Vanessa, o fostă dansatoare, străbate Franța împreună cu soțul ei, un scriitor american.

Regizor: Angelina Jolie Pitt

Scenariu: Angelina Jolie Pitt

Gen:

Lansare: 20 noiembrie 2015

Durata: 132 min

Studio: Plan B Entertainment

Distribuitor: Ro Image 2000

Clasificare: N-15

Actori:

Angelina Jolie Pitt   …     Vanessa
Brad Pitt    …     Roland
Mélanie Laurent  …     Lea
Melvil Poupaud    …     François
Niels Arestrup    …     Michel

Sinopsis:

Povestea unui scriitor american, Roland, și a soției sale, Vanessa, care ajung într-o stațiune pitorescă și liniștită din anii ’70, aflată la malul mării, într-un moment de criză a mariajului lor. Pe măsură ce își petrec timpul cu alți turiști veniți acolo în vacanță, printre care proaspăt căsătoriții Lea și François, dar și cu localnici precum Michel și Patrice, cei doi încep să se confrunte cu probleme care mocneau demult în viața lor de cuplu.

Recenzie:

By the Sea, al treilea lungmetraj de ficțiune regizat de Angelina Jolie, după In the Land of Blood and Honey și Unbroken, spune povestea unui scriitor american, Roland, și a soției sale, Vanessa, o fostă dansatoare, care ajung într-o stațiune pitorescă și liniștită din Franța anilor ’70, aflată la malul mării, într-un moment de criză a mariajului lor. În timp ce ea e bântuită de trecutul întunecat și el își îneacă lipsa de inspirație în alcool, amândoi găsesc un refugiu în jocurile sexuale ale vecinilor de hotel pe care-i observă prin gaura din perete lăsată de lipsa unei țevi.

12278900_932454700182444_3904382779497607235_n

Referințele culturale, intenționate sau nu, sunt numeroase, locul de filmare — Malta, chiar dacă acțiunea se desfășoară în Franța —, de altfel și atuul principal al filmului, părând desprins din romanul neterminat al lui Ernest Hemingway, Grădina Raiului, primele cadre ducând cu gândul la Aventura lui Michelangelo Antonioni, iar Angelina Jolie Pitt imitând-o, atât prin gesturi, cât și prin părul răvășit și prin haine, pe Monica Vitti. Personajele sunt slab conturate, cuplul Jolie – Pitt neevidențiindu-se decât prin eleganța ținutelor, iar celălalt cuplu încă păstrând ecouri din filme trecute: Mélanie Laurent, inocența perversă din Inglorious Basterds, iar Melvil Poupaud, coloristica din Laurence Anyways.

Muzica, de la cea a lui Frédéric Chopin la cea a lui Jane Birkin, aduce și ea o notă de eleganță, ca și scenografia. Scenariul, însă, duce lipsă de replici, dar, spre deosebire de filmele din noul val francez, By the Sea nu reușește să transforme acest defect într-o calitate și un punct de interes. Având ca puncte de sprijin și câteva simboluri precum obsesia lui Roland cu poziția ochelarilor de soare sau metafora pescarului desprinsă, parcă, tot din Hemingway,

noul film al Angelinei Jolie Pitt este mai degrabă o lecție de stil și un suport vizual copleșitor decât un exercițiu cinematografic.

Poster:

by-the-sea-818078l

Trailer:

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.