Unul dintre cele mai apreciate filme românești din 2014, „QED” (aka „Quod Erat Demonstrandum”), în regia lui Andrei Gruzsniczki, va fi disponibil din 15 iunie în format DVD. Un film captivant despre compromis, prietenie și trădare, apreciat de presa internațională și proiectat la Roma, New York sau Karlovy Vary, „QED” aduce pe ecrane doi actori renumiți pentru performanțele din teatru, Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr.

Lansarea oficială a filmului pe DVD va avea loc miercuri 10 Iunie, de la ora 20, la Librăria Habitus din Sibiu. Evenimentul se va desfășura în cadrul cinematecii “CINE M-A văzut la Habitus”, în prezența actorilor Ofelia Popii și Sorin Leoveanu dar și a producătorului Velvet Moraru și a regizorului Andrei Gruzsniczki.

Drama cu accente de policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe.

[pull_quote_center]„QED  trage cu ochiul la modelul clasic de film de spionaj – se disting ecouri din producțiile americane de anii 40, precum OSS, The Iron Curtain și The House on 92nd Street. Trădările sunt pe cale să se întâmple”, [/pull_quote_center]

scrie „The Independent Magazine” din New York.

Spectatorii îi vor reîntâlni în „QED” și pe actorii Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguță, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

DVD-ul cu filmul va conține subtitluri în limbile engleză, franceză, italiană, maghiară și ebraică, making of, scene căzute la montaj dar și o broșură de prezentare a personajelor.

„QED” a fost remarcat în presa internațională pentru imagine, scenografia expertă, semnată de Cristian Niculescu, și costumele Svetlanei Mihăilescu. Potrivit publicației americane „Variety”, „QED” este „excelent filmat în alb-negru” și a reușit „o remarcabilă recreare a epocii”. Produs de ICON production și filmat de Vivi Drăgan Vasile, este primul film românesc realizat pe peliculă alb-negru (ORWO) de la „Moromeţii” (1988) încoace. Formulele matematice și calculele din film poartă semnătura profesorului, cercetătorului și activistului Nicușor Dan.

Cel de-al doilea film al regizorului și scenaristului Andrei Gruzsniczki, după „Cealaltă Irina” (2009), „QED” și-a început cariera în festivaluri cu Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma, unde a a avut premiera mondială. Au urmat numeroase alte festivaluri, inclusiv New Directors/ New Films, de la New York, Göteborg, Vilnius și Karlovy Vary, unde regizorul a fost prezentat în programul „Variety Critics Choice”, inițiat de renumita publicație americană. „QED” a mai obținut Premiul pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST și a fost singurul film românesc din competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), în 2014. Totodată, a câștigat Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.

La Gala Premiilor GOPO din acest, Florin Piersic Jr. și Ofelia Popii au fost desemnați cei mai buni actori în rol principal pentru prestația din „QED”, Virgil Ogășanu și Alina Berzunțeanu au primit trofeele pentru rolurile secundare iar Cristian Niculescu a fost câștigătorul premiului pentru cele mai bune decoruri. Pentru prestația din „QED”, actorul Sorin Leoveanu a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România 2015.

DVD-ul va fi disponibil în rețeaua librăriilor Cărturești, Humanitas, la Librăria Engleză din capitală dar și la Librăria Habitus din Sibiu.

„QED” este produs de Velvet Moraru, prin ICON production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.