Ascultă acest articol


F-SIDES, platforma feministă de film și discuții, lansează în luna mai cel de-al doilea film al noului sezon. Noul e Feelings.zip – O arhivă feministă a sentimentelor – sezonul cu numărul 5 al cineclubului și își propune să exploreze și să chestioneze emoțiile într-un mod colectiv, cu ajutorul celor 10 filme selectate și a două retrospective. Cineclubul aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

Al doilea film al sezonului 5 – My 20th Century 

F-SIDES aduce pe marile ecrane filmul My 20th Century / Az én XX. századom (1989), în regia ldikó Enyedi. Filmul este o comedie sci-fiction care spune povestea a două surori gemene.   Născute la Budapesta, Lila (Dorotha Segda) și Dora (tot Dorotha Segda) au rămas orfane în copilărie și au fost adoptate de două familii diferite. Din întâmplare, amândouă își rezervă o călătorie pe Orient Express în aceeași zi, dar în timp ce Dora este amanta unui om bogat, Lila visează să arunce în aer trenul. Între timp, pasager Z (Oleg Yankovsky), se îndrăgostește de Dora și este respins de Lila — dar nu are idee că are de-a face cu două persoane diferite.

„Este un film în stilul realismului magic care abordează locul (sau absența) femeii în istoria ideilor secolului al XX-lea prin povestea Dorei și a lui Lili, surori gemene separate în copilărie, care se reîntâlnesc neașteptat pe ruta Orient Express – una e șarlatancă, cealaltă e anarhistă.

Cum o numea cineva într-un articol, e o mostră de contraistorie speculativă, un basm care se luptă cu invizibilitatea subiectului feminin în istoria intelectuală a începutului de secol trecut prin fantezie și glumă. Una dintre piesele centrale ale filmului este o conferință grotescă ținută de Otto Weininger la o asociație feministă pornind de la Sexul și caracterul.

Atinge și subiecte precum anarhismul, pozitivismul la adresa progresului tehnologic, scientismul, relația dintre om și animale, iar dualitatea surorilor poate fi citită în cheie simbolică drept relația comunism-capitalism.”Georgiana Vrăjitoru, curatoare.

Filmul My 20th Century / Az én XX. századom (1989) poate fi vizionat în cadrul noului sezon al platformei feministe de film și discuții F-SIDES Cineclub.Proiecțiile vor avea loc pe 19 mai la Timișoara (ora 17:30, Cinema Victoria), pe 22 mai la București (ora 20:00, Cinema Elvire Popesco) și pe 23 mai la Cluj-Napoca (ora 20:00, Cinema Arta). Biletele și abonamentele pentru noul sezon pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.

Eveniment complementar peliculei, Deep Dive, va avea loc la București, 26 mai, de la ora 16:00, la Londohome, alături de Adela Hîncu, cercetătoare în istoria ideilor, a științelor umaniste și sociale și a gândirii feministe și despre drepturile femeilor în Europa Centrală și de Est după Al Doilea Război Mondial.

Bilete pentru acest film și abonamentele pe  întreg  sezonul sunt disponibile pe platforma online de ticketing Eventbook. 

Sezonul 5 al F-SIDES Cineclub se desfășoară între aprilie 2024 și ianuarie 2025 și este un program cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

F-SIDES Cineclub aduce în fața publicului exclusiv filme realizate de femei și persoane non-binare, susține educația despre egalitate de gen și film pentru adolescenți din zone ale țării care au nevoie de mai multă viață culturală și inițiază dialoguri pe teme feministe prin cinema.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.