Pentru cei care nu cunosc ce este NVIDIA Studio, ei bine aceasta este o platformă NVIDIA GeForce RTX care sprijină pasionații, artiștii în devenire și profesioniștii din industrie, oferindu-le un impuls semnificativ în procesul creativ prin tehnologiile RTX și AI. Plăcile grafice de vârf RTX, împreună cu driverele NVIDIA exclusive, optimizează performanța aplicațiilor creative, deschizând noi orizonturi de putere și posibilități.
“Cu NVIDIA Studio accelerându-ți ideile și fluxurile de lucru, poți da viață celor mai ambițioase proiecte.” – NVIDIA
Puterea de procesare și tehnologia RTX include AI (Inteligența Artificială) prin NVIDIA Studio în domenii precum modelarea și animații 3D, editare video și grafică, fotografie, design grafic, vizualizare arhitecturală și broadcasting.
De asemenea, pentru a veni în ajutorul creatorilor de conținut pentru a include uneltele NVIDIA Studio în activitățile lor, NVIDIA vine și cu o suită de aplicații dedicate precum NVIDIA Omniverse prin care-ți conecte-ți aplicațiile preferate de la Autodesk, Adobe, Epic și multe altele și vei descoperi un univers complet nou de viteză și posibilități. Fie că realizezi filme de animație sau creații impresionante de artă și design digital, Omniverse, rulând pe laptopuri NVIDIA Studio, este soluția supremă pentru a-ți accelera fluxurile de lucru creative. Dezvoltat pe platforma Omniverse este și RTX Remix (cu DLSS 3.5 cu Ray Reconstruction) care le permite creatorilor de moduri să captureze cu ușurință resursele jocurilor, să îmbunătățească automat materialele cu ajutorul unor instrumente AI puternice și să creeze rapid remasterizări RTX uimitoare, cu ray tracing și DLSS.
Un alt exemplu de aplicație menită utilizatorilor de NVIDIA Studio este pentru iubitorii de artă, pictorii, mai exact, și se numește NVIDIA Canvas care folosește inteligența artificială pentru a transforma simplele tușe de pensulă în imagini realiste de peisaj. Cu aceasta poți creea fundaluri rapid sau accelera explorarea conceptelor, astfel încât să poți petrece mai mult timp vizualizând ideile tale.
NVIDIA Broadcast, și ea parte din suita de tool-uri NVIDIA Studio, perfectă pentru video conferință, dar și orice alt tip de streaming, care transformă spațiul tău într-un studio personal, îmbunătățind camerele web, microfoanele și difuzoarele, transformându-le în dispozitive premium cu ajutorul inteligenței artificiale. Cu ajutorul ei îți poți duce transmisiunile live, chat-urile vocale și apelurile video la un alt nivel cu efecte audio și video precum eliminarea zgomotului de fundal, fundaluri virtuale și multe altele.
Aflat în stadiu de beta o perioadă, cea mai populară aplicație NVIDIA pentru cei care au cel puțin o placă video NVIDIA RTX, este NVIDIA App care a atins stadiul final de dezvoltare și este disponibilă acum pentru toată lumea. NVIDIA App este partenerul esențial pentru gameri și creatori de conținut pe PC prin care-ți menți PC-ul actualizat cu cele mai recente drivere și tehnologii NVIDIA și poți optimiza jocurile și aplicațiile cu un nou centru unificat de control al GPU-ului. De asemenea, poți captura momentele preferate cu instrumente puternice de înregistrare prin intermediul overlay-ului din joc și poți descoperi cele mai noi instrumente și software NVIDIA.
La începutul acestui an NVIDIA Studio a lansat în cadrul CES noi actualizări puternice de software și hardware pentru a duce creația de conținut la un nivel superior.
Astfel, pe partea de hardware au fost anunțate laptopuri și desktopuri NVIDIA Studio de la Acer, ASUS, Dell, HP, Lenovo, MSI și Samsung, împreună cu lansarea noii serii de GPU-uri GeForce RTX 40 SUPER — inclusiv GeForce RTX 4080 SUPER, GeForce RTX 4070 Ti SUPER și GeForce RTX 4070 SUPER care aduc performanță superioară pentru creație, gaming și sarcini de inteligență artificială. Pe partea de software, însă, avem confirmate aplicații precum NVIDIA Picasso, care utilizează opere de artă licențiate și modelul arhitectural NVIDIA Edify, asigură că materialele generate sunt sigure pentru utilizare comercială, dar și RTX Video HDR, care este disponibil din 24 ianuarie menit să transforme videoclipurile cu interval dinamic standard redate în browserele de internet în imagini uimitoare cu interval dinamic înalt (HDR).
Twitch Enhanced Broadcasting
O altă aplicație anunțată la CES, în ianuarie, este Twitch Enhanced Broadcasting aflată atunci în stadiu beta, în septembrie la TwitchCon a sosit o variantă closed beta cu suport pentru HEVC atunci când este utilizat encoder-ul NVIDIA care reprezintă compromisul între calitatea video la rezoluție mai mare și un streaming. Twitch Enhanced Broadcasting include o funcție care adaugă posibilitatea de a trimite mai multe fluxuri — versiuni diferite ale unui videoclip codificat, cu rezoluții sau rate de biți diferite — direct de pe PC-urile echipate cu NVIDIA GeForce RTX sau stațiile de lucru NVIDIA RTX, pentru a livra cel mai bun video de calitate pe care conexiunea la internet a unui spectator îl poate suporta.
Aplicația include AI-Enhanced Microphones și Webcams și streamerii pot folosi funcții accelerate de RTX și alimentate de AI, cum ar fi Enhance Speech pentru a elimina zgomotul și a îmbunătăți calitatea clipurilor de dialog, iar pe partea de video Twitch suportă HEVC (H.265) în closed-beta-ul Enhanced Broadcasting, iar cu ajutorul NVIDIA encoder, streamerii de Twitch primesc o eficiență cu 25% îmbunătățită și o calitate peste H.264. Astfel pot fi dolosite Auto Reframe pentru a redimensiona automat videoclipurile pentru rețelele sociale; și Scene Edit Detection pentru a tăia videoclipurile lungi, cum ar fi montajele B-roll, în clipuri individuale.
Mulțumită GPU-urilor GeForce RTX se poate, de asemenea, editarea și îmbunătățirea materialelor video extrem de rapide pe cele mai populare aplicații de editare video, de la Adobe Premiere Pro la CapCut Pro. Pentru o experiență de vizualizare clară intervine NVIDIA RTX Video care poate transforma orice video online sau nativ în conținut 4K de înaltă calitate cu interval dinamic mare (HDR) folosind două tehnologii: Video Super Resolution și Video HDR.
A.I.
Sosit în sfera NVIDIA, un element important este implementarea și dezvoltarea AI-ului, iar în martie la NVIDIA GTC, NVIDIA a anunțat un AI boost care aduce upgrade-uri pentru Adobe Substance 3D Stager (Generative Background, Text to Texture și Sampler via Adobe Firefly), OBS 30.1 (Real-Time Messaging Protocol, YouTube HDR și Audio2Face), din NVIDIA Omniverse, pentru iClone 8.
AI și RTX aduc ilustrațiile la viață
Câteva exemple de creatori de conținut care utilizează aplicațiile și tehnologiile NVIDIA RTX sunt Ashlee Martino-Tarr și Daniela Flamm Jackson care utilizează funcțiile generative AI ale Firefly, de la Adobe, cu ajutorul NVIDIA GPU in the cloud și accelerarea Tensor Cores ale acestuia, pentru a anima ilustrații 2D cu efecte speciale:
Un al doilea exemplu este Esteban Toro – Senior Community Relationship Manager al Adobe care se folosește de AI în Adobe Photoshop și Lightroom pentru a crea o serie de Cinematic Portraits. El capturează video și imagini cu subiecții instrumente precum Hasselblad și cameră Sony, apoi utilizează aplicațiile Adobe, accelerate de GeForce RTX și tehnologia NVIDIA RTX pentru post-producție.
„Folosind GPU-urile NVIDIA, pot reda și procesa proiectele mai repede, astfel încât instrumentele de post-procesare să sprijine ideile mele creative, iar eu nu sunt limitat de ceea ce poate face computerul, ci exact de ceea ce vreau să creez.” – Toto
Printr-o prezentare săptămânală NVIDIA dedicată AI-ului, în cadrul AI Decoded puteți afla evoluția acestuia împreună cu exemple de la creatorii de conținut care utilizează acest tool. De asemenea, și NVIDIA Studio are și el o activitate săptămânală dedicată în care se aduc cele mai noi informații alături de exemple de la creatorii care folosesc așa ceva.
Gamerii, află, tot săptămânal, în fiecare joi (numită #JoiaGFN) tot ce e nou legat de serviciul de gaming NVIDIA GeForce NOW prin care jucătorii își pot face abonament pentru a avea acces la gaming in-cloud la servere dedicate cu platforme NVIDIA GeForce RTX4090.