This Means War – Interviu cu regizorul McG

0
1427
Ascultă acest articol


McG, regizorul filmului This Means War ne spune câte ceva despre film și la ce să ne așteptăm să găsim pe DVD și Blu-ray atunci când vor fi lansate.

Q: Cum ai ajuns să te implici în proiectul This Means War?

McG: Știam că producătorii, Will Smith și James Lassiter, aveau un scenariu, iar eu eram destul de curios ce s-ar întâmpla dacă Bourne și Bond ar fi interesați de acceași femeie. Cine ar câștiga lupta? Au fost mai multe elemente care m-au atras la proiect, mixul spumos între comedie și acțiune, sentimentele pozitive și puțină culoare care, sper eu, au reușit să aducă un strop de bună dispoziție în aceste vremuri economice destul de dificile.

Q: Cât de important a fost castingul?

McG: Cum spunea și Altman, 90% din succesul unei regii stă în casting. L-am văzut pe Tom Hardy interpretându-l pe Handsome Bobe în RocknRolla și de atunci am zis că e un actor de luat în seamă. Apoi am văzut și Bronson și mi-am făcut o idee destul de clară despre ce este în stare să facă. După, a apărut în Inception…M-am întâlnit cu el în Londra și încă de la început mi-a plăcut mult că are o minte activă și este foarte caristamtic. Parcă ar fi copilul nebunatic al lui Marlon Brando și al lui Steven McQueen. Am fost foarte încântat să îl descopăr.

Apoi am fost să îl văd pe Chris Pine în The Lieutenant of Inishmore, o piesă de Martin McDonagh. Am rămas impresionat de interpretarea sa, la care aș adăuga și faptul că l-a doborât pe Kirk în Star Trek.

Iar la toatea astea se adaugă, bineînțeles, experiența și credibilitatea lui Reese Witherspoon. Mie imi place să îi ascult pe actori și să le creez acel cadru în care să se simtă confortabil și protejați, astfel încât să se bucure de succes, dar să știe și cum să întâmpine insuccesul. Să știi că în aceste condiții se joacă cele mai bune scene.

Q: O parte din succesul filmului este și faptul că în punctul culminant al acțiunii ambii tipi pot rămâne cu fata. Deci nu prea putem spune că unul dintre ei este favorit….?

McG: Am filmat pe mai multe planuri și îndrăznesc să spun că atunci când i-am arătat finalul lui Reese, reacția ei a fost ca un premiu pentru mine. După ce s-a uitat cam la 90 de minute din 100 s-a întors către mine și mi-a zis: Nu știu pe care dintre ei îl voi alege. Atunci mi s-a aprins o scânteie și am exclamat: Cred că am reușit! Totul era echitabil între cei doi, iar acesta fusese și scopul nostru inițial.

Q: Revenind la Reese, ce te-a făcut să o distribui în acest rol de acțiune?

McG: Da, este nouă în domeniul filmelor de acțiune, deci și ea a fost extrem de încântată de acest lucru. Ca majoritatea starurilor de cinema este nerebdătoare să facă ceva ce nu a mai făcut până acum. Nu mai vroia să joace într-o altă comedie, știm foarte bine că e as la așa ceva. Vroia să treacă puțin peste niște limite, așa că i-am zis : Ceea ce vreau să faci….Băieții te plac Reese. Toți te văd drept prototipul nevestei perfecte. Te respectă, ești o femeie deșteaptă însă nu se bat pentru tine. Hai să te ducem în acel punct. Iar ea e suficient de isteață și știe că nu sunt tipul misogin, deci reacția ei a fost ceva de genul : Ok, o să o fac. O să mă îmbrac în cea mai sexy lenjerie și o să mă prostesc cu Chris Pine pe masa din bucătărie.  Și asta e cu siguranță un lucru pe care Reese nu îl prea face.  Și apoi l-a repetat și cu Hardy.  A fost nemaipomenit și îndrăzneț din partea ei.

Din această perspectivă lucrurile sunt foarte interesante. Chiar i-a plăcut să se lase dusă de val și să ia parte la acțiune așa cum nu a mai făcut-o până acum.  Pe de altă parte, eu abia așteptam să reușesc să o fac o dată în plus să se simtă și mai bine în pielea ei : un pic mai mult volum la păr, smokey eyes mai accentuați. Un pic din semnătura unei dive a ecranului, Raquel Welch. Și i-a venit de minune. Mai adaugă acum și pe cei doi băieți și am obținut fix ce mi-am dorit.

Q: În scena în care Reese și Tom se joacă la trapez, chiar eu fost ei?

McG:  Da, chiar i-am urcat acolo sus pentru această scenă. Au existat momente când au fost dublați de cascadori, dar au fost și ei acolo. M-am gândit că dacă tot avem acces la o mulțime de recuzită, de ce să nu profităm și să creem o scenă romantică în care Tom să își ducă iubita în culise la Cirque du Soleil. Cine nu ar vrea să își primească sărutul de tipul From Here to Eternity într-o plasă de trapez. Și uite că Tom chiar a reușit să obțină asta.

Q: Atunci când vine vorba de scenele de acțiune, având în vedere câtă pregătire este necesară înainte, mai ramâne loc și de improvizație?

McG: Am început procesul de filmare cu un spaniol pe nume Adolfo Matrínez Pérez, ne-am așezat cu o coală albă în față și am discutat despre ce ne propunem să obținem, iar atunci când am terminat am mers la băieții de la calculator și am iînceput să îi dăm o formă. Nu îmi place supraîncărcarea scenelor cu efecte vizuale. Îmi place să lucrez cu camera, apoi câte un effect, apoi iar cu camera. Doar așa poți adăuga acea doză de realism, dar asta presupune o planificare riguroasă a procesului.

