„Cinema, Mon Amour”, în competiția de documentare de la Sarajevo

0
1140
Ascultă acest articol


Cinema, Mon Amour, regizat de Alexandru Belc, a fost selecționat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo (12 – 20 august), unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa. Filmul revine la Sarajevo după ce, în faza de proiect în dezvoltare, a câștigat premiile Cat & Docs și Croatian Radio Television HRT, în cadrul workshop-ului Docu Rough Cut Boutique 2015. Documentarele vor fi jurizate de Tine Fischer, fondatorul și directorul festivalului CPH:DOX, și regizorii Fernand Melgar și Alexander Nanau.

La finalul lunii iunie, filmul a fost proiectat la Washington D.C., într-o selecție a celor mai bune documentare ale anului, la festivalul AFI Docs, organizat de American Film Institute. Tot în iunie, Cinema, Mon Amour a avut premiera britanică la Edinburgh International Film Festival. Selecția la Sarajevo se adaugă unei liste lungi de festivaluri: DOK Leipzig (Germania), Jaipur International Film Festival (India), Helsinki IFF, Jihlava International Documentary Film Festival (Cehia), Tempo Documentary Festival (Stockholm), Docs Against Gravity Film Festival (Varșovia).

Cinema, Mon Amour spune povestea lui Victor Purice, director, fost proiecţionist şi cinefil pasionat, şi a celor două fidele angajate ale sale, Cornelia şi Lorena, care încearcă să menţină pe linia de plutire cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamţ. Nostalgic după „epoca de aur” a cinema-ului, Victor visează să reinstaureze gloria de odinioară, dar trebuie să înfrunte realitatea dură. Într-o sală neîncălzită, care se dărâmă încetul cu încetul, lipsa ajutorului de la stat transformă totul într-o luptă donquijotească.

Proiectul a fost demarat ca parte din campania „Salvaţi Marele Ecran”, inițiată de Tudor Giurgiu şi echipa TIFF, în scopul conştientizării nevoii de a moderniza şi digitaliza cinematografele din rețeaua RADEF România Film.

Alexandru Belc a mai regizat documentarele 8 Martie (2012) și Rebel, Rebel (2009, co-autor Mihai Bauman), acesta din urmă selecționat la  Visions du Réel Documentary Festival, Nyon, Elveția.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.