aproape ci unele de la distanță și cu explozii. Episodul 3 se încheie, după cum vă avertizam în “coadă de pește” și… atât am văzut, restul băgăm imediat ce Echo ajunge pe Disney+.

Tehnic vorbind, regia lui Sydney Freeland ne duce aproape de acțiune prin camera sa cu un stil neieșit din comun, de serial – ca să zic așa, lăsând fundalurile acțiunii uneori parcă prea evident să ne dăm seama că acolo stă un green screen pe care e proiectat ceva, cel puțin în cadrele externe. S-a optat destul de mult pentru efecte speciale și filmări pe ecran verde și la un moment dat parcă arată ciudat, nu știu, dar privit de aproape și lăsând detaliile la o parte este în regulă presupun. Incluzând toate tehnologiile actuale pentru sunet și imagine, pe TV se vede incredibil de bine, iar acest lucru are și partea s-a negativă și anume că observi ușor chestiile despre care v-am spus mai sus.

Vă spuneam că întâlnirea cu Maya din Hawkeye mi-a plăcut, un personaj jucat bine de Alaqua Cox, dar acum că, ea este în prim plan, nu știu… nu prea am simțit o atașare de personaj și jocul ei. Prezența sa nu e atât de impunătoare și de bine conturată precum se dorește a fi personajul și deși char. dev.-ul este acolo, prezentul din film are o Maya parcă ușor cam departe de ceea ce ni se dă să vedem ca reprezentare a lui Echo.

Echo nu e auzit pomenindu-se încă în primele 3 episoade, Maya fiind… Maya și atât, dar apariția lui Fisk am simțit-o așa cum îmi aminteam de el din seria Daredevil. D’Onofrio continuă să ne dea un Fisk bun și intens însă, să nu uităm că nu este în prim plan și nici nu prea are mult screen time, dar rolul său este unul foarte important în Echo. Pe lângă “Galafinakis”, Skully pare un alt personaj interesant și jucat bine, iar bad guys sunt un pic în ceață aici fiind cum s-ar zice, carnea de tun, minionii care aduc scenele de acțiune.

Diferența între pilot și episoadele 2 și 3 sunt foarte simțitoare, dar noroc cu dinamica despre care vă vorbeam care să țină privitorii atenți la ce are să urmeze, chiar dacă scenariul pare unul clasic, standard, elementele precum puținele scene de acțiune, coregrafiate bine și 16+, două-trei personaje interesante, și un OST bun, dar nu în cele din urmă un origin story și o dezvoltare a personajului foarte mișto spusă despre Maya și trecutul său și originile Choctaw, fac ca ECHO să merite văzut. Hai să vedem și celelalte două episoade!

Toate cele 5 episoade ECHO sunt disponibile acum exclusiv pe Disney+.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.