În data de 13 septembrie, la finele primei săptămâni din noul an școlar, YAY Films lansează în cinematografele din România animația Leo, marele inventator, potrivită atât pentru copii și tineri cu vârstele între 7 și 14 ani, cât și pentru adulți. Regizat și scris de Jim Capobianco, scenaristul nominalizat la Premiile Oscar® pentru Ratatouille, și co-regizat de Pierre-Luc Granjon, titlul spune povestea lui Leonardo da Vinci, inventatorul insațiabil de curios. Filmul urmărește călătoria sa după ce părăsește Italia pentru Franța, unde inventează mașinării incredibile, explorează corpul uman și caută sensul vieții.
Leo, marele inventator a avut o premieră internațională de succes în cadrul Festivalului de Film de la Annecy, unde a și fost nominalizat pentru Cel mai bun film. Acțiunea filmului are loc în timpul Renașterii, care a durat din secolul al XIV-lea până în secolul al XVII-lea. Aceasta a fost o perioadă de mari realizări culturale, cu reforme în educație, știință, artă, literatură, muzică, punând accentul pe o viață mai bună pentru oameni în general. Leonardo da Vinci, unul dintre cei mai mari artiști din istorie, a trăit în această perioadă. El a fost pictor, sculptor, om de știință, inventator, arhitect, inginer și scriitor. În noul film care surprinde viața sa, publicul tânăr are ocazia să se familiarizeze cu povestea și modul de gândire al influentului inventator și, mai ales, cu motivele pentru care este considerat revoluționar.
Echipa de producție a filmului, coordonată de regizorul Jim Capobianco (The Lion King, Inside Out, Coco) a adus la viață personaje vibrante și un geniu inegalabil. Artiștii din toată lumea care au lucrat la film au conturat un stil vizual unic, care îmbină tehnica stop-motion cu animația tradițională, desenată de mână. Regizorul argumentează decizia sa stilistică astfel: „Dacă există un subiect potrivit pentru artele cinematografice artizanale, acesta este cu siguranță o poveste despre Leonardo da Vinci: un artist, un inventator care a lucrat cu propriile sale mâini. Nu am fi putut recrea viața și invențiile lui altfel decât prin lucru manual. Precizia rece a unui computer nu ar fi redat același lucru. Însăși viața lui Leonardo ne-a inspirat să adoptăm această abordare, iar eu și colaboratorii mei nu am putut rezista farmecului de a construi o lume renascentistă în miniatură”.
În România, Leo, marele inventator ajunge în cinematografe în data de 13 septembrie, dublat sau subtitrat în română. De asemenea, din data de 20 septembrie, filmul va putea fi vizionat și dublat în maghiară într-o selecție de cinematografe. Titlul este adus pe marile ecrane din România de YAY Films.
Leo, marele inventator va avea și o premieră accesibilizată pentru persoane cu deficiențe de auz, în cadrul Festivalului Internațional de Film Animest (București, 4-13 octombrie 2024). Această versiune a filmului va avea subtitrare descriptivă și interpretare în limba semnelor române. Este primul proiect de accesibilizare al Asociației Animest și pleacă de la premisa că filmele „sunt pentru toată lumea” (Ligia Soare, coordonatoarea proiectului).
De asemenea, pentru a descoperi aspecte esențiale despre artă, știință, Renaștere sau animație, YAY Films pune la dispoziția publicului materiale educaționale complementare vizionării filmului la cinema, realizate de Anca Caramelea, curator al cinematografului ARTA din Cluj-Napoca. Acestea sunt disponibile gratuit pe website-ul distribuitorului și sunt menite să medieze interacțiunea dintre publicul tânăr și Leo, marele inventator, un film fermecător, dar și informativ. El a fost descris de Don Hahn, producătorul executiv al filmului, drept „o poveste sinceră despre puterea creativității umane, prezentată cu căldura, farmecul și umorul unei animații clasice”. Activitățile propuse sunt dedicate copiilor cu vârste între 7 și 14 ani, dar nu numai, și se pot realiza după vizionarea filmului în sala de cinema, în sala de clasă, acasă sau într-un parc, alături de ghidajul unui adult. Pentru programul proiecțiilor în cinematografe și noutăți despre acest titlu, vizitați pagina oficială a filmului.