“A doua şansă” este o dramă tulburătoare despre oameni din viaţa reală care sunt forţaţi de împrejurări să intre în situaţii incredibile. Un film care confruntă valorile de bază: bine şi rău şi pe aceia dintre noi care cred că pot face diferenţa între cele două.

Regizor: Susanne Bier

Scenariu: Anders Thomas Jensen

Gen: Dramă, Thriller

Lansare: 31 iulie

Durata: 102 min

Studio: Zentropa Entertainments

Distribuitor: Independenţa Film

Clasificare: A.P. 12

Actori:

Nikolaj Coster-Waldau     …     Andreas
Ulrich Thomsen     …     Simon
Nikolaj Lie Kaas  …   Tristan

Sinopsis: “A doua şansă” este o dramă tulburătoare despre oameni din viaţa reală care sunt forţaţi de împrejurări să intre în situaţii incredibile. Un film care confruntă valorile de bază: bine şi rău şi pe aceia dintre noi care cred că pot face diferenţa între cele două.

Andreas (Nicolaj Coster-Waldaw) este un tânăr detectiv promiţător, cu multe greutăţi pe umerii săi. Acasă, el şi soţia lui, Anna, se străduiesc să facă faţă fiului lor nou-născut care plânge tot timpul, iar, între timp, la serviciu, Andreas încearcă să-l ţină în frâu pe partenerul său proaspăt divorţat, Simon (Ulrich Thomsen), care îşi petrece majoritatea timpului beat în cluburi de striptease, căutând scandal.

Atunci când Andreas îşi dă seama că viaţa sa se destramă, face o alegere care îl va conduce atât pe el, cât şi pe toţi pe care îi cunoaşte către o decădere morală şi etică. Pe măsură ce Andreas confundă graniţele dintre bine şi rău, just şi injust, cade pe umerii haoticului Simon să reinstaleze ordinea.

Recenzie

Cine suntem noi să credem că suntem mai buni decât ceilalţi?

– asta e întrebarea cu care ne confruntă noul film al regizoarei daneze Susanne Bier, câștigătoare a premiului Oscar în anul 2011 pentru cel mai bun film strain – “In a Better World”,cu  Nicolaj Coster-Waldaw (Jamie Lannister din “Game of Thrones”) în rol principal.

En Chance Til Directed by Susanne Bier Nikolaj Coster Waldau Zentropa Productions Photo Credit:Rolf Konow
En Chance Til – Directed by Susanne Bier, Nikolaj Coster Waldau, Zentropa Productions, Photo Credit: Rolf Konow

Încă un film scandinav extraordinar de bine construit, după părerea mea. La inceput se creează un cadru idilic, eu crezând că va continua aşa până la sfârşit. Dar, pe parcursul derulării filmului, totul se destramă. Mi-a plăcut foarte mult modul cum este gândit scenariul incipit, privitorul având oportunitatea să întâlnească acea ‘‘familie ideală” şi care nu putea fi distrusă sub nici un pretext.

Doar că, apare moartea ca o consecinţă a unor probleme psihice şi reuşeşte să sfârme acel cadru pe care orice tânără familie şi l-ar dori.

Apoi, totul se dârâmă treptat, iar pentru unul dintre protagonişti, dezastrul este de o proporţie cutremurătoare. Foarte interesant şi modul regizorului de a privi familia, care reuşeşte să evidenţieze probleme chiar şi într-o superbă familie nou formată. Totul pleacă de la problemele psihice ale Annei, iar de acolo, întregul scenariu se intoarce la 180 de grade. Filmul conţine şi anumite chestiuni de ordin etic şi moral: Oare Anders a făcut bine ce a făcut? Bineînţeles că din punct de vedere legal nu este deloc normal, însă din punct de vedere etic, a reuşit să salveze o viaţă. Foarte bine construită şi familia cu probleme, care reuşeşte să dea mai multa dramă şi dinamism filmului.

Finalul este deschis, foarte bun (mai ales acea întâlnire emoţionantă din supermarket), cu implicaţii atât fericite pentru protagonistul Anders, cât şi triste/dramatice.

En Chance Til Directed by Susanne Bier Zentropa Productions Photo Credit:Rolf Konow
En Chance Til – Directed by Susanne Bier, Zentropa Productions, Photo Credit – Rolf Konow

Pe de altă parte, mi-a plăcut foarte mult interpretarea lui Nikolaj Coster-Waldau, mi-a demonstrat încă o dată că este un actor de mare clasă.

Titlul este de asemenea foarte sugestiv, pentru că într-un final, toate personajele primesc o a doua şansă, după tot ce au avut de îndurat.

Per total, un film foarte bun, însa cu scene de violenţă, iar uneori poate fi extrem de greu de privit, dar în acelaşi timp face şi privitorul să îşi pună anumite întrebări. Fiind o mare fană al filmelor de genul, mi-a plăcut foarte mult, însă s-ar putea ca nu toţi să îl agreeze în aceeaşi măsură.

“En chance til”/ “A doua şansă” intră în cinematografe din 31 iulie şi este distribuit în România de Indepedența Film.

Postere:

second-chance-roTrailer: