Independenţa Film va aduce în România două filme de la Berlinale

0
1683
Ascultă acest articol


Independenţa Film va aduce în România două dintre filmele participante la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, care începe joia aceasta: lungmetrajele In Order of Disappearance, cu Stellan Skarsgård, prezentat în Competiția oficială şi Dans la cour, cu Catherine Deneuve, în afara competiției. Ajuns la a a 64-a ediţie, binecunoscutul festival se va desfăşura în intervalul 06 – 16 februarie 2014.

In Order of Disappearance

Filmul In Order of Disappearance / Kraftidioten, aflat în Competiţia Festivalului, este o comedie neagră & thriller norvegian cu Stellan Skarsgård (Nymphomaniac, Breaking the Waves, Melancholia, Good Will Hunting, Ronin, Thor, The Girl with the Dragon Tatoo, The Avengers) şi Bruno Ganz. Filmul spune povestea unui şofer de camion care ajunge peste noapte un fel de erou justiţiar necunoscut.

Regia este semnată de Hans Petter Moland, cunoscut pentru: Aberdeen (2000), A Somewhat Gentle Man (2010), Zero Kelvin (1995), The Beautiful Country (2004). Regizorul norvegian este nominalizat la Ursul de Aur pentru cel mai recent film al său, In Order of Disappearance / Kraftidioten, fiind nominalizat şi în 2004 (The Beautiful Country) şi în 2010 (En ganske snill mann).

Sinopsis. Norvegia. Iarnă. Introvertitul Nils (Stellan Skarsgård) munceşte din greu la volanul autoplugului său imens cu care deszăpezeşte continuu drumurile şi trecătorile dintre munţi, din zona îngheţată în care locuieşte. Tocmai a fost numit cetăţean de onoare al oraşului, când află că fiul său a murit de supradoză de heroină. Nils refuză să creadă versiunea oficială şi porneşte în căutarea celor despre care se bănuieşte că ar fi asasinii fiului său. În scurt timp devine un fel de justiţiar din umbră, un erou necunoscut a cărui identitate nu o bănuieşte nimeni. O comedie neagră plină de imagini impresionante, peisaje hibernale superbe şi o potretizare până la cel mai mic detaliu a mentalităţilor interlopilor suedezi, norvegieni şi chiar a mafioţilor sârbi, reprezentaţi de boss-ul sârb jucat de actorul Bruno Ganz (Downfall, Unknown).

Dans la cour / In the Courtyard

Dans la cour / In the Courtyard va fi proiectat în afara competiţiei şi este o dramă franţuzească în regia lui Pierre Salvadori (Priceless / Hors de prix, Après Vous, Beautiful Lies / De vrais mensonges). Actorii principali sunt Catherine Deneuve (Belle de Jour, al lui Luis Bunuel, Dancer in the Dark, regizat de Lars von Trier, Repulsion, de Roman Polanski) si Gustave Kervern (Aaltra, Mammuth).

Sinopsis. Povestea acestei comedii are loc în curtea unei case din Paris. Ajungem să-i cunoaştem pe chiriaşii clădirii prin intermediul noului portar, Antoine. Printre aceştia se numără un hoţ de biciclete care este în acelaşi timp şi dealer de droguri, sau un chiriaş maniac cu ordinea și curăţenia, genul obsesiv-compulsiv. La ultimul etaj locuieşte Mathilde, proaspăt pensionată, care acum încearcă să-şi găsească liniştea alături de soţul ei. Antoine însuşi s-a retras din activitatea muzicală de curând, printr-un gest extrem: a abandonat scena chiar în mijlocul unui concert, fără să scoată un singur cuvânt. În pereţii clădirii apare la un moment dat o fisură, despre care se crede că va afecta integritatea întregii clădiri, iar această fisură este folosită de regizor pe post de metaforă: punctul slab, fisura care apare în viaţa oricui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.