Proiecții de film la Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat. Asociația Artis, partener pentru al treilea an consecutiv

0
180
Ascultă acest articol


Pentru al treilea an consecutiv, Asociația Artis din Iași va proiecta, în cadrul   Universităţii de Vară de la Râmnicu Sărat, filme-capodoperă, documentare și producții premiate internațional. Concret, în perioada 26 – 28 august 2024, pe marele ecran de la Râmnicu Sărat vor fi difuzate trei filme care aduc în atenție regimul comunist și destinul oamenilor: Distanța dintre mine și mine (regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu, 2018), Neruda (regia: Pablo Larraín, 2016), Frida (regia: Julie Taymor, 2002). Discuțiile vor fi moderate de Andrei Giurgia, directorul Festivalului Serile Filmului Românesc.

Organizat de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), proiectul „Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat” ajunge la cea de-a XVI-a ediție. Anul acesta, studenților participanți le va fi prezentată, prin workshop-uri, proiecții de film, vernisaje și vizite la obiective istorico-memoriale, tema „Scriitorii și Comunismul. În culisele «Epocii de Aur»”.

Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER: „În calitate de Președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), organism guvernamental ce funcționează în directa coordonare a Prim-ministrului României, asum faptul că politicile memoriei dețin o relevanță ce depășește un cadru conturat doar simbolic, fiind menite să contribuie la schimbări societale de natură structurală. Doar prin astfel de politici, modern concepute și constant aplicate, putem combate nostalgiile totalitare. Doar astfel putem aduce înțelegerea critică a propriei istorii recente la îndemâna publicului larg, dându-i instrumentele intelectuale pentru a respinge transformarea sa în pretexte de bulversare a unei societăți. (…) Parte a acestor politici ale memoriei proiectate la nivelul IICCMER, Universitatea de Vară de la Râmnicu-Sărat, prima din România destinată să sublinieze, prin apel la expertize intelectuale de natură istorică, politologică, sociologică, juridică, literară și artistică, ajunsă în 2024 la cea de a XVI-a ediție, urmărește să aducă în atenția studenților participanți importanța ideii că avem datoria de a construi o «societate morală» care «nu își ignoră trecutul» (Elie Wiesel). Adresez mulțumiri partenerilor!”.

Andrei Giurgia, director SFR (Serile Filmului Românesc): „Suntem onorați să ne implicăm pentru al treilea an consecutiv în proiectul Universității de Vară de la Râmnicu Sărat, organizat de IICCMER. Participarea echipei Artis la acest proiect reprezintă un angajament constant față de educația prin intermediul artei cinematografice – un instrument esențial în transmiterea și înțelegerea unor capitole importante din istoria noastră. Prin documentarele și filmele de lungmetraj pe care le aducem în fața studenților participanți, ne propunem să oferim nu doar o experiență culturală, ci și lecții valoroase din care putem învăța și evolua ca societate.  Mulțumim întregii echipe IICCMER, pentru încrederea acordată și pentru colaborarea strânsă care ne permite să aducem aceste proiecte valoroase în fața publicului tânăr”.

PROGRAMUL PROIECȚIILOR DE FILM

Luni, 26 august 2024

În intervalul orar 18.00–20.00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A

Distanța dintre mine și mine (regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu, 2018)

Documentarul „Distanța dintre mine și mine” este o evocare a vestigiilor poetei Nina Cassian (1924 – 2014), relatate de ea însăși. Creația cinematografică arată viața protagonistei din comunismul bolnăvicios cu care s-a confruntat și până în miezul ultimelor sale zile de viață. Poeta pendulează între memoria personală și informațiile din arhiva sa, aducându-și, pe marele ecran, o bună parte din trăiri și spărgând unele ziduri ale trecutului. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, înregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate.

Marți, 27 august 2024

În intervalul orar 18.00–20.00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A

Neruda (regia: Pablo Larraín, 2016)

Este anul 1948 şi Războiul Rece afectează şi Chile. În congres, senatorul Pablo Nerudo acuză guvernul că a trădat Partidul Comunist şi este repede pus sub investigaţie de preşedintele Videla. Prefectul de poliţie Oscar Peluchonneau primeşte misiunea de a-l aresta pe poet. Neruda încearcă să fugă din ţară împreună cu soţia sa, pictoriţa Delia del Carril, dar sunt forţaţi să se ascundă. Ce la va rezerva destinul?

Miercuri, 28 august 2024

În intervalul orar 18.00–20.00 | Pensiunea „Poienița”, Sala de Conferințe | Proiecție de film și sesiune de Q&A

Frida (regia: Julie Taymor, 2002)

O biografie a artistei Frida Kahlo, care a canalizat durerea unei răni invalidante și căsnicia ei furtunoasă în munca ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.