Ascultă acest articol

Iadul se dezlănțuie atunci când un hooligan tâmp își regăsește fratele, un agent MI6 și încearcă, amândoi, să salveze lumea.

Regizor: Louis Leterrier

Scenariu: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston

Gen: AventurăComedie

Lansare: 4 martie

Durata: 83 min

Studio: Columbia Pictures

Distribuitor: InterCom Film

Clasificare: N.15

Actori:

Sacha Baron Cohen … Carl ‘Nobby’ Butcher
Mark Strong … Agent Sebastian Butcher
Isla Fisher … Jodie Figgis
Penélope Cruz … Rhonda George

Sinopsis:

Sebastian este un asasin de top al MI6. Din nefericire pentru el, fratele său este un suporter de fotbal englez din orașul Grimsby și un idiot fără pereche. Nobby are tot ceea ce un om sărac dintr-un oraș pescăresc englezesc și-ar putea dori, 11 copii și prietena cea mai atractivă din nordul Angliei. Există doar un singur lucru care îi lipsește din viața lui: fratele lui mai mic, Sebastian. După ce au fost adoptați de familii diferite copii fiind, Nobby a petrecut 28 de ani în căutarea lui Sebastian. La aflarea locației sale, Nobby pornește să se reunească cu fratele său, fără să știe că acesta nu numai că este un agent MI6, dar a și descoperit un complot care ar putea pune lumea în pericol. Pe fugă și acuzat pe nedrept, Sebastian va trebui să salveze lumea cu ajutorul fratelui său mai mare și idiot.

Recenzie:

Salutare ”tovarăși cinefili”!

”Don’t play with elefants… !”

Anglia este una din țările cu multă istorie, dar și cu multe orașe pitorești, care mai de care mai ciudate să le zicem. Printre aceste orașe există și Grimsby, cu o populație de aproximativ 80.000 de suflete, localizat în în comitatul Lincolnshire, regiunea Yorkshire and the Humber. Nu vă speriați, nu facem geografie, ci doar încerc să vă introduc în atmosferă, ca să știți despre ce discutăm. În zona asta de nord a Angliei, și mai ales într-un oraș ca Grimsby, populația britanică este împătimită cu fotbalul și de aici și celebrul termen de hooligans. Doar nu degeaba i se spune Angliei și patria fotbalului, nu?

Filmul de față nu tratează problemele fotbalului și nici nu e vreun documentar despre hooligans, nu, este un film de acțiune și o comedie imaginată și adusă pe ecran de echipa din spatele controvesatului film Borat din 2006.

Sacha Baron Cohen, că despre el este vorba, și la această oră este unu din actorii de comedie controversați și nu de multe ori subiect de discuție pentru momentele sale comice duse la extrem, uneori mai mult decât vulgare și cu tentă politică, sexuală, rasială, și nici de această dată prin filmul de față nu a făcut rabat de la ceea ce l-a caracterizat și afirmat pe piață. În 2006 când a apărut Borat, de altfel un film controvesat pentru modul cum a adus în discuție toate cutumele și problemele societății în care trăim, a avut un succes enorm la box-office cu încasări de peste 128 milioane de dolari.

“Hello, chaps!

Revenind la filmul de față, și anume The Brothers Grimsby, așa cum spune și sinopsisul, avem de-a face cu două personaje. Pe de-o parte îl avem pe Nooby, un coate-goale, un asistat social, cu 11 copii, o prietenă cât casa și fără un șfânț în buzunar, ce trăiește într-un oraș pescăresc, sărac și fără prea multe activități sociale, în afară de uitatul la meciurile de fotbal din Premier League și băutul de cantități uriașe de alcool. Pe de altă parte îl avem pe Sebastian, un agent secret al celebrei MI6, rece, calculat și gata oricând să-ți tragă un glonț în cap dacă țara și Regina i-o cere. Legătura dintre cei doi nu este nici pe departe simplă.

Cei doi sunt frați, iar unul dintre ei, Nooby, îl caută pe celălalt, pe Sebastian, de 28 de ani. Pe vremea când erau mici, cei doi rămași orfani și mutați în casele de copii sunt despărțiți de soartă și de o pereche de părinți adoptivi. Bănuiesc că ați înțeles cine a fost adoptat și cine a rămas in Grimsby.

Nooby, interpretat de Sasha Baron Cohen, este un idiot și reușește cu ajutorul prietenilor săi să dea de fratele pierdut, interpretat de Mark Strong (cunoscut pentru rolurile sale din “Kingsman: The Secret Service” și “The Imitation Game”).

