„Când armele vorbesc, muzele tac” – astfel și-a introdus artistul multi-disciplinar israelian originar din România, Andy Ceaușu prezentarea seriei de caricaturi Însemnări de război, în cadrul evenimentului care a avut loc la Galeria ICR Tel Aviv pe 15 noiembrie 2024. Colocviala întâlnire a numeroșilor israelieni vorbitori de limbă română sosiți la ICR Tel Aviv într-o dimineață de vineri din diferite orașe ale Israelului – Haifa, Rishon Letzion, Holon, Rehovot – a făcut parte din seria de „Discuții în galerie”, din cadrul expoziției colective Vocea Poporului – Jurnal de război. Expoziția este găzduită în perioada 7 octombrie-20 noiembrie 2024 de ICR Tel Aviv, fiind organizată împreună cu Muzeul Janco-Dada din Ein Hod și Institutul Francez.
„Pentru această discuție, a cărei temă am stabilit-o ca fiind „Satira în timp de război”, am căutat să invităm, alături de caricaturistul Andy Ceaușu, un alt creator în domeniul satirei și al umorului, membru al comunității israelienilor originari din România. Astfel, l-am ales ca „pereche” a lui Andy – care este unul din artiștii care participă cu lucrări la expoziția dedicată comemorării unui an de la atacul organizației teroriste Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie 2023 – pe popularul blogger literar George Schimmerling, între cei doi existând o frapantă potrivire de caracter” – a explicat Martin Salamon, directorul ICR Tel Aviv modul în care s-a ajuns la acest format inedit al evenimentului.
Andy Ceaușu și-a prezentat lucrările dedicate tematicii războilui din Gaza sub forma unei cronici desenate a evenimentelor, gândurilor și sentimentelor trăite sau observate de artist după „Sâmbăta Neagră” din 7 octombrie 2023. Lucrările sale variază de la scene care surprind șocul atacului (precum ceasul deșteptător ce a sunat dureros la ora 6:29, pe 7 octombrie), până la satire politice – atât interne, cât și internaționale – sau caricaturi-manifest, mai ales cele dedicate luptei pentru eliberarea cetățenilor israelieni răpiți de Hamas.
George Schimmerling – autor al popularului blog de limbă română din Israel „Viața merge înapoi” – a vorbit despre modul în care circumstanțele războiului i-au influențat maniera de scriere creativă, precum și despre cum umorul frivol, caracteristic stilului său literar, s-a transformat în satiră amară, sub greutatea evenimentelor tragice din Israel din ultimul an de zile. Schimmerling a citit câteva povestiri satirice și umoristice care tratează subiecte luate din cele două lumi cărora autorul, deopotrivă, le aparține: Israelul, Haifa, războiul din Orientul Mijlociu, respectiv România, Timișoara, alegerile prezidențiale și parlamentare de acolo.
Expoziția colectivă Vocea poporului – Jurnal de război, curatoriată de Nitsan Shuval, este un proiect inițiat de Muzeul Janco-Dada în primele două luni ale războiului. Aceasta a fost vernisată la începutul lui 2024 la Timișoara și apoi la Caransebeș, ajungând la Galeria ICR Tel Aviv cu ocazia împlinirii unui an de la fatidica zi de 7 octombrie 2023. În expoziția găzduită la Galeria Institutului Cultural Român sunt incluse lucrările lui Michal Yehezkel, Mimi Ziv, Artyom Gorbenko, Rotem Codish, Zeev Engelmayer, Dorit Nahmias, Gilad Kahana, Adi Rahav, Gil Goren, Yaniv Zaloof, Keren Shpilsher, Andy Ceaușu, Adi Drimer, Tali Ratzker, Sharon Ramer Biel, Emi Sfard și Oren Fischer.