La final de an școlar, la Filme pentru Liceeni închidem catalogul filmelor bune cu pelicula ”Louder than Bombs” / ” Înapoi acasă” și lecția despre limbajul cinematografic.

Cel de-al treilea lungmetraj realizat de regizorul Joachim Trier și primul său film în limba engleză are în centru povestea familiei Reed, la câțiva ani după moartea lui Isabelle (Isabelle Hupert), mamă, soție și fotograf de război și impactul acesteia asupra celor doi fii: Conrad (Devin Druid), Jonah (Jesse Eisenberg) și a soțului, Gene (Gabriel Byrne). Cu o structură narativă complexă, filmul prezintă o serie de perspective asupra personajului Isabelle și o serie de ipoteze asupra accidentului care a dus la dispariția sa, liceenii fiind expuși unei opere cinematografice reprezentative pentru îmbinarea planului prezentului, cu cel al trecutului (flashback-urile) și cel posibil dar nu real, care conține visele, închipuirile și procesele mentale ale personajelor.

Louder than Bombs” este dezarmant de tăcut, în contrast cu titlul omonim al albumului formației The Smiths. Emoțiile ascunse sub forma unor remarci caustice, priviri tăioase și lungi momente de tăcere pot genera un impact mai mare decât o dramă explozivă.”

(A.O. Scott pentru New York Times)

De asemenea, filmul acoperă și o arie tematică foarte vastă, la finalul vizionării, elevii sunt invitați să discute cu speakerii Filme pentru liceeni despre importanța comunicării inter-generaționale pornind de la dificultățile pe care le întâmpină personajele din film, despre fotografia de război și manipularea prin imagini, șocul post-traumatic și nu în ultimul rând, influența jocurilor video în viața adolescenților.

În completarea filmului, liceenii vor parcurge o serie de activități și vor deprinde un set de cunoștințe din sfera limbajului cinematografic.

La fel ca literatura, cinematografia este un mijloc de comunicare și, prin urmare, se folosește de un limbaj specific. Această lecție explorează elementele majore ale acestui limbaj: diversitatea planurilor, mișcările camerei, unghiurile de filmare și montajul. Prin înțelegerea și identificarea acestora putem face primii pași în analizarea unui film, adică putem să ne dăm seama cum funcționează limbajul cinematografic.

(extras din lecția de cinema disponibilă pe www.filmepentruliceeni.ro).

Pentru a ilustra aceste concepte, lecția vine la pachet cu o serie de extrase din filme precum: „Psycho” (r. Alfred Hitchcock, 1960), „Cel bun, cel rău și cel urât” (r. Sergio Leone, 1966), „Melancholia” (r. Lars von Trier, 2011), „Victoria” (r. Sebastian Schipper, 2015) sau „Înapoi acasă” (r. Jochim Trier, 2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.