Mark Strong & Sasha Baron Cohen - The Brothers GrimsbyTotul o ia razna când Nooby îi dă peste cap fratelui său misiunea de a proteja o doamnă elegantă și pusă, aparent, pe acte de filantropie, Rhonda George, interpretată de Penelope Cruz. Din acest moment totul, așa cum vă spuneam, o ia razna și din agent de top, Sebastian, devine un fugitiv și un trădător marcat pentru eliminare, având o singură soluție, și anume aceea de a se ascunde pentru o perioadă și de a-și demonstra nevinovăția. Singurul loc în care se poate ascunde este în micuțul oraș de baștină, Grimsby, dar problemele abia de acum încep să apară din cauza tâmpeniilor și încurcăturilor făcute de fratele său mai mare, Nooby.

Avându-l pe Baron Cohen în rolul titular şi pe Strong în rolul fratelui său, realizatorii filmului au putut atrage pe generic mai mulţi actori şi comici de primă mână. Isla Fisher este soţia lui Baron Cohen în viaţa reală, iar ea susţine că Nobby este personajul ei favorit, dintre personajele create de soţul ei. Deşi Fisher este soţia reală a lui Baron Cohen, în film, prietena lui Nobby, Dawn este interpretată de Rebel Wilson. Wilson a venit pe platourile lui Grimsby la doar două săptămâni după ce încheiase filmările pentru “Pitch Perfect 2“.

Sasha Baron Cohen - The Brothers GrimsbyDistribuţiei i s-a mai alăturat şi Annabelle Wallis care o interpretează pe Lina Smit, un fel de vulpiţă obraznică. E un personaj negativ care vrea să-l seducă pe Sebastian pentru a obţine informaţii. Totul se termină rău pentru ea, dar rolul e fabulos şi flamboiant.

Filmul începe cu o secvenţă de acţiune cu Sebastian, agentul secret de top al Angliei.  Pentru coordonatorul de cascadorii, Adam Kirley, aceste prime secvențe  au reprezentat o provocare maximă. Directorul de imagine este Oliver Wood, cel care a făcut atât filme grozave de acţiune  (printre care se numără “The Bourne Supremacy şi Ultimatum) cât şi comedii (multe colaborări cu Will Ferrell şi filme de la “Talladega Nights” la “Anchorman 2”).  Așa că primele cadre din film au fost urmăririle cu maşini exact ca în filmele cu Bourne, dar de data asta cu Sacha Baron Cohen.

Mark Strong - The Brothers GrimsbyPentru filmările explozive de la începutul filmului, Leterrier şi Wood au apelat la ajutorul lui Chad Stahelski, un genial regizor de unitate secundă şi coregraf de cascadorii. Secvenţa de deschidere, ca să înțelegeți, are adrenalină pură și scene cu drone, avioane, trenuri, maşini, elicoptere, urmăriri cu motociclete, pe jos, cu maşina, sau filmate de sub un camion în mers, dindărătul axului cardanic. Pentru Kirley, din câte am înțeles, filmările au fost altfel decât pentru celelalte filme.

Cei mai buni creatori şi tehnicieni s-au ocupat de efectele din “Grimsby”. Dacă îl amintim  pe Steven Warner, care a realizat efectele speciale din filmul lui Ridley Scott, “The Martian, vă mai spunem că el a coordonat efectele fizice. Pentru multe dintre ele a colaborat cu specialistul în protezare, Conor O’Sullivan, care nu a fost numai specialistul lui Scott , ci şi cel care a creat protezele lui Heath Ledger din Joker şi nasul lui Nicole Kidman din “The Hours”. Alături de aceste realizări legendare, ei pot adăuga acum şi efectele ridicole, scandaloase ale acestei comedii, cum ar fi acela când fraţii se refugiază într-o rezervaţie naturală din Africa de Sud şi nu găsesc unde să se ascundă decât îndărătul zonelor celor mai intime ale unui elefant. Şi când te gândeşti că era chiar în perioada rutului!

Sasha Baron Cohen - The Brothers GrimsbyFilmul este de o complexitate discutabilă dar cu siguranță merită luat în considerare și datorită umorului specific britanic, bine punctat de Sasha Baron Cohen în contrapunct cu rigiditatea și răceala lui Mark Strong. Este o comedie de acțiune care merită văzută, iar Sasha Baron Cohen, ca de obicei, ne mulțumește cu jocului actoricesc și nu uită nici de această dată să reamintească de problemele societății în care trăim prin inuendourile și apropourile directe.

Acestea fiind zise, vă salut “tovarăși cinefili”, să vă curgă filme bune prin fața ochilor și ne auzim, în fiecare dimineață, de luni până vineri, de la 07:30, la Radio 1 România.

Filmul “The Brothers Grimsby” este distribuit de InterCom Film şi va avea premiera pe 04 martie 2016, fiind distribuit în format 2D.

Postere:

grimsby_ver2_xxlg

Trailer:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.