La ce ne așteptăm de la The Acolyte

Impresii după primele două episoade

0
427
Ascultă acest articol


Disney+ a susținut pe 30 mai un eveniment în cadrul Cinema City pentru promovarea noului serial Star Wars The Acolyte. Fanii invitați au putut vedea pe un ecran de cinema primele două episoade cu aproape o săptămână în avans. Evenimentul în sine s-a simțit ca o mică petrecere de cosplay Star Wars, unde am văzut costume de Jedi și Sith spectaculoase. Chiar și o parte din echipa RoLUG a fost prezentă cu o secțiune din diorama LEGO Star Wars care a câștigat recordul mondial.

The Acolyte nu se leagă îndeaproape de celelalte seriale, fiindcă acțiunea se petrece în epoca High Republic, cu un secol înainte de evenimentele sagăi Skywalker. O schimbare binevenită de peisaj, căci mulți fani își doreau un film sau serial din această parte a timeline-ului. Din acest motiv The Acolyte cred că este de asemenea un serial numai bun de încercat de (probabil puținii) indivizii care nu au fost încă complet atrași de universul Star Wars. Pot începe cu Acolyte fără să-și bată capul încă cu fire narative complicate sau ordinea cea mai bunăîn care să vadă episoadele.

un serial numai bun de încercat

Primul episod începe ca o poveste despre răzbunare construită ca un soi de murder mystery. O tânără misterioasă utilizatoare a Forței se apucă să ucidă Jedi prin galaxie, și este determinată să nu folosească arme. Din ce văd, deocamdată nu sunt dezvăluite mai deloc detalii despre narațiune, așa că cel mai bine mă abțin. Ce pot spune este că primul twist are loc deja spre finalul primului episod, cu confirmare în al doilea, când începem să înțelegem cum stă treaba cu protagonista interpretată de Amandla Stenberg.

Mă intrigă scenariul în acel fel în care deși o dezvăluire mare are loc deja de pe la început, îți stârnește cumva și mai tare interesul pentru a afla ce se întâmplă mai departe și care sunt motivațiile personajelor. Al doilea episod se termină cu suspans și din păcate mai am de așteptat încă o săptămână până pot afla ce se întâmplă mai departe.

În timpul vizionării, urmărindu-i pe tinerii padawani și pe Maestrul Sol (jucat de Lee Jung-jae din Squid Game) încercând să rezolve misterele, atmosfera de școală Jedi și misiuni pe alte planete mi-a retrezit apetitul pentru a juca Jedi Knight: Jedi Academy. Yup, vechitura aceea, în care am cel puțin câte un playthrough de ambele părți ale Forței. Mae, personajul central, oferă niște note subtile de zonă gri – sau poate mi se pare doar mie.

Scenele de acțiune sunt satisfăcătoare, având o aromă nouă dată de stilul asasinei de Jedi de a se lupta cu aceștia fără sabie sau blastere, ci cu mici cuțite ascunse sub mâneci manevrate cu Forța. Așa că duelurile păstrate probabil pentru ultimele episoade se anunță a fi destul de interesante.

Interpetările nu te dau pe spate, se simte puțin că distribuția este populată în mare de începători. Ceea ce nu mă deranjează neapărat, o dată pentru că având în vedere cadrul poveștii padawanii încă mai au de învățat, și pe de altă parte nu e ca și cum îți ruinează imaginea pe care ți-ai făcut-o despre X sau Y, vreun personaj important din univers. Aici toată lumea e „nouă”. Bine, cumva, ne așteptăm și la ceva surprize mai încolo, altfel e degeaba totul, nu?

Până în momentul de față serialele universului Star Wars lansate pe Disney+ mi se par oarecum hit or miss, deși dacă stai să te gândești sunt destul OK toate, doar că așteptările de la universul Star Wars sunt întotdeauna destul de mari – chiar și când ne spunem că nu ne așteptăm la cine știe ce. Dar las discuția asta despre hype pe altă dată. Ce voiam să spun este că personal mie mi-au plăcut The Mandalorian și Andor, și deși am apreciat aspecte din celelalte, nu am rămas prea încântat de Kenobi sau Boba Fett. În acest clasament, cel puțin momentan, The Acolyte se află imediat după Andor, peste Ahsoka sau Kenobi, datorită intrigii misterioase dar și a explorării lore-ului High Republic.

Primele două epispade din The Acolyte sunt disponibile de astăzi pe Disney+, urmând ca fiecare episod nou să apară în fiecare miercuri. Noi oficial suntem curioși unde duce această nouă poveste.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.