Filmele propuse de Franța și Belgia la Oscar 2016, un maraton de 338 de minute inspirat din „O mie și una de nopți” și câștigătorul Camera d’Or la Festivalul de la Cannes sunt câteva dintre surprizele celei de-a șasea ediții a Les Films de Cannes à Bucarest. Zeci de filme în premieră absolută în România, în peste 100 de proiecții, unele programate în prezența cineaștilor, masterclass-uri, mese rotunde, retrospective și alte evenimente speciale îi așteaptă pe spectatori între 23 și 29 octombrie la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco și CinemaPRO.
„Fie te ia prin surprindere totul, fie nimic”, scrie „The Guardian” despre filmul lui Miguel Gomes, o aventură cinematografică de 338 de minute în care poveștile Șeherezadei din „O mie și una de nopți” sunt transplantate în Portugalia de azi. Împărțit în trei părți și proiectat la Cannes în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, Arabian Nights e amuzant, percutant și suprarealist. Partea a doua, Arabian Nights: Vol. 2 – The Desolate One, va reprezenta Portugalia la Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Spectatorii Les Films de Cannes à Bucarest vor avea ocazia să vizioneze filmul în maraton și să-i pună întrebări la final regizorului Miguel Gomes (Tabu), care va avea o intervenție live prin Skype.
Intens și excelent filmat, potrivit „The Hollywood Reporter”, La Tierra y la Sombra / Land and Shade, de César Augusto Acevedo (Columbia), a plecat de la Cannes cu trei premii: trofeul Camera d’Or, acordat celui mai bun debut din întreaga selecție, și Premiile SACD și Révélation France 4 în secțiunea Semaine de la Critique. Un bărbat se întoarce acasă și-și găsește fiul bolnav și ferma în ruină. La 17 ani după ce și-a abandonat familia, acesta va încerca să-și regăsească locul și să o salveze.
Aleasă, în mod surprinzător, să reprezinte Franța la Oscar 2016, coproducția turco-franceză Mustang este unul dintre cele mai apreciate filme din selecția de la Cannes, un „The Virgin Suicides” în versiune orientală. Regizoarea Deniz Gamze Ergüven debutează cu o dramă emoționantă și subtilă, cu bătaie politică, despre cinci surori adolescente ale căror instincte sunt înăbușite de familia lor strictă și de tradiții, într-o societate profund patriarhală. „Am vrut să arăt, din interior, ce înseamnă să fii femeie în Turcia de azi; e un subiect care arde în societatea noastră, unde vocile feminine sunt rar auzite”, a declarat regizoarea, citată de Euronews. Filmul a câștigat Premiul Europa Cinemas Label în Quinzaine des Réalisateurs și Marele Premiu la Sarajevo.
Le tout nouveau testament, în regia lui Jaco Van Dormael (Mr. Nobody), e cel mai „amuzant, delirant și inventiv” film de la Cannes 2015, cum îl descrie presa franceză, și va reprezenta Belgia la Oscar 2016. Premisa sună astfel: „Dumnezeu există. Locuiește la Bruxelles. E odios cu soția și fiica lui. S-a vorbit mult de fiul lui, dar foarte puțin de fiica lui. Fiica lui sunt eu. Mă numesc Ea și am 10 ani. Ca să mă răzbun, le-am trimis tuturor oamenilor din lume, prin sms, data la care vor muri”. Comedia renumitului cineast belgian a fost ovaționată de public la proiecția în Quinzaine des Réalisateurs. În distribuție: Benoît Poelvoorde, Yolande Moreau și Catherine Deneuve.
Comedia socială La vie en grand/ Learn by Heart, de Mathieu Vadepied, a fost filmul de închidere al secțiunii Semaine de la Critique la Cannes și i-a fermecat pe spectatori cu optimismul și umorul său. Este povestea a doi puști din periferia Parisului care încearcă să iasă din lumea cartierului lor. Mathieu Vadepied s-a lăsat inspirat de stilul comediei Les Intouchables – un succes de casă uriaș în Franța, în ultimii ani – pentru care a semnat imaginea.
Toate filmele vor rula în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.
La vie en grand, Mustang și Arabian Nights sunt distribuite în România de ViTo Film. Le tout nouveau testament este distribuit de Independența Film.