Everest – Recenzie

2
4070
Ascultă acest articol


EVEREST este povestea adevărată a două expediții diferite care i-au forțat pe participanți să-și testeze limitele la extremă atunci când au fost surprinși de unul din cele mai cumplite viscole din istoria cunoscută a omenirii.

RegizorBaltasar Kormákur

Scenariu William Nicholson, Simon Beaufoy

Gen : Aventură, Dramă, Thriller

Lansare : 18 septembrie 2015

Durata : 121 min

Studio : Universal Pictures

Distribuitor : RO IMAGE 2000

Clasificare : A.P. 12

Actori :

Jason Clarke     …     Rob Hall
John Hawkes     …     Doug Hansen
Emily Watson     …     Helen Wilton
Sam Worthington     …     Guy Cotter
Keira Knightley     …     Jan Arnold
Elizabeth Debicki     …     Caroline Mackenzie
Josh Brolin     …     Beck Weathers
Jake Gyllenhaal     …     Scott Fischer
Robin Wright     …     Peach Weathers

Sinopsis :

Inspirat din evenimentele extraordinare petrecute cu ocazia încercării de a ajunge pe vârful celui mai înalt munte din lume, EVEREST este povestea adevărată a două expediții diferite care i-au forțat pe participanți să-și testeze limitele la extremă atunci când au fost surprinși de unul din cele mai cumplite viscole din istoria cunoscută a omenirii. Alpiniștii au avut de înfruntat obstacole la limita imposibilului, iar pasiunea și obsesia lor de o viață – aceea de a cuceri acel vârf – a devenit o luptă contracronometru pentru supraviețuire.

Această aventură spectaculoasă îi are în distribuție pe Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson și Jake Gyllenhaal.

EVEREST e regizat de Baltasar Kormákur (2 Guns, Contraband) și produs de Tim Bevan și Eric Fellner de la Working Title Films, Brian Oliver și Tyler Thompson de la Cross Creek Pictures, precum și de Nicky Kentish Barnes și Kormákur.

Scenariul le aparține lui William Nicholson (Gladiator) și lui Simon Beaufoy (Oscar pentru Slumdog Millionaire).

EVEREST a fost filmat în Nepal, la poalele Everestului, în Alpii Italieni, precum și în studiourile Cinecittà de la Roma și Pinewood, din Marea Britanie.

Recenzie :

Prima oară când am văzut trailer-ul și primele imagini din “Everest” am fost foarte entuziasmat ca apoi să-mi sară inima din piept când am aflat și ce distribuiție are. Cu Baltasar Kormákur în scaunul regizoral (“2 Guns”), iar filmul bazat pe un fapt real, arăta clar că “Everest” are toate șansele să fie bun.

everest-3William Nicholson și Simon Beaufoy sunt scenariștii care au pus pe hârtie aventurile și tragedia unui grup de oameni obișnuiți ce urcă pe Everest în 1996 – excursia dovedindu-se a fi un eșec total soldându-se cu multe decese.

Cu o campanie de promovare în social media destul de intensă și bine pusă la punct, filmul a atras multe priviri, iar când a sosit clipa ca cei din presă să-l vadă, reacțiile au fost interesante.

Filmările au început la Ötztal Alps din Italia și au continuat în Nepal și Islanda și au conferit o autenticitate sporită. Filmul rulează în 3D și a fost filmat cu camere IMAX, iar sunetul are suport Atmos, care-i crește și mai mult doza de realism.

Filmul începe cu pregătirile unui grup divers de oameni pentru a ajunge în vârful celui mai periculos munte: Everest. Rob Hall (Jason Clarke) este ghidul care-i va coordona pe doctorul Beck Weathers (Josh Brolin), poștașul Doug Hansen (John Hawkes), jurnalistul Jon Krakauer (Michael Kelly) și Yasuko Namba (Naoko Mori) – care escaladase toate vârfurile importante mai puțin Everestul – în drumul periculos și lung către punctul cel mai înalt privit de fiecare în parte ca unul edificator. Fugind oarecum în căutarea libertății, drama și problemele aveau să dispară odată atins punctul culminant. Situația, din păcate, nu va aduce împlinire și fercire nimănui.

everest-2Ajunși la poalele Everestului, are să intre în scenă (într-un mod chiar haios), Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), un alt ghid experimentat, dar căruia-i cam place să dea la măsea, concurent al lui Rob. În alte roluri îi vom recunoaște pe Keira Knightley (Jan Arnold) – soția gravidă a lui Rob, Elizabeth Debicki (Dr. Caroline Mackenzie), Robin Wright (Peach), Sam Worthington (Guy Cotter), Emily Watson (Helen Wilton) și Martin Henderson (Andy Harris) și toți fac o treabă fără cusur, chiar dacă unii apar prea puțin pe ecran să apuce să dea contur personajului interpretat.

De la poalele Everestului și până în vârf se vor parcurge mai multe etape fiind plasate locuri de campare la diferite altitudini, iar fiecare dintre ele va aduce probleme oamenilor din grup. Rezistența fizică este pusă prima la încercare, în ultima parte – cea finală spre vârful muntelui – fiind mai mult de natură psihică. Epuizarea fizică și cea psihică luptă să câștige ultima bătălie. Și reușește. Trăim fericirea reușitei și o sărbătorim cu un steguleț legendar pe unul dintre cele mai teribile locații din lume. Fericirea nu durează mult când o furtună devastatoare se apropie de munte și-i va surprinde pe “cei rămași” cu rezultate devastatoare.

everest-1

O dramă de aventură care, mulțumită ecranului IMAX și filmărilor excelente va impresiona în 3D pe oricine va vedea filmul, iar sunetul cu suport Atmos, este incredibil aducându-te fix în mijlocul acțiunii. Muzica mi-a adus un pic aminte de impactul avut de cea folosită în “Gladiatorul”, iar panoramele filmate de sus sunt absolut feerice, filmul fiind mai mult ca o operă de artă ce spune o poveste tragică și are o concluzie bine conturată care te pune pe gânduri.

Everest intră în cinematografele 3D și IMAX 3D din 18 septembrie şi este distribuit de RO IMAGE 2000.

Postere:

everest-811760l

Trailer:

2 COMENTARII

  1. Vizual este extrem de reusit. Stiind de film inca din faza de idee (cand cautam obsedat filme despre alpinisti) si apoi asocierea cu Jake Gyllenhaal, ma asteptam insa la mult mai mult.
    – scenariul e destul de usurel. Chiar bazat pe fapte reale, ar fi putut fi imbunatatit usor. Mi s-a parut ca au ajuns prea usor pe varf (singura problema fiind oxigenul si lipsa catorva corzi ce a fost rezolvata rapid). Ma asteptam in loc la o urcare dificila, avalanse etc. Asa, cea mai reusita scena de actiune din film a fost in mod ciudat cea de la final cu elicopterul.
    – multi dintre actorii cunoscuti sunt folositi prea putin, aproape “cameo”, si chiar daca stiam asta dinainte, tot a fost deranjant stiind potentialul. Si apoi, deranjant cum unii au murit asa de usor

  2. Când am participat la vizionare a fost prezent și alpinistul român Alex Găvan care a povestit că mai mult de jumătate din film are legătură cu realitatea (spre ex. faza cu scara nu e reală). Fiind bazat pe un fapt real e normal să nu fie așa “dinamic” ca orice film “hollywood-ian” (ex. Vertical Limit).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.