Ascultă acest articol


Ana Blandiana, Victor Rebengiuc, Radu Vancu, Ana Ularu și Marian Preda au vorbit vineri după-amiază despre libertate, demnitate și adevăr într-un amfiteatru al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București, într-o întâlnire cu peste 200 de studenți organizată de Universitatea din București și agenția PiArt Vision, cu sprijinul Astra Film Festival. Filmul „Între tăcere și păcat” (r. Diana Nicolae, 2024), documentarul biografic despre viața și literatura poetei Ana Blandiana, care a fost proiectat în deschiderea evenimentului, va fi difuzat în premieră la TVR vineri, 28 martie, de la ora 22:00.

Poeta Ana Blandiana, care a mărturisit că este pentru prima dată când a văzut acest film într-o sală din România, a vorbit despre scopul în care a fost făcut acest documentar (pentru ca România și epoca respectivă să fie înțeleasă în străinătate), dar și că și-a dat seama că studenții din sală sunt cam în aceeași situația cu publicul străin: și ei trebuie să înțeleagă ce a fost, pentru că „societatea comunistă era o societate închisă, aproape secretă; represiunea și crimele erau cunoscute doar de către victime”.

De fapt, de ce să ne amintim? Niște oameni normali își amintesc din viața lor ceea ce este frumos, își idealizează trecutul, în măsura în care pot. Trebuie să ne amintim pentru că numai naivii cred că regimul comunist s-a prăbușit odată cu Zidul Berlinului. Noi trăim în post-comunism. Războiul din Ucraina este un război post-comunist, cu legături absolut concrete cu Uniunea Sovietică. Trebuie să știm ce a fost, în amănunte, la detaliu, astfel încât ceea ce s-a întâmplat să nu se mai întâmple (…) Scopul nostru este să vă facem să vă molipsiți, să vă implicați în viața publică (…) să vă intereseze societatea în care trăiți, care se schimbă sub ochii noștri (…) să vă spuneți cuvântul, să vă folosiți bine partea voastră de putere politică. Pentru ca libertatea să existe trebuie să existe libertatea gândirii.”, a spus Ana Blandiana, care a mărturisit că pentru ea aceste întâlniri cu studenții, cu tinerii născuți la un deceniu după revoluție și mineriadă, sunt „cele mai importante”.

Acest tip de întâlnire e ceea ce putem face mai bine pentru România europeană”, a spus și moderatorul discuției, scriitorul Radu Vancu care, citându-l pe Albert Camus („Numesc adevăr tot ce continuă”). „Ceea ce au construit Ana Blandiana și Victor Rebengiuc e o formă de continuitate admirabilă și este una din formele noastre de adevăr”, a adăugat Radu Vancu, pentru care toți participanții la discuție au în comun un lucru simplu: folosesc cuvintele pentru a construi forme de adevăr. Iar unul dintre aceste cuvinte, unul cu adevărat special, este libertatea, a spus Radu Vancu, citând-o pe scriitoarea turcă Aslı Erdoğan, adică acel cuvânt „care nu poate să tacă”.

Ideea este subliniată, de altfel, prin însăși povestea filmului „Între tăcere și păcat”, realizat, așa cum a mărturisit Diana Nicolae, „din admirație pentru poeta și omul Ana Blandiana și din dorința de a reactiva memoria trecutului recent și de a o reda din perspectiva poetului”.

Este un film remarcabil despre o personalitate, despre un strigăt de literatură pentru libertate, despre o societate care se caută pe sine”, a spus după vizionarea filmului sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București, care, parafrazându-l pe Edmund Burke, a arătat că este important, pentru ca răul să nu triumfe, ca scriitorii semnificativi să scrie semnificativ, ca actorii să transmită emoțional semnificativ și ca profesorii și studenții să discute și în universități să se predea lucruri care „să schimbe destine în sens bun și să formeze caractere puternice”.

Actorul Victor Rebengiuc, personalitate despre care Radu Vancu a spus că este ceva atât de rar, pentru că reprezintă „intersecția între un mare artist și un mare caracter; a arătat un mod de a traversa, plin de demnitate, o istorie accidentată, urâțită, și de a ieși din ea curat, cu opera curată și cuvintele curate”, a venit la întâlnirea cu studenții împreună cu soția sa, actrița Mariana Mihuț. Cei doi au povestit mai multe întâmplări cu tâlc din viața și activitatea lor, iar Victor Rebengiuc a formulat una dintre cele mai simple și mai adevărate definiții a ceea ce înseamnă libertatea: „Pentru mine, libertatea înseamnă să nu fac ceva împotriva unuia care vrea și el, ca și mine, să fie liber.”.

La rândul ei, actrița Ana Ularu a vorbit despre emoția pe care a trăit-o în luna decembrie 2024 când a mers în Piața Universității, la fel ca tatăl său în urmă cu 35 de ani, ca să strige, și ea, pentru libertate, care a ajuns să fie „o vorbă molfăită”, o valoare pe care nu o mai apreciem decât atunci când o pierdem.

Noi nu mai putem fi mințiți cu aceeași ușurință ca în trecut. De ce ne-am lăsa mințiți?”, s-a întrebat actrița, care a adăugat: „Igiena libertății noastre trebuie întreținută prin cea mai mare putere pe care o avem acum: informarea, educarea, inteligența, gândirea critică pe care trebuie să o folosim și acel dat fabulos pe care îl avem: puterea votului informat.”.

În ceea ce îi privește pe studenți, care au stat mai bine de trei ore la evenimentul „Libertatea noastră”, aceștia au vrut să știe, printre altele, de unde a avut Ana Blandiana atât de mult curaj să se ridice pentru libertate într-un regim opresiv („nu am avut curaj, am fost inconștientă…, oricum, mie mi-a fost mult mai simplu să mă port așa decât să scriu ode” – Ana Blandiana) sau cum trebuie vorbit cu oamenii care nu sunt raționali? („cu blândețe” – Ana Ularu).

Discuția despre educație, libertate, demnitate și adevăr a fost transmisă live pe paginile de Facebook ale organizatorilor, iar înregistrarea poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/unibuc.ro/videos/932504515428114. Filmul „Între tăcere și păcat” a putut fi văzut la festivalul Astra Film ediția din 2024 și în capitala Moldovei, la Astra Film Chișinău. Următoarea proiecție va avea loc la Sibiu, în 25 martie, de ziua Anei Blandiana (detalii pe https://www.astrafilm.ro/ro/news/proiectie-speciala-de-ziua-poetei-ana-blandiana-la-astra-film-cinema) și la TVR vineri, 28 martie, de la ora 22:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.