Îmi place să am  multă libertate la filmări. De exemplu, dacă filmez ceva și mi se pare că ar arăta mai bine pe timp de zi, atunci mut scena respectivă ziua. Nu poți să te comporți ca un robot, trebuie să simți astfel de lucruri. Filmatul este un proces fluid, nu mecanic. Uneori actorii sunt energici, alteori mai puțin, uneori nu arată așa cum ți-ai dori și atunci muți totul. Iar asta înseamnă că tot procesul se mută la 180 de grade, că trebuie să țipi la niște oameni, dar în final filmul contează și nu durerile de cap care vin și pleacă. Cu alte cuvinte cred că trebuie să filmezi așa cum ți se pare ție că dă mai bine pentru film.

Q: Pe Blu-Ray să ne așteptăm și la scene care nu au intrat în varianta finală a filmului?

McG: Chiar sunt multe lucruri de văzut pe Blu-Ray. Sunt trei variante de final ale filmului dintre care să alegi.  Veți vedea și mai multe scene cu Chelsea Handler. Este o actriță de comedie foarte bună și sunt încântat să o promovez și la nivel internațional. Toți avem în viața noastră un astfel de prieten. Ea este cea care  o conduce din umbră pe Reese pe toata durata filmului, fix ca personajul interpretat de Curtis Armstrong  în Risky Business. După ce îi recomandă lui Reese să riște, tot ea o apostrofează că nu trebuia să se întâlnească cu doi tipi în același timp. Și mai sunt câteva scene amuzante care au fost scoase la montaj în varianta finală.

Q: Au fost șterse anumite scene care nu v-au plăcut sau v-au dat bătăi de cap?

McG: A fost scoasă scena de petrecere a burlăcițelor a Chelsei.

Q: Poți să ne spui câte ceva despre scena asta?

McG: Nu prea pot în acest moment pentru că este una dintre acele scene catalogate cu interzis sub 18 ani din cauza nudității masculine sau a comportamentului indecent. Știi tu, cam ce fac femeile la astfel de petreceri ca să facă mireasa să roșească.  A trebui să mai modificăm anumite elemente, dar va putea fi văzută.

Q: Vorbind despre Blu-Ray, ca om de film cred că ești destul de entuziasmat de această tehnologie.

McG: Chiar sunt, dar nu doar în legătură cu procesul de stocare ci cu tot mecanismul: cu modul în care scenele sunt iluminate, cu etapa de post producție, cu costumele, cu procesul chimic cu care este tratată pelicula, cu etapa în care adăugăm culori și în care poți să vezi exact cum va arăta imaginea pe Blu –Ray. Chiar  acum sunt în plin proces de echipare a casei cu un sistem de proiectare 4K, pentru că mi s-a cerut și feedback-ul pe această parte a tehnologiei. Și îmi place să lucrez la acest nivel. Imi petrec fiecare seară uitându-mă la câte un Blu-Ray.

 Q: Cât de mult te-ai implicat în alegerea elementelor speciale care vor fi incluse pe Blu-Ray ?

McG: 100%

Q: Deci ai planificat în avans elementele care vor apărea, chiar înaintea filmării propriu zise?

McG: Da, pentru că asta e lumea în care trăim. Știam că va veni și ziua asta așa că toți eram pregătiți din timp să filmăm și scene speciale pe care să le includem exclusiv pe Blu-Ray.

Chiar cred că aceste elemente adiționale de pe Blu-Ray sunt importante, sunt mai lungi decât scenele propriu zise și sunt menite să creeze o imagine de ansamblu și să adauge valoare peliculei. Îmi plac și lansările în cinema doar că acolo nu ai parte de atât de multă libertate, deci scenele pe care le vom adăuga sunt cu atât mai satisfăcătoare pentru spectator.

Q: Cât de mult timp crezi că acordăm azi vizionării unui film pe Blu-Ray?

McG: De exemplu, eu așa mă relaxez, vin seara acasă, petrec puțin timp cu câinele, apoi mă uit la unul din filmele mele favorite. Dar asta nu înseamnă că nu mă mai duc la cinema unde intru în contact cu mulțimea și unde pot simți vibrațiile unei întregi săli. Dar îmi place că în acest mod pot să văd un film de câte ori am chef. Sunt atât de fanatic că sunt în stare să merg la cinema să văd un film iar apoi, când ajung acasă, să mă mai uit o dată, dar pe Blu-Ray. Știu că poate părea puțin patologic și ridicol, dar pur și simplu îmi place.

Q: Ai acasă o mini sală de cinema?

McG: Da, dar e destul de mică, doar trei scaune. Dar ceea ce îmi place mie cel mai mult este relația pe care o creezi cu ecranul, de aia sunt pasionat și de IMAX. Deci chiar dacă camera mea nu e foarte mare, ecranul este. Are 120 de inch. Este  minunat!

Q: Pe tine te-a prins febra 3D-ului?

McG: Da, să știi, doar că îmi place să țin cont de faptul că ar trebui să vină la pachet cu un material filmografic potrivit. De exemplu, acest film nu mi se pare potrivit pentru 3D.  Trebuie să fii îndemânatic dacă intri pe partea asta, nu te poți juca cu efectele și să spui Ia uite o sabie care iese din ecran, trebuie să existe o poveste în spate, un fir narativ. De exemplu, scena din Avatar în care este prezentată flora din junglă este una foarte bună.  Deci, uneori poate fi un plus pentru film, iar alteori doar o bătaie de cap. Dacă voi face un film cu un super erou sau un film de acțiune voi lua în considerare și acest aspect, însă să fac un film 3D doar de dragul 3D-ului ? Nu cred că este cel mai bun lucru pentru audiența mea și repet, e obligatoriu să ai materialul potrivit pentru o astfel de tehnică.

Anca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.